Page 26 - Kivaa, että on kirjastoja! - opas vaikuttamiseen
P. 26

 TAVOITE
       TUOTOS
Mitattava tehty työ
PANOS
Käytetyt resurssit
VAIKUTTAVUUS
Ihmisten hyvin-
vointi ja yhteis- kunnallinen hyöty
VAIKUTUS
Konkreettinen muutos ihmisissä tai rakenteissa
          Vaikutusketju
Vaikutusketju on malli, joka auttaa hahmotta- maan, millaista elementeistä yhteiskunnallinen vaikuttavuus muodostuu. Malli tuo esille element- tien väliset suhteet. Hyödyntämällä vaikutusketjua kirjaston vaikuttavuutta voidaan konkretisoida ja kuvailla tarkemmin toimintaa entuudestaan huo- nommin tunteville, mutta se on hyvä työkalu myös kirjastolaisille. Vaikutusketjun elementeiksi on tun- nistettu panos, tuotos, vaikutus ja vaikuttavuus.
Panos tarkoittaa resursseja eli rahoitusta, mutta myös henkilökuntaa, tiloja, laitteita ja kokoelmia. Panokset kannattaa tässä yhteydessä ymmärtää laajasti. Toinen osa eli tuotos tarkoittaa proses- seja eli tehtyä työtä kuten luettelointia, lainausta ja palvelua ylipäänsä. Kuviossa vaikutus käsittää palveluiden käytöstä johtuvia muutoksia kuten pal- veluiden käyttäjämäärät. Vaikuttavuus on yksilöissä tai ryhmässä tapahtuva muutos, joka on seurausta kirjaston palveluiden käyttämisestä. Tämän ketjun seurauksena syntyy yhteiskunnallista vaikutta-
vuutta ja ihmisten hyvinvointia. Yhteiskunnallinen hyöty eli vaikuttavuus on tavoite ja se määrit- tää muiden osien sisällön. Vaikutusketjun minkä tahansa osion puutteet vaikuttavat muihin osioihin eli osat ovat suorassa yhteydessä toisiinsa.
Vaikutusketjun käytön lopputuloksena voidaan synnyttää vaikuttavuuslähtöinen toiminnan kuvaus. Tällaista vaikuttavuuteen perustuvaa kuvausta toiminnasta voi hyödyntää niin omien palvelu- jen kehittämiseen kuin uusien mahdollisuuksien tunnistamiseen. Toisaalta vaikutusketjua hyödyn- tämällä tulee jäsenneltyä ja lisättyä ymmärrystä omasta toiminnastaan. Oman toiminnan jäsentely auttaa viestimään vakuuttavammin. Vaikuttavuus- lähtöisen toiminnan kuvauksen tarkoituksena on tarjota malli tulevaisuutta varten.
(Heliskoski et al.: Vaikuttavuuden askelmerkit, Sitra, 2018)
      24


















































































   24   25   26   27   28