Page 36 - Pelijulkaisu_LevelUp
P. 36

Pelien valinta kirjaston kokoelmaan / Anni Aalto
Pelien valinnassa kirjaston kokoelmaan lähde- tään liikkeelle aineiston yleisistä valintaperi- aatteista. Tampereen kaupunginkirjaston peri-
aatteissa todetaan:
”Kirjastoon hankitaan konsoli-, rooli- ja lautapelejä. Pelejä valitaan kysynnän ja tarjonnan mukaan. Valin- noissa kiinnitetään huomiota laatuun ja siihen, että peli soveltuu kirjastokäyttöön.”
Hyvin paljon jää siis valitsijoiden harkinnan varaan. Pelejä on tarjolla enemmän kuin kokoelmaan voidaan ottaa, joten jonkinlaista rajausta on tehtävä. Help- po tapa lähteä liikkeelle on määritellä millaiset pelit eivät sovi kirjastokäyttöön. Näihin lukeutuvat muun muassa pelit, joita voi pelata vain kerran, kuten pa- kopelit, joissa leikellään osia; pelit, joissa on lisäpa- likoita kuten tanssimattoja tai mikkejä, koska niiden paketit ovat hankalia ja kestävät huonosti lainaamista ja pelit, joissa merkittävä osa sisällöstä on kertakäyt- töisen latauskoodin takana. Totaalikieltäytymisen syyt ovat siis hyvin käytännönläheisiä.
Joissakin kirjastoissa on rajattu pelien hankintaa myös ikärajojen perusteella, tyypillisimmin niin, että K18-pelejä ei hankita ollenkaan. Näin jyrkällä rajauk- sella menetetään kuitenkin todella monta erittäin suosittua, laadukasta ja palkittua peliä. Ikärajan tui- jottamisen sijaan peleistä olisi syytä arvioida valinta- periaatteissa mainittua kysyntää ja erityisesti laatua.
Varsinkin laadun arvioimisessa astutaan jo paljon sy- vemmille vesille, jossa harmaan eri sävyt kukoistavat. Kirjastoon ei voi eikä ole syytäkään hankkia kaikkea tarjolla olevaa ja vaatii vankkaa ammattitaitoa arvioi- da, mikä peli hankitaan kirjaston kokoelmaan ja mikä jää hyljättynä kaupan hyllylle nieleskelemään katke- ria kyyneleitä. Mitään selkeitä oikeita vastauksia ei välttämättä ole olemassa ja mitä niukempi budjetti, sen korkeammalle rimaa pitäisi hilata.
Harrastuneisuudesta on ehdotonta hyötyä, mutta ei kannata lähteä siitä, että pitäisi olla kaiken tietävä peliguru, jotta valintaa voisi tehdä. Ainakin itselleni tulee tämän tästä vastaan pelejä, joista en ole ikinä kuullutkaan. Tärkeämpää on osata hakea tietoa. Kuin- ka onnekasta siis onkaan, että olemme kirjastolaisina tiedonhaun ammattilaisia! Pelitrailerit, lehtikirjoi- tukset ja arvostelut antavat kaikki arvokasta tietoa siitä miltä peli näyttää, kuinka hypetetty se on, minkä ikäisille se sopii sekä siitä onko peli aikansa mestari- teos, luokattoman huono vai (vielä pahempaa) autta- mattoman keskinkertainen. Tärkeää on tietysti myös seurata mitä juuri omasta kirjastosta eniten lainataan ja varataan.
Oma taiteenlajinsa on lautapelien hankinta, koska niistä kirjastoon toimitetaan valmiita valintalistoja vain harvakseltaan ja nekin pääasiassa muumimuis- tipeliosastolta. Perhe- ja harrastajapelit on käytävä itse poimimassa lautapelikauppojen tarjonnasta. Itse valintaprosessi ei kuitenkaan juuri eroa muista pe- leistä.
Peleistä kiinnostuneille valintatyö on aivan huippua hommaa. Mikäpä sen parempaa kuin päästä yhdistä- mään oma harrastus työntekoon ja perehtyä ”pako- tettuna” peliuutuuksiin. Kehittämällä oman kirjaston pelikokoelmaa tulee samalla levittäneeksi pelaamisen ilosanomaa yhä laajemmalle!
SUOSITELTAVIA TIEDONLÄHTEITÄ PELIVALINTOJEN TUEKSI:
• Boardgamegeek.com (lautapelien imdb)
• Lautapeliopas.fi (kotimaisia arvosteluja ja uutisia)
• Metacritic.com (kerää yhteen nettisivujen ja käyttäjien peliarvosteluja)
• Pelaaja- ja Pelit-lehti
• YouTube (trailerit ja muut videot
sekä lauta- että digitaalisista peleistä)
• Pegi.info (lisätietoa ikärajoista pelikohtaisesti)
  34
















































































   34   35   36   37   38