Page 14 - Pelijulkaisu_LevelUp
P. 14

  Roolipelit
Roolipelit ovat vuorovaikutteista kerrontaa ja tarinal- lisuutta sisältävä moninpelimuoto. Pelissä on ennalta sovitut säännöt, joiden puitteissa pelaajat luovat oman pelimaailmansa, yleensä yhden pelaajan toimiessa ohjaajana ja tarinaa eteenpäin vievänä voimana. Roo- lipelissä voi olla joko oma pelilauta (pöytäroolipelit) ja pelimerkkejä tai sitten vain pelkkä sääntökirja, jonka pohjalta pelimaailma luodaan. Pelivälineinä on yleensä nopat, joiden avulla pelitapahtumat etenevät. Esimerkiksi tietyllä nopan silmäluvulla voi voittaa tai hävitä taistelun vastustajaa vastaan.
Live-roolipelit eli ”larppaus” (engl. LARP eli live action role play) on yksi hyvin suosittu roolipelaami- sen muoto. Pelitapahtumien paikkoja sekä rooliasus- teita saatetaan suunnitella ja rakennella pitkään ja huolellisesti. Larppaus on siis joiltain osin verratta- vissa jopa teatteritoimintaan. Niin larppaamisessa kuin pöytäroolipeleissäkin improvisoinnilla on suuri rooli; säännöt ja käsikirjoitus ovat yleensä vain suun- taa antavia ohjeita.
Tunnetuimpia roolipelejä ovat Dungeons & Dragons -fantasiamaailmoihin sijoittuvat pelit, joista ensim- mäinen ilmestyi jo vuonna 1974. Sitä pidetäänkin yleisesti maailman ensimmäisenä roolipelinä. Myö- hemmin sarja on laajentunut jo ihan omaksi fantasi- auniversumiksi oheistuotteineen. D&D-pelien kehit- tely jatkuu edelleen.
Kirjastojen varsin hyvästä roolipelivalikoimasta voi poimia vielä erillisenä mainintana Cyberpunk 2.0.2.0.: Jotain pimeästä -roolipelikirjan, joka on julkaistu vuonna 1990. Se on kuitenkin jälleen noussut lainaa- jien suosioon pelimarkkinoille vuonna 2021 ilmes- tyneen, samaan roolipeliin/maailmaan pohjautuvan Cyberpunk 2077 -konsolipelin myötä. Pelien maail- massa eri lajityypit kohtaavat välillä hyvinkin sau- mattomasti.
Pihapelit ja urheiluvälineet
Kirjastojen valikoimista löytyy myös laajasti muuta- kin pelillistä aktiviteettia kuin kotien olohuoneissa tai tietokonenurkkauksissa pelattavat pelit. Myös ulko- harrastukset on huomioitu ja kirjastot tarjoavat lai- nattavaksi erilaista ajanvietettä vaikkapa kesäpäivien viettoon puistossa tai talvisiin ulkoiluretkiin.
Kirjastoihin on hankittu lainattavaksi pihapeleiksi mm. mölkkyä ja petankkia (pétanque). Lainattavia urheilu- välineitä on tarjolla sulkapalloseteistä tennismailoi- hin, pesäpallomailoista ja -räpylöistä katusähly- ja pingissetteihin sekä lumikenkiin asti, joten varmasti jokaiselle löytyy jotakin.
Muuta pelattavaa
Kirjastoista löytyy lisäksi myös paikan päällä kirjas- tossa koottavia palapelejä. Tämä aineisto ei sovellu lainattavaksi, mutta on osoittautunut varsin suosituk- si ajanvietteeksi kirjastoissa. Pöydille aseteltuja pala- pelejä asiakkaat kokoavat joko ihan satunnaisesti ohi kulkiessaan tai sitten saapuvat oikein varta vasten pai- kalle. Palapelien kokoamisessa kirjastossa näkyy myös voimakkaana yhteisöllisyys: hyvin usein palapelin ympärillä näkee useampiakin ihmisiä palasia yhteen sovittelemassa. Palapelien lisäksi myös shakkia on käytetty yhteisöpelinä. Periaatteessa moni muukin peli voi soveltua oivallisesti ajankäyttöön kirjaston tiloissa.
                 12
























































































   12   13   14   15   16