Page 25 - Aania_Tulevaisuudesta_Musiikkijulkasu
P. 25

    LAINATUIMMAT NUOTTIKATEGORIAT TAMPEREEN KAUPUNGINKIRJASTOSSA 2016-21
1. PIANONUOTIT
2. POPMUSIIKKI
3. LAULUKIRJAT
4. LASTENMUSIIKKI 5. ROCK
6. JAZZ
7. MUSIKAALI- JA ELOKUVAMUSIIKKI
8. YKSINLAULUT 9. VIIHDEMUSIIKKI 10. KITARANUOTIT 11. VIULUNUOTIT 12. HUILUNUOTIT
LAINATTAVIA ESINEITÄ UKULELESTA ÄÄNITYSLAITTEESEEN
Soittimien lainaaminen on hieno uusi palvelu, joka on tarjolla jo monessa suomalaisessa kirjastossa. Lainattavat soittimet täydentävät hyvin nuot- tikokoelmaa ja tukevat musiikin harrastamista, kun asiakkaat pääsevät kokeilemaan erilaisia soittimia ja lainaamaan niitä yhteismusisoimista varten. Lapsiperheissä voidaan tutustua soittimiin kotona. Outi Ojasen asiakaskyselyssä kokoelmiin toivottiinkin erityisesti erilaisia soittimia (Ojanen 2019). Lisäksi esineiden lainaaminen on ekologista ja edistää jakamistaloutta.
Lainattavat soittimet voivat tuntua isolta investoinnilta, mutta yleisimpien soittimien
LAINATUIMMAT ÄÄNITEKATEGORIAT TAMPEREEN KAUPUNGINKIRJASTOSSA 2016-21
1. ULKOMAINEN ROCK
2. KOTIMAINEN VIIHDEMUSIIKKI 3. KLASSINEN MUSIIKKI
4. LASTENMUSIIKKI
5. HEVIMUSIIKKI
6. ULKOMAINEN POPMUSIIKKI 7. KOTIMAINEN ROCK
8. JAZZ
9. KOTIMAINEN POPMUSIIKKI
hankintahinnat eivät juuri poikkea muusta kirjas- toaineistosta. Keskihintaisetkin soittimet kestävät yleensä hyvin lainauskäyttöä. Soittimien huollet- tavuutta kannattaa kuitenkin miettiä jo hankinta- vaiheessa. Kielisoittimien perushuoltoa ja kielien vaihtoa oppii tekemään helposti, sillä ohjeita voi helposti löytää internetistä. Isommat huollot on kuitenkin pakko teettää ammattilaisella, ellei sitten osaajaa satu löytymään oman henkilökunnan jou- kosta.
Jousi- ja puhallinsoittimien hankintaa rajoittaa kalliimpi hinta ja hankalampi huollettavuus. Myös hygienia-asioita on mietittävä, esim. puhallin- soittimet pitäisi voida puhdistaa lainaajien välillä. Kitara ja ukulele ovat kohtuuhintaisia soittimia, joiden perushuolto on helppoa. Näppäilysoittimet
            23
  
   23   24   25   26   27