Page 86 - Digia koneeseen
P. 86

 Kevään jälkeen tulee uusi kevät
2010
Apple julkistaa iPad –tabletin, josta tulee menestys ympäri maailmaa. Laite mullistaa tietokoneteollisuuden lisäksi e-kirjojen lukulaitemarkkinat.
84
8
Keväällä 2020 kadut tyhjenivät, ihmiset pelkäsivät ja ovet suljettiin. Kukaan ei enää tullut vieraile- maan, kahvittelemaan, pistäytymään, syntymä-
päiville, leikkitreffeille, lounaalle, tutkimaan palautettujen kirjojen hyllyä tai lukemaan lauantaiaamun lehteä.
Pandemia, jonka keskellä elämme edelleen tämän jul- kaisun ilmestyessä talvella 2021, on vaikuttanut rajusti yhteiskuntaan, työhön ja meidän jokaisen elämään. On selvää, että toipuminen koronakriisistä kestää pitkään, ja useilta tahoilta on kuulunut arvioita, ettei yhteiskunta voi palata ennalleen enää koskaan.
Monet kirjastot siirsivät palveluitaan etäkanaviin koro- nakriisin aikana, kehittäen luovia ratkaisuja, mukautuen tilanteeseen nopeasti ja innovatiivisesti. Useissa kaupun- geissa ja kunnissa eri toimijat tekivät yhteistyötä perus- taen yhteisiä palvelukanavia verkkoon, ja etämuotoisiksi muokatut palvelut tavoittivat kotona aikaa viettävät ihmiset.
Monikanavaisuudella on etäpalvelujen järjestämisessä merkittävä rooli: jos kuntalaiset olivat jo ennen kriisiä tot- tuneet tavoittamaan palvelut vaikkapa sosiaalisen median kanavista, tie asiakkaiden luo oli jo olemassa ja avoinna. Monikanavaisuus kurkottaa kohti ihmistä, riippumatta siitä missä hän on tai onko hänellä mahdollisuus tulla fyysiseen kirjastotilaan. Digitaalinen kehitys etenee vää- jäämättä, ja se tarkoittaa laajenevia mahdollisuuksia myös kirjastojen ja kuntien toiminnalle etäyhteyksiä hyödyn- tävin tekniikoin.
(Parviainen, Leena: Kirjastopalvelut muuntautuvat nopeammin kuin virus, 2020)
2011
Suomen Kielitoimisto suosittelee tablet- tietokoneista käytettäväksi nimitystä ”sormitietokone”. Käytössä on myös esimerkiksi ”täppäri” –nimitys.






















































































   84   85   86   87   88