Tekstiilejä Tampere

Finlayson Tampella Suomen Trikoo Lapinnimen puuvillatehdas PMK Mallikirjat Info Etusivu

Mallikirjat

Tamperelaiset tekstiilitehtaat julkaisivat tuotteistaan mallikirjoja toiminnan alusta alkaen. Finlaysonin ensimmäisessä mallikirjassa 1838–1894 oli 3500 kangasmallia. Mallikirjat toimivat informaation välittäjinä tehtaiden sisällä sekä tuotteiden myynnistä vastaavien edustajien työkaluna. Esitteitä tai mainoksia kunkin kauden malleista julkaistiin myös kuluttajille.

 Finlaysonin Forssan suunnitteluateljee 1970-80-luvilla. Kuvaaja Raimo Myllyoja,

Useimmissa mallikirjoissa oli numeroitu kangasnäyte sekä sen ominaisuudet kuten materiaali, kudoksen laatu ja väri. Joissakin mallikirjoissa oli myös kuosista tehdyn tuotteen kuva. Suomen Trikoon vaatteista käytettiin jonkin verran piirroskuvia, mutta ainakin 1930-luvulta lähtien kaikki mallit kuvattiin.

Mallikokouksissa päätettiin mitkä kankaat ja vaatteet tulivat ennakkomyyntiin mallikirjoissa. Kudottavat kuosit näytettiin useimmiten vasta valmiina kankaina. Painettavat kuosit sitä vastoin arvosteltiin ja valikoitiin piirustuksista. Noin puoli vuotta ennen kankaiden varsinaista sesonkia mallikirjat lähetettiin tukkukaupoille ja vaatevalmistajille. Nämä tekivät tilauksensa asiakkaidensa mieltymysten mukaan. Ennakkotilausten pohjalta otettiin tuotantoon ne mallit, joista oli tilauksia. PMK:lla tehtiin yhteiset mallikirjat kaikkien sen edustamien tehtaiden tuotteista. Yhden vuoden malleja saattoi olla liki 3000.

Selaa mallikirjoja:

Finlaysonin ensimmäinen mallikirja 1838-1894, sisältää mallit 1-3500, selailtavana 30 ensimmäistä sivua.

Tampellan kesäkankaiden mallikirja vuodelta 1898.

Finlaysonin huopien mallikirja 1900-luvun alusta. Selailtavan 29 ensimmäistä huopaa 67:tä.

Lapinnimen puuvillatehtaan akkunaverhokuvasto 1930-luvulta.

Finlaysonin musliinihuivit 1935.

Tampellan paperisten huonekalukankaiden mallikirja 1940-luvulta.

Suomen Trikoon sukkavärejä, kevätkausi 1940.

PMK:n mallikirja 1964

PMK:n lakanamallikirja 1965.