Page 83 - Kivaa, että on kirjastoja! - opas vaikuttamiseen
P. 83
jonka siisteydestä huolehdin ja jossa auton pese- minen onnistuu myös. Autossa käy vielä sentään siivooja, muuten sitten hommat tehdään itse. Auto ulkoapäin ja talli siistinä. Kuljetin aiemmin samalla alueella yhdistelmäajoneuvoa, joten kirjastoauto- työhön oli helppo heittäytyä, kun reitit olivat tuttuja ennestään.
Kirjastoauto kulkee Ruovedellä kahdesti viikossa ja Virroilla kolmesti. Toisina päivinä reitillä on vain yksityisasiakkaiden pysäkkejä, toisina sekä yksityis- asiakkaiden että koulujen pysäkkejä. Koulupysäk- kipäivinä autossa käy säpinää, 80 kävijää päivässä hyvinkin. Kaikki oppilaat lasketaan kävijöiksi. Par- haimpina päivinä yli sata asiakasta ja päästään var- sinaisia Virtain ja Ruoveden kirjastoja suurempiin kävijämääriin – ja palvelen asiakkaita yksin!
Millaisia asiakkaita kirjastoautossa käy?
Asiakaskirjo vaihtelee pienistä, konttaavista lap- sista ikäihmisiin, joiden kirjakassit välillä kannan autoon. Autossa käy myös nuoria perheitä. Tällä hetkellä reitit ajetaan aamuisin ja iltapäivisin, tämän mukaisesti työssäkäyvien osuus asiakkaista on pienempi. Käytännössä tiedän, ketä niin lap- sista kuin aikuisistakin odottaa kultakin pysäkiltä asiakkaaksi ja mistä kunnissa päivisin puhutaan. Välillä olen tehnyt myös kesäpäivystystä Virtain kir- jastossa, asiakkaat ja näiden kysymykset ovat siellä erilaisia. Mökkeilijät käyvät kirjastoautossa vielä
syksyisinkin, samaten kirjastoauton vakiasiakkaita näkyy myös kirjastossa.
Millaisena näet kirjastoauton merkityksen asiak- kaille kirjastotyöntekijänä?
Ikäihmisille sivukylillä kirjastoautokäynti on sosiaa- linen tapahtuma, myös muut jäävät juttelemaan. Heillä lainaaminen on ennemmin jutustelun sivussa tapahtuvaa toimintaa. Pysäkiltä lähdetään kuitenkin ajallaan. Lapset ovat kyselleet ja kaipail- leet perään, jos pysäkki on jäänyt ajamatta esimer- kiksi sairastumisen vuoksi. Tietää ketä odottaa ja mistä puhua päivisin.
Hyvinvointiahan se on, että vanhukselle saa tuotettua kirjastoauton avulla viikon kohokohdan ihmisten tapaamisen muodossa. Lapsille myös hyvinvointitekijä, monelle kirjastoauto on ensikos- ketus kirjastoihin. Tässä mielessä auto on mahtava paikka lapsille, kun pääsee tutustumaan kirjastoon ja samanaikaisesti kurkistamaan jopa ratin taakse.
Mikä on parasta työssä? Miten kehittäisit sitä?
Onhan se asiakkaiden kohtaaminen ja asiakas- palvelu parhaat puolet. Työ on ajamisen puolesta kiireettömämpää kuin yhdistelmäajoneuvon kul- jettaminen. Tehtävän kirjastotyön määrä yllätti ensin, esimerkiksi koulupysäkkien jälkeen edessä on melkoinen siistiminen yrittäessä saada aineis- tot nopeasti paikoilleen. Tai kun lähestyvien lomien
81