Page 36 - Digia koneeseen
P. 36

                  DIGIÄ ILON KAUTTA
- VERKON VAPAAT SISÄLLÖT
Miltä sinusta tuntuisi, jos olisit menossa johonkin vieraa- seen, arveluttavaan paikkaan, jossa käyt toisinaan hoi- tamassa hieman epämiellyttävää mutta pakollista asiaa. Tällä kertaa odotushuoneen oven takana odottaisikin jymy-yllätys: sinua olisikin vastassa pehmeä valaistus, mieluista musiikkia ja hauskoja elämyksiä. Sekä vielä mukavia, innostavia ihmisiä jotka auttaisivat sinua nautti- maan tästä kaikesta? Pakollisen asian hoitaminen ei ehkä seuraavalla kerralla tuntuisi enää niin vastenmieliseltä, kun saman oven takaa löytyy myös mukavia asioita.
Verkon vapaat sisällöt
AI HE
Kirjaston e-aineistot
kirjaston aineistojen
ohella myös internetistä
löytyviä, kaikille avoimia sisäl-
töjä? Aineistoajattelun laajenta-
minen olisi myös asiakaslähtöistä. Kun
ajankohtaista aihetta esitellään aineistonäkö- kulman lisäksi verkon vapaiden sisältöjen kautta, on aihe mahdollista hahmottaa laajemmassa kontekstissa. Medi- alukutaidon näkökulmasta juuri tähän tulisi pyrkiä: moni- puoliseen ymmärrykseen median ilmenemisen ja käytön tavoista.
1990
Atk-verkko vedetään Jyväskylän lähikirjastoihin.
 Kaikki kirjaston aineistojen esittely, esillepano ja vinkkaa- minen tukee monilukutaitoa. Mikä tahansa kokoelmasta löytyvä kirja, musiikkilevy tai elokuva on mediaa, ja sen ymmärtämiseen ja käyttöön liittyvä kannustus ja opastus on medialukutaidon tukemista.
Verkon maksuttoman taide-, viihde- ja kulttuuritarjonnan avaaminen ja esittely hyödyttäisi erityisesti heitä, jotka kokevat netin käytön vieraana tai epämieluisana. Tarjolla olevat monet mahdollisuudet voisivat olla avoimia, hou- kuttelevia väyliä uusien lukutaitojen pariin. Miksi emme hyödyntäisi niitä? Miksi emme tarjoaisi näkökulmaa digiin ilon kautta, kun kulttuuri- ja sivistyslaitoksena olemme tähän tehtävään etulyöntiasemassa?
Maksuttomat verkkosisällöt, kuten vaikkapa Yle Areenan tai museoiden palvelut, voisivat olla omien fyysisten sekä e-aineistojemme ohella osa kirjaston aktiivista tarjontaa ja näkyvästi esillä kirjastotilassa. Samalla ne toimisivat kynnyksen madaltajina digitaalisuuden haasteelliseksi
kokeville ihmisille. Myös esimerkiksi verkon monen- laiset keskustelun ja vertaistuen alustat voisivat medialukutaidon näkökul- masta palvella samaa tehtävää. Internetin sisältöjä ei kan- nata pitää ”oman” aineis- tomme tai palvelumme taamme. VR-sisällöt Fyysisetaineistot Nettisivut kilpailijoina. Sen sijaan niitä voidaan ajatella maksutto- mana laajennuk- sena:kirjastoei enää sijaitse pel- kästään omien seiniensä sisällä, vaan asiakas- palvelu ulottuu Blogit sisällöt laajasti huomioiden ja moni- kanavaisuutta hyö- dyntäen pitkälle niiden
 On kuitenkin nähtävissä, että kir- jastojen e-aineistot, kuten myös verkossa oleva, kaikille avoin
sisältö helposti unohtuu esitellessämme tarjon-
Kirjasto tarjoaa
itsestään selvästi
(jo 90-luvulta
alkaen!) pääsyä
verkkoon. Voitai-
siinko ajatella, että
nyt olisi sopiva hetkiryhtyäavaa-
maan ja esittele- Kuvat mään tiloissamme ja palvelukanavissamme
Artikkelit
ulkopuolelle.
DIGI LOVE AND
ROCK `N`ROLL
1991 Radiolinja avaa maailman ensimmäisen 2G-verkon kaupalliseen käyttöön Suomessa. Valtioneuvos Harri Holkeri soittaa Helsingistä Esplanadin puistosta Tampereen apulaiskaupunginjohtaja Kaarina Suoniolle maailman ensimmäisen julkisen puhelun kuluttajille avatussa GSM-verkossa 1.7.1991.
Videot
Keskusteluryhmät
     34
    






























































   34   35   36   37   38