teosluetteloon
 

 

MERJA VAINIO
(1956)

Punakaartilaismuistomerkki
1982

musta graniitti
korkeus 295
lahjoitus Tampereen Punakaartilaismuistomerkin Tuki ry:ltä Tampereen kaupungille

Vesisäiliönmäki, Pispalanharju

tietoa taiteilijasta sijainti kartalla

 

Punakaartilaismuistomerkki
Muistomerkki on kivijalustalla seisova alaosastaan pyöristetty kivipaasi. Jalustaosaan on kaiverrettu seuraava teksti: "Täällä Pispalan harjulla työväen joukot Tampereella viimeksi seisoivat ase kädessä asiaansa puolustaen vuonna 1918." Pispalassa käytiin Tampereen viimeiset taistelut kansalaissodassa punaisten ja valkoisten välillä. Lahden taidekoulussa järjestetyn muistomerkkikilpailun voitti Merja Vainio. Hänen luonnoksensa pohjalta tehty Punakaartilaismuistomerkki pystytettiin Pispalanharjulle kesällä 1982. Ohjaavana opettajana toimi kuvanveistäjä Unto Hietanen. Teos lahjoitettiin 17.1.1983 Tampereen kaupungille. Puisto on Pispalan suosituimpia näköalapaikkoja.
 

 

MERJA VAINIO

(1956)

Valkealassa syntynyt Merja Vainio opiskeli ensin Limingan taidekoulussa vuosina 1975-76 ja jatkoi opintojaan Lahden taideinstituutissa vuosina 1978-82. Hänen teoksiaan oli ensimmäisen kerran esillä näyttelyssä Kouvolassa vuonna 1977.

Merja Vainio on saanut ensimmäiset palkinnot Suomen Mitalitaiteen Killan 20-vuotisjuhlamitalikilpailussa vuonna 1984 ja Lahden Mariankadun veistoskilpailussa vuonna 1988.

Viime aikoina Merja Vainio on keskittynyt paperiveistoksiin. Hän on toiminut Lahden taidekoulun kuvanveiston opettajana vuosina 1989-90 sekä opettanut Lahden lasten ja nuorten kuvataideoppilaitoksessa.


 

Merja Vainio

Tutustu myös Kuvataiteilijamatrikkeliin

sivun alkuun
© Tampereen kaupunki 2006/
Tampereen nykytaiteen museo
teosluetteloon