teosluetteloon
 

 

RAIMO UTRIAINEN
(1927 - 1994 )

Vuorineuvos Emil Aaltosen muistomerkki
1969

suihkukaivoveistos
teräs
allasosa graniittia
korkeus 450 ja halkaisija 410

Emil Aaltosen puisto, Tammelan tori

tietoa taiteilijasta sijainti kartalla

 

Vuorineuvos Emil Aaltosen muistomerkki
Klikkaa kuvaa ja katso kuvaesitys
Vuorineuvos Emil Aaltonen (1869 -1949) loi Pohjoismaiden suurimman kenkätehtaan, jonka tytäryhtiöiksi sittemmin syntyivät teräs- ja muoviteollisuuden tuotantolaitokset. Emil Aaltosen kulttuuriteko oli hänen nimeään kantavan säätiön perustaminen vuonna 1939 suomenkielisen tieteellisen työn tukemiseksi. Emil Aaltonen tunnetaan myös merkittävien kulttuurilahjoitusten tekijänä ja taiteen keräilijänä. Emil Aaltosen säätiö lahjoitti vuonna 1985 taidekokoelmansa Tampereen Taideyhdistys ry:lle, joka puolestaan on luovuttanut teokset ainaistalletuksena Tampereen kaupungille ja Tampereen Taidemuseolle. Teokset on sijoitettu julkisiin rakennuksiin ja museoihin. Tammelantorin vieressä olevaan puistoon nousi Raimo Utriaisen suunnittelema ruostumattomasta teräksestä valmistettu Emil Aaltosen suihkukaivo vuonna 1969. Suuret teräskiekot työstettiin Lokomon metalliverstaalla. "Sen painavat terästahkot muodostavat mahtavan rytmisen sarjan pienin akselinsiirroin kaventuen alaspäin. Arkkitehtoninen ajattelu oli tämän yli neljä metriä korkean rakennelman kummina", kirjoitti tutkija Leena Ahtola-Moorhouse. Teos symboloi teollisuuden dynaamista kehitystä. Suihkukaivo paljastettiin vuorineuvos Emil Aaltosen syntymän 100-vuotispäivänä 29.8.1969. Teoksen sijoituksen yhteydessä Tammelan torin puistoaluetta saneerattiin ja alue sai uudeksi nimekseen Emil Aaltosen puisto.
 

 

RAIMO UTRIAINEN

(1927-1994)

Kuopiossa syntynyt Raimo Utriainen aloitti taideopintonsa Turun Taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuonna 1947. Taideteollisessa keskuskoulussa hän opiskeli vuosina 1948-49. Teknillisen korkeakoulun arkkitehtiosastolla hän opiskeli vuodet 1949-53, jonka jälkeen hän jatkoi vielä opintojaan Suomen taideakatemian koulussa vuodet 1953-56. Raimo Utriaisen teoksia oli ensimmäistä kertaa esillä näyttelyssä Kuopiossa vuonna 1948.

Raimo Utriaisen tunnettuja julkisia teoksia ovat mm. Suomen Kansallisteatterin läheisyyteen sijoitettu Ida Aalbergin muistomerkki Esirippu vuodelta 1972, jota pidetään ensimmäisenä täysin abstraktina henkilömuistomerkkinä maassamme.

Helsinkiin sijoittuu myös Vooki vuodelta 1974, joka on pääkaupungin ensimmäinen julkinen täyskonstruktivistinen monumentti. Maria Jotunin muistomerkki vuodelta 1983 Kuopiossa ja Arvo Turtiaisen muistomerkki vuodelta 1990 Helsingissä ovat Utriaisen henkilömuistomerkkejä.

Tampereen kauppaoppilaitoksella, Sammonkatu 45 on Raimo Utriaisen teos Mobile vuodelta 1967.

Hän toimi opettajana mm. Suomen taideakatemian koulussa vuosina 1982-84. Hän kuului Dimensio-ryhmään ja 12 taiteilijaa ryhmään. Raimo Utriainen valittiin vuoden taiteilijaksi 1980. Hän sai Pro Finlandia -mitalin vuonna 1980. Professorin arvo hänelle myönnettiin samana vuonna.


 

Raimo Utriainen

Tutustu myös Kuvataiteilijamatrikkeliin

sivun alkuun
© Tampereen kaupunki 2006/
Tampereen nykytaiteen museo
teosluetteloon