teosluetteloon
 

 

PERTTI MÄKINEN
(1952)

Betonimyllystä runon siivet / Lauri Viidan muistomerkki
1991

pronssi

Pispalanharjun ja Pispankadun välinen metsikkö

tietoa taiteilijasta sijainti kartalla

 

Betonimyllystä runon siivet / Lauri Viidan muistomerkki
Muistomerkki pystytettiin kirjailija Lauri Viidan (1916-1965) muistoksi. Aloitteen tekivät Pirkkalaiskirjailijat ry. ja Pispalan Moreeni ry. Tampereen kaupunki julisti muistomerkistä yleisen kilpailun, jonka voitti kuvanveistäjä Pertti Mäkinen. Muistomerkki rahoitettiin Winterin lahjoitusrahaston varoilla.

Muistomerkin jalustaosa kohoaa kaksiosaisena kohti sen keskeistä osaa, runon siipiä. Ympyrän muotoon tehty uloin kiveys johtaa kohti punagraniittikehää, jonka nupukivillä päällystetty keskus muodostaa jalustan pronssista valetuille, raskaille, lohkaremaisille runon siiville.

"Suunnitelma muistomerkistä sai hahmonsa välittömästi lukiessani Betonimylläri-runokokoelmaa. Nimiruno koko väkevyydessään teki minuun juuri sen vaikutuksen, mikä on nyt nähtävissä valmiissa muistomerkissä", totesi kuvanveistäjä Pertti Mäkinen.
Muistomerkki paljastettiin Lauri Viidan syntymän 75-vuotispäivänä vuonna 1991. Teos sijaitsee Pispalan portilla Lauri Viidan museoon johtavan tien varrella.
 

 

PERTTI MÄKINEN

(1952)

Pertti Mäkinen syntyi Tyrväällä. Hän kävi Kankaanpään taidekoulun vuosina 1976-79. Hänen teoksiaan oli ensimmäistä kertaa esillä näyttelyssä Helsingissä vuonna 1979.

Pertti Mäkinen on tehnyt lähes 30 mitalia. Julkisia muistomerkkejä hän on toteuttanut myös yhdessä työryhmänä Ossi Somman ja Reijo Paavilaisen kanssa. Muuttunut maisema, Lapuan raivaajapatsas vuodelta 1983 ja Merelle, Merenkulun muistomerkki Oulussa vuodelta 1985 ovat ryhmätyön tuloksena syntyneitä julkisia teoksia.

Pertti Mäkinen on toiminut opettajana Kankaanpään taidekoulussa vuodesta 1980 lähtien.


 

Pertti Mäkinen

Tutustu myös Kuvataiteilijamatrikkeliin

sivun alkuun
© Tampereen kaupunki 2006/
Tampereen nykytaiteen museo
teosluetteloon