teosluetteloon
 

 

MAUNO KIVIOJA
(1941)

Avautuminen
1979

pronssi
korkeus 160

Kaukajärven lähikirjaston piha
Juvankatu 17

tietoa taiteilijasta sijainti kartalla

 

Avautuminen
Avautuminen on jalustalle kiinnitetty kolmea lentävää lintua kuvaava teos. Alunperin Kiviojan reliefiksi tekemä teos kiinnitettiin kirjaston seinään. Teos vaurioitui ja yksi linnuista irtosi. Reliefi konservoitiin ja uudelleensijoitettiin jalustalle kirjaston pihaan vuonna 1993. Nokialainen kuvanveistäjä Mauno Kivioja oli jalustan suunnittelussa mukana. Näin reliefistä tehtiin vapaa veistos.
 

 

MAUNO KIVIOJA
(1941)

Prisma
1985

ruostumaton teräs, vesiallas
obeliskin korkeus 13,5 m
omistaja: Suomen valtio

Tampereen teknillisen yliopiston edusta
Korkeakoulunkatu 6, Hervanta

tietoa taiteilijasta sijainti kartalla

 

Prisma
Kuvanveistäjä Mauno Kivioja voitti valtion taideteostoimikunnan järjestämässä Tampereen teknillisen korkeakoulun veistoskilpailussa vuonna 1982 toisen palkinnon. Taiteilija suunnitteli korkeakoulun keskusaukiosta tilataideteoksen, jossa on huomioitu sekä alueen arkkitehtuuri että korkeakoulun toimintaan liittyvä symboliikka. Ruostumattomasta teräksestä valmistettu Prisma-obeliski on sijoitettu vesialtaaseen keskelle aluetta. Obeliski koostuu noin 1200 osasta. Kirkkaaksi hiottu ruostumaton teräspinta heijastaa valoa ja toimii iltaisin valaistuna korkeakoulun maamerkkinä. Alunperin tarkoitus oli, että vesi kiertäisi altaassa, mutta nykyisin vesi seisoo paikallaan. Teosta ympäröivä torialue on laatoitettu nokialaistaiteilijan piirustusten mukaisesti ja siinä toistuu obeliskin pinnan geometrinen kuviointi. Teos julkistettiin syyskuussa 1985 Tampereen teknillisen korkeakoulun 20-vuotisjuhlien yhteydessä.
 

 

MAUNO KIVIOJA
(1941)

Muisto elää / Karjala-muistomerkki
1999

musta ja punainen graniitti, isot ja pienet noppakivet

Karjalanpuisto, Kalevantie

tietoa taiteilijasta sijainti kartalla

 

Muisto elää
Teoksen veistososa koostuu kahdesta osasta: mustasta graniitista valmistetusta alaosasta ja punagraniittisesta, liekkiä kuvaavasta yläosasta. Alaosan taakse ja sivuille on kaiverrettu karjalaista lintu- ja kasviaiheista ornamenttia. Kuvio jatkuu myös teosta ympäröivässä kiveyksessä. Veistoksen kivilajien värit on valittu Karjalan värien, punaisen ja mustan mukaisiksi. Muistomerkin tarkoituksena on kunnioittaa Pirkanmaalle sotien aikaan muuttaneiden 25 000 karjalaisen työtä uuden kotiseutunsa hyväksi.
Tampereen kaupunki kustansi nokialaistaiteilijan veistoksen perustamistyöt, teokseen varat hankittiin keräyksellä osin Tampereen kaupungin avustamana. Karjala-muistomerkin paljasti 19.9.1999 eduskunnan puhemies Riitta Uosukainen.
 

 

MAUNO KIVIOJA

(1941)

Nokialla syntynyt Mauno Kivioja opiskeli Suomen Taideakatemian koulussa 1964-68. Hänen teoksiaan oli ensimmäisen kerran esillä näyttelyssä Nokialla vuonna 1958.

Hän on veistänyt useita julkisia veistoksia Pirkanmaan alueelle 1960-luvulta lähtien. Kiviojan kotikaupungissa Nokialla on useissa julkisissa rakennuksissa hänen teoksiaan. Mauno Kivioja on myös arvostettu ja palkittu mitalien suunnittelija.

Kivioja on toiminut opettajana oppikoulussa vuosina 1970-75 sekä Tampereen Teknillisessä Korkeakoulussa vuosina 1977-82 ja 1985-90. Kankaanpään taidekoulussa hän oli kuvanveiston lehtorina 1992-93.


 

Mauno Kivioja

Tutustu myös Kuvataiteilijamatrikkeliin

sivun alkuun
© Tampereen kaupunki 2006/
Tampereen nykytaiteen museo
teosluetteloon