teosluetteloon
 

 

KIMMO KAIVANTO
(1932)

Sininen suora
1990

tilataideteos
betoni, kvartsihiekka, ultramariinipigmentti
pituus 200 m

Tampere-talo, Yliopistonkatu 55

tietoa taiteilijasta sijainti kartalla

 

Sininen suora
Tampere-talon taiteelliseen somistamiseen käytettiin liki prosentti rakennuksen kokonaiskustannuksista. Tampereen kaupungin asettama työryhmä tilasi taiteilija Kimmo Kaivannolta tilataideteoksen Tampere-talon pitkään ja matalaan ala-aulaan. Suora kulkee sinisenä nauhana keskellä aulatilaa. Taiteilija on teosta suunnitellessaan lähtenyt Tampere-talon keskeisestä tehtävästä kansainvälisyydestä, johon teoksen eri elementit viittaavat. Teoksen jokaisella lattialta kohoavalla osalla on oma nimensä. Muusan kumarrus on ottamassa taloon sisääntulijat vastaan. Temppeli liittyy arkkitehtuurin historiaan. Laskettavat-teososan päälle on jätetty prossista valmistettuja juoma-astioita. Viimeisenä teoksen osana on Lepääjä. Lattialaatoissa on länsimaisen kulttuurin historiaan liittyviä merkkejä ja nimiä. Talvipuutarhaan on sijoitettu teos Puro, joka liittyy materiaaleiltaan maahan, ilmaan ja veteen. Kimmo Kaivannon Helsingin rautatieasemalla näkyvä sininen linja jatkuu käsitteellisenä taideteoksena kohti pohjoista aina Huippuvuorille saakka. Se leikkaa länsi-itäsuuntaisen Sinisen suoran Tampere-talossa.
 

 

KIMMO KAIVANTO
(1932)

Leonardo / Härmälän lentokentän muistomerkki
1999

hiilikuitukomposiitti, nupukivi, graniitti
korkeus 20 m, jänneväli ylhäällä 16,5 m, kalotin halkaisija 15 m

Pirkkahallin edusta, Härmälä

tietoa taiteilijasta sijainti kartalla

 

Leonardo
Teos pystytettiin Härmälän lentokentän ilmailusektoreiden, lentokoneteollisuuden sekä koko alueen teollisteknisen ja kulttuurisen tietotaidon muistomerkiksi. Härmälän lentokenttä oli rakennettu vuosina 1932-1936. Lentotoiminta päättyi pääosin vuonna 1979, jolloin lentokenttä muutti Härmälästä Pirkkalaan.

Leonardo on Lentovarikon Kilta ry:n tilaustyö taiteilija Kimmo Kaivannolta. Varat hankkeeseen saatiin valtakunnallisella keräyksellä. Tampereen kaupunki osoitti muistomerkin paikan sekä kustansi ja rakennutti jalustaosan, kalotin. Taiteilija Kimmo Kaivanto kertoo kuuluisan Yves Klein lentää -valokuvan olleen hänen työprosessinsa mottona. Teoksen nimi Leonardo viittaa renessanssiajan taiteilijaneron lentämiseen liittyviin suunnitelmiin. Teoksen sininen väri kuuluu ilmailun maailmaan, ympäristöstään poikkeavana signaalina se toimii maamerkkinä. Sininen väri on ominaista myös Kimmo Kaivannon tuotannolle.

Kalotin kupera muoto kuvastaa maata ja painovoimaa, jonka Leonardo vertauskuvallisesti voittaa. Nupukivellä päällystetyn kalotin huipulla on graniittisena vaakareliefinä toteutettu uhrikivi, jonka pinnalla on Otavan tähtikuvio ja keskipisteessä taivaankannen zenitissä Pohjantähti. Sinne johtaa kapea polku, kiitorata, jonka kivilaattoihin on kaiverrettu kymmenen lentäjäsankarin nimet.
Rakennusmateriaaliksi valittiin monien tutkimusten jälkeen hiilikuitukomposiitti, joka on myös esimerkki tulevaisuuden lentokoneen rakennusmateriaalista. Leonardo-muistomerkki valmistettiin Finavitec Oy:ssä Kuoreveden Hallissa. Se siirrettiin 20.9.1999 ilmavoimien Mi-8 helikopterilla pystytyspaikalle Härmälään kokonaisena kopterin ulkopuolisena kuormana. Teos paljastettiin Tampereen 220-vuotispäivänä 1.10.1999 tasavallan presidentti Martti Ahtisaaren kunnioittaessa tilaisuutta läsnäolollaan.
 

 

KIMMO KAIVANTO

(1932)

Tampereella syntynyt Kimmo Kaivanto opiskeli Taideteollisessa oppilaitoksessa grafiikan linjalla vuosina 1953-54. Kimmo Kaivanto on monipuolinen taiteilija kuvanveistäjä, taidegraafikko ja -maalari. Hänen teoksiaan oli ensimmäistä kertaa esillä näyttelyssä Tampereella vuonna 1956.

Kimmo Kaivanto on osallistunut runsaasti näyttelytoimintaan Suomessa ja ulkomailla. Taiteilijan tunnetuimpia julkisia teoksia ovat veistos Oodi 60000 järvelle vuodelta 1972 Hotelli Hesperian edessä Helsingissä, Tori-maalaus vuodelta 1976 Tampereen kaupunginvaltuuston istuntosalin aulassa sekä veistokset Hopeiset sillat ja Nereidi vuodelta 1985 Forumissa Helsingissä. Kimmo Kaivannon uudempaa tuotantoa on ulkoilmateos Natura vuodelta 1990 SOK:n pääkonttorissa Helsingissä. Hän on suunnitellut lavastuksia mm. Aulis Sallisen oopperaan Punainen viiva.

Kimmo Kaivanto oli Vuoden taiteilija vuonna 1982. Hänelle on myönnetty Pro Finlandia -mitali vuonna 1972. Professorin arvonimen Kimmo Kaivanto sai vuonna 1995. Hän on ollut Académie Européennen jäsen vuodesta 1997.


 

Kimmo Kaivanto

Tutustu myös Kuvataiteilijamatrikkeliin

sivun alkuun
© Tampereen kaupunki 2006/
Tampereen nykytaiteen museo
teosluetteloon