teosluetteloon
 

 

VILLU JAANISOO
JORMA MUKALA

(1963) / (1954)

Valolähde / Kansalais- ja työväenopistoliikkeen 100-vuotismonumentti
1999

kuumasinkitty teräsritilä, kuumasinkityt teräspilarit, betoni, valaisimet, vesi
7,5 x 22,5 x 2,5 m

Sampolan edusta, Sammonkatu 2

tietoa taiteilijasta sijainti kartalla

 

Valolähde
Valolähde on Tampereen työväenopiston ja Kansalais- ja työväenopistoliikkeen 100-vuotismonumenttikilpailun ensimmäisen palkinnon voittanut teos. Kilpailu järjestettiin kutsukilpailuna syksyllä 1997 Tampereen Taiteilijaseuran jäsenille ja kahdelle kutsutulle kuvanveistäjälle. Taiteilijat ovat koonneet teoksensa valmiista teollisuuden rakenneosista. Monumentissa valo ja vesi nousevat keskeisiksi elementeiksi. Teos kuvaa keskeneräistä rakennusta ja viittaa näin opiskeluun jatkuvana läpi elämän kestävänä prosessina. Sampola-rakennuksen rakenteiden vaaka- ja pystylinjat näyttävät toistuvan teoksessa.
 

 

VILLU JAANISOO

(1963)

Tallinnassa syntynyt Villu Jaanisoo valmistui Viron Kuvataideakatemiasta vuonna 1989. Hänen teoksiaan on ollut ensi kertaa näytteillä vuonna 1984.

Hän on tehnyt useita julkisia veistoksia Suomeen ja Viroon. Juice Leskisen muotokuva vuodelta 1992 Juankoskella ja Homo Birkkalensis/Pirkkalan ihminen vuodelta 1998 ovat hänen tunnettuja teoksiaan. Villu Jaanisoon yhdessä arkkitehti Jorma Mukalan kanssa suunnittelema M/s Estonian uhrien muistomerkki Katkennut linja pystytettiin Tallinnaan vuonna 1996.

Villu Jaanisoo on osallistunut useisiin valurautataidetapahtumiin eri maissa. Hänen johdollaan järjestettiin Pirkkalassa kesällä 2001 Kansainvälinen Valurautataiteen Symposium. Villu Jaanisoo on toiminut opettajana Kankaanpään taidekoulussa vuosina 1991-1999 ja Tampereen Taiteen ja Viestinnän oppilaitoksessa vuosina 1993-1995. Vuodesta 2001 alkaen hän opettaa Porin Taidekoulussa.


 

Villu Jaanisoo

Tutustu myös Kuvataiteilijamatrikkeliin

 

 

JORMA MUKALA

(1954)

Kotkassa syntynyt Jorma Mukala valmistui arkkitehdiksi Tampereen teknillisestä korkeakoulusta vuonna 1986. Hän on toiminut arkkitehtinä Tampereella ja osallistunut mm. Lapinniemen tehtaan saneerauksen suunnitteluun. Hänellä on ollut oma arkkitehtitoimisto vuodesta 1990 lähtien.

Jorma Mukala on toiminut opettajana mm. Tampereen ammattikorkeakoulussa. Vuodesta 1998 hän on toiminut Tampereen teknillisen korkeakoulun suunnitteluperusteiden assistenttina. Jorma Mukala on kirjoittanut runsaasti artikkeleita arkkitehtuurista eri lehtiin ja julkaisuihin ja vuonna 1999 ilmestyi Metso Voima Tuulensuu -Tampereen arkkitehtuuria -teos.

Jorma Mukala voitti yhdessä kuvanveistäjä Villu Jaanisoon kanssa Estonia-laivan uhrien muistomerkkikilpailussa Tallinnassa ensimmäisen palkinnon vuonna 1995. Katkennut linja -muistomerkki paljastettiin 28.9.1996.

Jorma Mukala on saanut vuonna 1991 Rakennustietosäätiön Pietilä-palkinnon sekä vuonna 1996 Viron kulttuurisäätiön kuvataiteen vuosipalkinnon.


 

Jorma Mukala

Tutustu myös Kuvataiteilijamatrikkeliin

sivun alkuun
© Tampereen kaupunki 2006/
Tampereen nykytaiteen museo
teosluetteloon