teosluetteloon
 

 

VEIKKO HAUKKAVAARA
(1921-2004)

Siimankatkoja
1973

rauta
korkeus 125

Koukkuniemen vanhainkodin piha
Rauhaniementie 19

tietoa taiteilijasta sijainti kartalla

 

Siimankatkoja
Siimankatkoja on pyöreistä ja suorakaiteen muotoisista rautalevyistä hitsaamalla valmistettu lahnaa muistuttava, litteä kala. Tampereen kaupunki osti veistoksen tamperelaiselta kuvanveistäjältä Veikko Haukkavaaralta. Se on sijoitettu Näsijärven rannan lähelle Koukkuniemen vanhainkodin piha-alueella.
 

 

VEIKKO HAUKKAVAARA
(1921-2004)

Kissapuu
1975

rauta
korkeus 510

Tesoman koulu
Kohmankaari 11

tietoa taiteilijasta sijainti kartalla

 

Kissapuu
Teos kuvaa puuta, jonka oksilla kiipeilee kissoja. Teos hankittiin Tesoman koulun rakennusmäärärahalla tamperelaiselta kuvanveistäjältä Veikko Haukkavaaralta.
 

 

VEIKKO HAUKKAVAARA
(1921-2004)

Pöllö
1972

rauta

Väinölän päiväkoti
Petsamonkatu 9

tietoa taiteilijasta sijainti kartalla

 

Pöllö
Vaalean varren päässä istuu hämmästynyt pöllö suu auki. Pöllö on hitsattu pyöreistä rautalevyistä. Kaupunki osti tamperelaisen kuvanveistäjän Veikko Haukkavaaran veistoksen Väinölän päiväkotiin.
 

 

VEIKKO HAUKKAVAARA

(1921-2004)

Tampereella syntynyt Veikko Haukkavaara opiskeli Tampereen Poikain ammattikoulussa. Kuvataiteilijana hän on itseoppinut. Veikko Haukkavaara teki työväenopistossa puupiirroksia ja hänen päivänpoliittisia kuviaan julkaistiin ensin Kansan Lehdessä ja myöhemmin Aamulehdessä vuosina 1960-70.

Työskennellessään lentokoneasentajana Valmetilla hän alkoi valmistaa metallin jätepaloista erilaisia pieniä lintuja. Hänen teoksiaan oli ensimmäistä kertaa näytteillä vuonna 1970 Hämeenlinnassa. Taiteilijan julkisia teoksia on eri puolilla Suomea koulujen pihoilla ja puistoissa. Veikko Haukkavaaran teoksia on ollut esillä myös Saksassa ja niitä on näyttelyistä ostettu Saksaan ja Ruotsiin yksityishenkilöiden pihoihin ja puutarhoihin. Tampereella on sivuilla esiteltyjen teosten lisäksi mm. Lintu-Linda vuodelta 1984 kaupungin keskustassa Koskikodin pihalla. Veikko Haukkavaara on saanut Tampereen kaupungin tunnustuspalkinnon vuonna 1973.

Veikko Haukkavaara teki teoksensa metallinpalasista hitsaamalla. Usein lämmintä huumoria sisältävien veistosten aiheena ovat linnut ja eläimet.


 

Milja Aarnio

Tutustu myös Kuvataiteilijamatrikkeliin

sivun alkuun
© Tampereen kaupunki 2006/
Tampereen nykytaiteen museo
teosluetteloon