Etusivu
Kaupunkiluonto
Kaupunkiluonto on muuttumassa
Kaupungissa viihtyvät monet lajit
Parhaat paikat Tampereella
Kaupunkibiotoopit -elinympäristöt kaupungissa
Rehevöityvät kaupunkimetsät
Kaupunkimetsien muuttuminen
Uusia lajeja kaupunkimetsissä
Joutomaat
Kedot ja niityt ovat katujen pientareilla
Muita biotooppeja
Metsätyypit
Kuvia Tampereelta
Sisällysluettelo
Rehevöityvät kaupunkimetsät

Rehevöityvät kaupunkimetsät

Kaupungin kasvaessa asutuksen sisälle jää eristyneitä metsäalueita, kaupunkimetsiä, jotka muuttuvat ihmisen vaikutuksesta lyhyessä ajassa. Asutuksen ympäröimissä, pienissä metsissä liikkuu paljon ihmisiä, jonka vuoksi kaupunkimetsissä risteilee tiheä polkujen verkko ja suosituilla ulkoilualueilla voi olla laajoja maa-alueita paljaana. Kangasmetsälajistomme ei kestä tallaamista.

Merkittävä syy kaupunkimetsien käyttöön on koiran ulkoiluttaminen, jolloin koira saa liikuntaa ja pääsee samalla tarpeilleen. Jatkuvan ulosteiden ja virtsan tuoman ravinnelisäyksen vuoksi kaupunkimetsät ovat alkaneet rehevöityä.

Esimerkiksi Tampereella lemmikit tuottavat Pyynikille ja Kalevankankaalle vuosittain useiden tonnien ulostemäärä. Molemmat alueet olivat vielä 1970-luvulla jäkälä ja puolukkaa kasvavia harjumänniköitä, mutta ovat nyt muuttumassa hyvää vauhtia lehdoiksi. Erityisen pitkälle kehitys on edennyt Kalevankankaalla, jolla kasvaa jo lukuisia vaativia lehtolajeja.

Maaperän rehehevöityessä mustikka ja puolukka katoavat eikä uusia männyn taimia kasva enää aluspuustossa. Männyn ja kuusen tilalle kaupunkimetsiin ovat tulossa vaahtera, tammi ja pihlaja. Puistopuista pihdat ja sembramänty ovat myös leviämässä kaupunkimetsiin, sekä iso joukko puutarhojen perennoja (monivuotisia koristekasveja).