Etusivu
Kaupunkiluonto
Kaupunkiluonto on muuttumassa
Kaupungissa viihtyvät monet lajit
Alkuperäislajisto
Metsäjänis
Palokärki hyötyy havumetsien huonosta kunnosta
Jäkälät
Hirvi
Peippo ja pajulintu viihtyvät myös kaupungissa
Kurjenkello
Hyönteiset
Kaupunkipakoiset lajit
Kaupunkihakuiset lajit ovat ihmisen seuralaisia
Parhaat paikat Tampereella
Kaupunkibiotoopit -elinympäristöt kaupungissa
Metsätyypit
Kuvia Tampereelta
Sisällysluettelo
Peippo ja pajulintu viihtyvät myös kaupungissa
Useat rastaslajit ja peippo viihtyvät hyvin kaupunkiolosuhteissa, koska ne hakevat ruokansa maasta ja rakentavat pesänsä puun oksille. Niinpä ne pystyvät pesimään myös ydinkeskustan hyvin hoidetuissa puistoissa. Kesäisen kaupungin luontokuvaan kuuluukin oleellisesti peipon laulu liikenteen melussa ja rastaiden hyppiminen nurmikolla. peippo

Talitiainen on kesällä huomaamaton kaupunkiasukas. Se hakee poikasille ravintoa puiden lehvästöstä ja käydä pujahtaa pesäkolollaan seinän raossa tai vanhan lehmuksen uumenissa vain lyhyen hetken. Keskikesästä poikasten hilpeää tsihitystä voi kuitenkin kuulla missä päin kaupunkia tahansa. Kolopesijänä talitiainen hyväksyy mielellään myös linnunpöntön.

Pajulintu pesiin maassa, yleensä jonkin heinätuppaan alla, eikä sen vuoksi viihdy alueilla, joilla on hyvin hoidettu, tasainen nurmikko, mutta pienikin hoitamaton kumpare tai rinne riittää sille pesäpaikaksi. Ravinnon se etsii puiden lehvästöstä. Pajulinnun laulua voi kuulla Tampereella esimerkiksi kallioisessa Näsinpuistossa tai Eteläpuiston rinteillä. Kuvan pajulintu pesi Järvensivulla. Pajulintu on sopeutuvuutensa ansiosta Suomen yleisin lintu.