Etusivu
Kaupunkiluonto
Kaupunkiluonto on muuttumassa
Kaupungissa viihtyvät monet lajit
Parhaat paikat Tampereella
Kaupunkibiotoopit -elinympäristöt kaupungissa
Rehevöityvät kaupunkimetsät
Joutomaat
Kedot ja niityt ovat katujen pientareilla
Muita biotooppeja
Katot biotooppeina
Risteysalueilla viihtyy niittylajisto
Meluvallit ovat metsittyviä niittyjä
Rakentamisessa käytetään kalkkia
Pihapiirit tärkeitä elinympäristöjä
Metsätyypit
Kuvia Tampereelta
Sisällysluettelo
Muita biotooppeja
Kaupungissa on paljon pieniä lokeroita, joissa on aivan erilainen lajisto kuin lähiympäristössä. Esimerkiksi Tampereen Kissanmaalla, neljä kilometriä keskustasta, on puistossa hoitonurmikon keskellä aarin korpisuo lakkoineen ja sammalineen. Kissanmaalta on myös kuvan päiväunilla oleva siilipoikue. Viisi poikasta ja emo viettivät siestaa lähellä Kekkosentietä, hoitamattomaan heinikkoon unohdetun roskakasan alla.

siilipesue

Kaupunki on täynnä aurinkoisia seinänrakoja, varjoisia ojanpenkkoja, karikkeen täyttämiä räystäitä, yksittäisiä kolopuita ja satoja muita pienialaisia ympäristöjä, joissa viihtyy aivan oma lajistonsa.

Viinikanoja virtaa keskustan vilkasliikenteisten katujen välissä. Ojan äärellä on kesäkuumallakin raikasta ja viileää, vaikka neljä metriä ylempänä autot kulkevat jatkuvana virtana, kuumuus huokuu asfaltista ja pöly tuntuu ilmassa. Ojan varteen liikenteen melu kuuluu vaimeana suurten saarnien takaa. Veden yllä risteilevät sudenkorennot, veden kalvolla juoksevat vesimittarit ja luhtalemmikki kukkii sinisenä nauhana ojan varressa.