Etusivu
Kaupunkiluonto
Kaupunkiluonto on muuttumassa
Kaupungissa viihtyvät monet lajit
Parhaat paikat Tampereella
Kasvilajisto Tampereella
Nisäkkäät kaupungissa
Lintupaikat Tampereella
Iidesjärvi
Puolisukeltajat viihtyvät rehevissä vesissä
Lielahti ja Jalkasaari
Näsijärvellä on edustava karujen vesilintujen lintulajisto
Kaupunkibiotoopit -elinympäristöt kaupungissa
Metsätyypit
Kuvia Tampereelta
Sisällysluettelo
Lintupaikat Tampereella

Lintujen seuraaminen on yksinkertaisinta aloittaa talvella, jolloin lajeja on vähemmän kuin kesällä. Talvella linnut ovat myös rohkeampia, koska ne haluavat välttää turhaa lentämistä pakkasella, sillä se kuluttaisi tarpeettomasti energiaa. Talvella linnut löytää helpoimmin ruokintalaudoilta eri puolilla kaupunkia.

Kevät- ja syysmuuton seuranta on suosittu lintuharrastusmuoto. Muuttoa seurataan hyvältä näköalapaikalta jonkin muuttoreitin varrella. Tampereella kevätmuuttoa voi seurata esimerkiksi Pyynikin Jalkasaaren kallioilta (sininen ympyrä) tai vastarannan Hatanpäänniemestä Pyhäjärven rannalla. Hyvä paikka syysmuuton seurantaan on puolestaan esimerkiksi Näsijärven rannalla Lielahdessa (punainen ympyrä) tai Santalahdessa. Keväällä jäiden lähdettyä voi Iidesjärven lintutornilta (keltainen ympyrä) seurata lepääviä muuttolintuja.

Lintujen pesimistä voi seurata pihapiirissä, puistoissa ja kaupunkimetsissä läpi kesän. Viimeiset poikaset lähtevät pesistään vielä elokuun puolella, kun monet lajit ovat aloittaneet jo muuton etelään. Linnuista ja lintuharrastuksesta saa lisätietoa Pirkanmaan lintutieteellisestä yhdistyksestä.