TEOLLISUUSALUEEN MUUTTAMINEN ASUINKERROSTALOALUEEKSI. XVIII-329. JÄRVENSIVUNTIE 7, 11, 13, 17 JA 19, KARTTA NRO 7884


Asemakaavan muutoksen selostus, joka koskee 23. päivänä lokakuuta 2003 päivättyä ja 21.11.2003 tarkistettua sekä 20.1.2004 teknisesti tarkistettua asemakaavakarttaa nro 7884. Asian hyväksyminen kuuluu kaupunginvaltuuston toimivaltaan.
http://www.tampere.fi/cgi-bin/kaava/kaavadoc?7884

TIIVISTELMÄ

Kaavaprosessin vaiheet

Asemakaavan laatiminen on aloitettu tontin haltijoitten aloitteesta. He ottivat hankesuunnittelijaksi Arkkitehtitoimisto Helamaa ja Heiskasen. Tällä hetkellä alue on teollisuusaluetta, jolla on hyvin eritasoisia rakennuksia, joista mikään ei ole erityisen arvokas.

Asemakaavoitus käynnistyi keskustelutilaisuudelle 12.11.2002. Asemakaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma kuulutettiin 14.11.2002. Suunnittelun tueksi perustettiin osallisryhmä, johon haettiin jäseniä kuulutuksella. Kaikki halukkaat pääsivät osallistumaan ryhmän työskentelyyn.

Osallisryhmässä muotoutettiin suunnittelun tavoitteet. Sen tueksi ryhmä teki tutustumismatkan Helsingin uusiin asuntoalueisiin. Lisäksi tarkasteltiin Tampellan uutta aluetta. Osallisryhmä otti kantaa suunnittelijan vaihtoehtoisiin luonnoksiin ja antoi palautetta alueen kehittämistä varten. Osallisista muodostettu työryhmä tutki erityisesti mahdollisuutta varmistaa palvelujen saamista alueelle.

Alueen perusselvitykset, rakennussuunnitelma ja asemakaavaluonnos esiteltiin yleisölle avointen ovien tiedotustilaisuudessa 16.9.2003. Työryhmän aktiivinen työskentely päättyi 25.9.2003.

Asemakaavan muutosluonnos oli nähtävänä mielipiteiden saamista varten 9.10.-30.10.2003 välisen ajan, siitä jätettiin kaksi mielipidettä.

Asemakaavaehdotuksesta on pyydetty asianomaisten viranomaistahojen lausunnot. Niiden perusteella on karttaan tehty tarkistuksia 21.11.2003. Lisäksi karttaa on 20.1.2004 tarkistettu leventämällä rautatien alikulkuvarauksen aluetta ja muuttamalla kaavamääräyksen merkintää.

Tonttijako laaditaan sitovana ja erillisenä.

Asemakaava

Nykyinen varsin tehottomassa käytössä oleva ja rappeutunut teollisuusalue on arvokkaalla paikalla lähellä kaupungin keskustaa. Sen muuttamista asuntoalueeksi on suunniteltu jo useita vuosia sitten, mutta silloinen hanke kaatui taloudellisten olosuhteitten muuttumiseen ja lamaan.

Vireillä olevan hankkeen perustaksi on tehty laajasti perusselvityksiä, jotka on suunnittelussa otettu huomioon.

Vireillä oleva hanke tuo asuntoja keskustaan ja on keskusten täydennysrakentamistavoitteen mukainen. Alueen pinta-ala on 28165 m2 ja rakennusoikeus yhteensä 38400 m2, jolloin tonttitehokkuus on e=1,36. Rakennusoikeudesta saadaan 1460 m2 käyttää vain palvelu-, liike-, toimisto tai asukkaiden yhteistiloiksi. Asukasmäärä on n. 900-1000 henkilöä. Kerrosala sijoittuu Järvensivuntien varressa oleviin alarinteen puolella viisi- ja ylärinteen puolella nelikerroksisiin ja taustalla oleviin VIII-kerroksisiin rakennuksiin. Rakennusten väliin jää pysäköintialueita ja laajoja oleskelualueita. Näkymät Järvensivuntieltä harjumaisemaan säilyvät.

Pysäköintiä on sijoitettu sekä maanalaiseen tilaan että kannelle. Katujulkisivuun sijoitetaan asuinrakennusten aputiloja tai liike- toimisto-, työ- tai palvelutiloja.

Palvelujen rakentamiseen on varauduttu, mutta niiden toteutuminen varmistuu suunnittelun edetessä. Kaavassa on varauduttu myös Järvensivuntien ja radan alitukseen, jolloin kevyen liikenteen yhteys etelään saadaan turvalliseksi.

Asemakaavan toteuttaminen

Rakentaminen vaatii nykyisen rakennuskannan purkamista, maaperän puhdistamista ja kadun rakenteiden uudistamista.


1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT

1.1 Tunnistetiedot

Asemakaavan muutos:
Tampereen kaupungin
XVIII kaupunginosan kortteli nro 329 sekä
katu-, virkistys- ja liikennealuetta.

Asemakaavan muutoksella muodostuu :
XVIII- kaupunginosan korttelin 329 tontti nro 10
sekä katu-, virkistys- ja liikennealuetta.

Kaavan laatija: Tampereen kaupungin ympäristötoimi, kaavoitusyksikkö, apulaisasemakaava-arkkitehti Maire Väisänen.

Vireilletulosta on ilmoitettu 14.11.2002.

1.2 Kaava-alueen sijainti
Kaava-alue sijaitsee n. 1,5 km kaupungin keskustasta kaakkoon kaupungin eteläisen sisääntulotien itäpuolella Kalevanharjun etelärinteen alaosassa rautatien pohjoispuolella. Osoitteet: Järvensivuntie 7, 11, 13, 17 ja 19.

1.3 Kaavan nimi ja tarkoitus
Teollisuusalueen muuttaminen asuinkerrostaloalueeksi. XVIII-329, Järvensivuntie 7, 11, 13, 17 ja 19, kartta nro 7884.
Kansilehdellä esitetään kiteytettynä perustiedot kaavasta. Vireillä oleva hanke tuo asuntoja keskustaan ja on keskusten täydennysrakentamistavoitteen mukainen. Alueen kokonaiskerrosala on 38 400 m2.

1.5 Luettelo selostuksen liiteasiakirjoista

Asemakaavan muutoshakemus 28.8.2002 liitteineen.
Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 14.11.2002.
Osallisryhmän perustaminen 3.12.2002 ja osallisryhmän kokousluettelo
Helsingin opintomatkan ohjelma 13.2.2003
Osallisryhmän Tupla-tiimillä asettamat tavoitteet 6.3.2003
Pohjatutkimusraportti, Insinööritoimisto Geotesti Oy, 4.3.2003
Selvitys maaperän pilaantuneisuudesta , Insinööritoimisto Geotesti Oy, 6.3.2003
Selvitys alueen rakennuskannasta, Arkkitehtitoimisto Lasse Kosunen Oy 12.2.2003
Tampereen rataympäristöselvitys, SITO 5.2.2003
Avointen ovien tilaisuus, osallistujalista (ei täydellinen) ja mielipide 16.9.2003
Luontoselvitys (teksti tulossa)
Vaikutusten arviointi Viatek Oy 27.10.2003
9.10.-30.10.2003 nähtävillä ollut luonnos
Nähtävillä olleet havainnekuvat, Arkkitehtitoimisto Helamaa ja Heiskanen
Valokuvasovitukset
Lausunnot

3 LÄHTÖKOHDAT

3.1 Selvitys suunnittelualueen oloista

Alue sijaitsee Järvensivuntien ja rautatien pohjoispuolella Kalevanharjun vanhan sorakuopparinteen alaosassa Kalevankankaan hautausmaan lounaispuolella. Alueen länsipuolella on uudehkoja toimistorakennuksia, pohjoisessa harjun päällä seurakuntien kasvihuoneet ja huoltorakennuksia ja itäpuolelta alkaa Järvensivun pientalo- ja pienkerrostaloalue. Radan eteläpuolella alueen kohdalla on 1990-luvulla rakennettu Iidesrannan tiivis asuinkerrostaloalue.

3.1.1 Alueen yleiskuvaus
Alueella on tällä hetkellä vanhoja, eri kokoisia teollisuus- ja verstasrakennuksia, joissa on mm. autojen huoltoon liittyvää toimintaa. Alueen yleisilme on epäsiisti ja se on vajaasti rakennettu.

Alue sijaitsee siten, että sille rakennettavat rakennukset vaikuttavat huomattavasti Tampereen kaupunkikuvaan varsinkin etelästä tultaessa. Junamatkustajalle ympäristö avautuu erilaisena. Junasta katsottuna jotkut näkymät helpottavat ympäristön hahmottamisessa ja auttavat orientoitumisessa. Tällaisia ovat mm. pitkät avoimet näkymät sekä mieleen jäävät merkkirakennukset tai rakenteet näkymäakselin päätteenä. Alueella on nyt havaittavissa takapihamaisia piirteitä radan suunnasta katsottuna. Junamatkustajille kyse on kuitenkin kaupungin julkisivusta.

3.1.2 Luonnonympäristö
Maisemarakenne, maisemakuva
Kalevanharju on osa Tampereen kaupungin maiseman rungon muodostavasta harjujaksosta, johon kuuluvat Pyynikinharju lännessä ja Vilusenharju idässä. Alue on harjun etelärinteen alareunassa.

Maaston muodot
Aluetta rajaa pohjoispuolelta Kalevanharjun rinne. Tonttien kohdalla rinne on maanoton seurauksena luiskattu jyrkkään kaltevuuteen. Luiskan juuren ja Järvensivuntien välisellä alueella maanpinnan taso on n. 91 - 93,5. Luiskan yläreuna harjun rinteessä on ylimmillään n. tasolla +115. Luonnonrinne kohoaa edelleen n. tasolle +120.

Järvensivuntien eteläpuolella on ratapenger ja sen eteläpuolella Iidesranta- katu, jonka korkeustaso on alueen kohdalla +83,5 - +85,5.

Maisema
Maisemaa hallitsee puustoinen rinne, joka on osittain männyn taimella olevaa entistä soranottorinnettä Sen takana on toiminnassa oleva Kalevankankaan hautausmaa muistomerkkeineen. Hautausmaan tiiliaita kuuluu kokonaisuuteen. Alueeseen liittyy useita historiallisia tapahtumia.

Kasvillisuus, eläimistö ja luonnonsuojelu
Tampereen arvokkaat luontokohteet -julkaisussa mainitut ketoalueet ulottuvat lähelle alarinnettä ja ovat osittain päällekkäin nyt kaavoitettavan alueen kanssa. Ketoalueilla kasvaa mm. neidonkieltä, runsaasti nuokkukohokkia ja mäkitervakkoa. Arvokas kasvillisuusalue sijoittuu pääasiassa alueen pohjoispuolelle puiston itäreunaan.

Järvensivulta radan varrelta löytyy harvinaisten kuivien, valoisien ja vähäravinteisten kasvupaikkojen lajeja, mm. kelta-apilaa ja koiruohoa.

Alueen merkittävin hyönteislaji on lähinnä radan varrella elelevä uhanalainen ahdeyökkönen. Lajin elinympäristövaatimuksena on paahteiset paljasta hiekkaa ja soraa olevat alueet. Hyönteislajeista alueella esiintyy myös muita harvinaisia perhoslajeja kuten oliviinineilikkayökkönen, joka on Pirkanmaalla kriittisesti uhanalainen sekä yksi kärsäkäslaji. Hyönteislajien menestyminen riippuu paahteisten kasvupaikkojen ja ketojen kasveista.

Maaperä ja rakennettavuus
Insinööritoimisto Geotesti Oy on tehnyt selvityksen alueen rakennettavuudesta.

Tutkimustapa
Maaperän koostumusta ja kerrosrakennetta on tutkittu täry- ja painokairalla yhteensä 22 tutkimuspisteessä. Lisäksi on käytettävissä ollut alueen etelä- ja länsipuolelta muiden hankkeiden yhteydessä vuosina 1989 ja 1995 tehtyjä tutkimuksia.

Kairausten lisäksi alueelle on tehty maan pilaantuneisuuden alustavaa selvittämistä varten 13 koekuoppaa. Koekuopat on valokuvattu ja niistä on silmämääräisesti määritetty maalaji. Selvityksestä laaditaan erillinen raportti.

Pohjasuhteet
Tutkimusalueen pinnassa on noin 0,5-3 m paksuinen täytemaakerros. Alueen jyrkissä kaivuluiskissa kasvaa pientä puustoa. Piha-alueella täytemaan alla on tontin länsiosan eteläreunassa on pintaosassa savisesta siltistä, siltistä ja hiekkaisesta siltistä muodostuva kerros, joka ulottuu kairauksista arvioituna noin tasolle +87 - +88,7 eli syvimmillään n.4,5 m syvyyteen maan pinnasta. Silttikerroksen alapuolella maa muuttuu hiekaksi ja soraksi. Lounaiskulmaa lukuun ottamatta maaperä on muualla hiekkaa ja soraa heti täytön alla. Hiekka- ja sorakerrokset ovat todennäköisesti erittäin paksut, syvimmillään yli 40 m. Sorakerrosten tiiviys lisääntyy syvyyden kasvaessa. Kalliopinnan korkeusasemaa ei tutkimuksessa ole selvitetty. Kairaukset ovat päättyneet 3,3 - 40,6 m syvyydessä maanpinnasta tiiviiseen kiviseen maahan, lohkareisiin tai kallioon.

Rakennusten perustaminen
Rakennukset voidaan perustaa tiiviin hiekka/sorakerrostuman varaan maanvaraisesti. Tiiviit kitkamaakerrostumat ovat koko alueella yleensä tavoitettavissa lähellä nykyistä maanpintaa. Järvensivuntien sivulla lounaiskulmassa esiintyvä siltti edellyttää kuitenkin perustusten ulottamista tai massanvaihtoa syvimmillään siis n. 4 - 5 m syvyy-teen nykyisestä maanpinnasta. Ellei kaivu ole mahdollista on raskaat rakenteet tällä alueella perustettava kitkapaalujen varaan.

Kaivutyöt
Pohjoissivun luiska on luonnollisen kitkakulmansa määrittämässä jyrkkyydessä, joten luiskan juuressa tehtävät kaivut vaikuttavat luiskassa yläreunaan asti. Mahdolliset tukiseinät luiskan juuressa on mitoitettava koko korkean luiskan maanpaine huomioon ottaen. Suositeltavaa on, että rakenteet sijoitetaan niin, ettei pohjoissivun luiskaa ei jouduta jyrkentämään tai tukemaan.

Radonriski
Alue on osoitettu radonriskialueeksi. Se ei kuitenkaan tuo esteitä rakentamiselle ja lisäksi ohjeen mukaan kaikki Tampereen seudulle rakennettavat rakennukset radon-putkitetaan.

Pienilmasto
Alueen pienilmasto on suotuisa, koska alue on soraharjun etelärinnettä.

Vesitalous
Tutkimusalue ei sijaitse ympäristökeskuksen määrittelemällä tärkeällä pohjavesialueella. Iidesjärven vedenpinta on noin tasolla +77. Karkeissa sorakerrostumissa pohjavesi on syvällä lähellä järven vesipintaa. Rinteessä olevien silttikerrostumien päälle saattaa muodostua orsivettä, joka purkautuu kaivuluiskista. Alueen yläpuolella olevalta alueelta purkautuu pintavesiä.

3.1.3 Rakennettu ympäristö

3.1.3.1 Väestö
Kaava-alueella ja sen länsipuolella olevilla liike- ja toimistotonteilla asuu 10 henkeä. Rakentaminen vaikuttaa eniten Järvensivun kaupunginosaan radan pohjoispuolella ja sen väestöjakautuma on seuraava:

Järvensivun väestö ikäryhmittäin ja alueittain:

Yht. 1-2 3-6 7-15 16-18 19-29 30-44 45-64 65-74 75
Alue/Kortteli 2 12 1 7 4
Yliopisto 6 1 1 4
Seurakuntien alue 2 2
Teippituotteen alue 12 2 5 2 3
Iidesranta:
Lokintaipaleesta länteen 239 15 7 5 5 163 27 13 4
Lokintaipaleesta itään 835 49 62 68 16 350 182 91 11 6
Toas-talon alue 142 9 3 2 115 11 2

Alue/Kortteli 335 (TAKK?) 1 1
Saarioinen, Turva 4 1 1 2

Järvensivu 1317 30 42 88 37 265 287 319 131 118
Asukkaita yhteensä 2570 105 115 164 59 901 511 441 150 124
100,00 % 4,08 % 4,47 % 6,38 % 2,29 % 35,08 % 19,88 % 17,16 % 5,84 % 4,82 %


3.1.3.2 Yhdyskuntarakenne
Kaava-alue sijaitsee aivan Tampereen yliopiston, Tampere-talon ja Tampereen terveydenhuolto-oppilaitoksen tuntumassa. Alueen länsipuolella ovat Saarioinen Oy:n ja Turvan pääkonttorit. Kaava-alueen itäpuolella on Järvensivun kohtalaisen tiivis rinteeseen sijoittuva asuntoalue, jossa on sekä vanhoja omakotitaloja että uusia suuria useamman asunnon taloja. Teollisuusalue on ollut erottavana elementtinä keskustan reuna-alueen ja Järvensivun pientaloalueen välillä. Rautatie rajaa aluetta etelästä ja muodostaa esteen yhteisten palvelujen luontevalle käytölle. Alueen pohjoispuolella oleva Kalevankankaan hautausmaa on tärkeä osa Tampereen kulttuurihistoriaa ja tuo väljyyden tuntua alueelle.

3.1.3.3.Kaupunki-/taajamakuva
Alue koostuu tällä hetkellä pääasiassa huonokuntoisista pienteollisuusrakennuksista. Alueella on erilaista huoltokorjaamo ym. toimintaa, pihamaat ovat epäsiistejä ja niillä on erilaista varastointia. Alueen taustalta nousee metsäinen Kalevanharjun rinne, mutta alue antaa kuvan taantuvasta rakenteesta .

3.1.3.4. Asuminen
Kaava-alueen itäosassa asuu 10 henkilöä pienteollisuus- ja toimistorakennuksen yhteydessä olevissa asunnoissa.

3.1.3.5 Palvelut

3.1.3.5.1 Koulutoimi
Järvensivun ala-asteen koulu on rautatien eteläpuolella n. 1,4 km kaava-alueelta Messukylään päin. Koulumatkan voi kulkea jalan tai busseilla numero 13 ja 30.

Ala-asteen täyttöaste on v. 2002 luokka-asteesta riippuen 46,9 - 90,6 %. Lapsia kouluun tulee Lukonmäki - Iidesranta väliseltä alueelta. Järvensivun omakotialueella on käynnissä sukupolvenvaihdos ja uudet asukkaat ovat pääsääntöisesti lapsiperheitä. Rehtorin mukaan koulu on täynnä, mutta kestää n. 10 lapsen lisäyksen. Koululle on luvattu laajempi remontti v. 2008 ja silloin voisi olla laajennuksen aika mikäli alueen lapsimäärä kasvaa nykyistä vauhtia.

Sampolan yläaste on n. 1 km:n päässä.

3.1.3.5.2 Päiväkodit
Kilometrin säteellä kaava-alueesta on viisi päiväkotia joissa on tällä hetkellä yhteensä n. 200 hoitopaikkaa. Näihin sisältyvät myös esikouluryhmät. Lisäksi on perhepäivähoitajia ja yksi 17 lapsen esikoululuokka Järvensivun koululla. Kaikki päiväkotiryhmät ovat täynnä ja lapsia on jonossakin. Alueen päiväkotien täyttöastetta lisäävät lapset, joiden vanhemmat ovat töissä keskustassa.

3.1.3.5.3 Terveysasema, neuvola
Lastenneuvola sekä aikuisneuvonta ja kotisairaanhoito sijaitsevat n. 900 m:n päässä, radan toisella puolella, Iidesranta 28:ssa. Kulku sinne tapahtuu rautatiesillan ali Viinikankatua ja Iidesrantaa pitkin. Neuvolan kapasiteetti kestää asukasmäärän kasvun. Äitiysneuvola on vaihtelevasti Koivistonkylässä tai Hatanpäällä.

Hatanpään terveysasema on n. 2 km:n päässä. Järvensivun alueen omalääkärillä on jo nyt normaaliin potilasmäärään verrattuna kaksinkertainen väestömäärä hoidettavanaan.

3.1.3.5.4 Päivittäistavarakauppa, posti, apteekki, yms.

Lähin päivittäistavarakauppa, apteekki sekä muita kaupallisia palveluita on Tullintorilla ja Koskikeskuksessa, alle kilometrin etäisyydellä Järvensivulta. Lähin posti on 1,5 km:n päässä oleva pääposti.

3.1.3.5.5 Liikenne

Joukkoliikenne
Järvensivuntietä kulkee bussi numero 13 ja uuden alueen rakentuminen tulee lisäämään vuoroja reitille. Iidesrantaa pitkin kulkevat bussit numero 30 sekä 11, mutta sen reitti Keskustorilta Turtolaan ei kulje Iidesrannan kautta.

Iidesrannan pysäkeille pääsee myös Kiurunpolun alikulkutunnelin kautta, mutta ainoastaan jalan, sillä portaat ovat jyrkät ja kapeat eikä luiskaa ole.

Bussi nro reitti ark. viikonlopp.
13 Hervanta-Ikuri 2-4 krt/h 1-3 krt/h
30 Hervanta-Pyynikint. 2-6 krt/h 1-4 krt/h
11 Turtola-Keskustori 2-4 krt/h 2-3 krt/h

Liikenneverkko ja katujen mitoitus ja rakenne, kevyt liikenne

Kaava-alue rajoittuu Järvensivuntiehen, joka on asuntokatu-luokkainen katu. Kadun pituus on noin 2 kilometriä ja se yhdistää Viinikankadun Kalevantiehen. Järvensivuntien katualue on itäpäässä hyvin kapea, jonka vuoksi siellä ei ole jalkakäytäviä. Länsipäässä jalkakäytävä on ajoradan pohjoisreunassa. Pyöräilijän paikka on kadulla. Lähimmät itä-länsi-suuntaiset kevyen liikenteen väylät ovat Kalevantiellä ja Iidesranta - kadulla. Kadulla on noin 10 vuoden ajan ollut läpiajokielto, joka ei koske joukkoliikennettä. Nopeusrajoitus on 40 km/h. Radan toisella puolella oleva Iidesranta on varustettu asianmukaisella kevyen liikenteen väylällä. Iidesrantaan pääsee idästä kiertämällä Viinikankadun kautta tai lännessä n. 400 m:n päässä olevan alikulkutunnelin kautta. Loppukesästä 2003 on Jär-vensivuntien itäpäähän rakennettu kaksi korotettua suojatietä hidastamaan ajonopeuksia lasten koulureiteillä.

Liikennemäärä

Kaava-alueen kohdalla liikennemäärä on noin 1500 ajon/vrk. Kaava-alueesta itään liikenne jakautuu siten, että hieman yli puolet ajoneuvoista jatkaa Järvensivuntien itäpäähän ja hieman alle puolet Teerentielle. Noin 10 % ajoneuvoista on raskasta liikennettä (pääosin linja-autoja). Mitattujen ajonopeuksien keskiarvo on 45-50 km/h. Lii-kenneonnettomuustilastojen mukaan Järvensivuntie on turvallinen asuntokatu. Asukkailta on kuitenkin tullut palautetta kadun turvattomuudesta.

Rautatieliikenne

Tampere -Orivesi rataosuus on sähköistetty. Sähkönsyöttö tapahtuu raiteen yläpuolella olevasta ajojohdosta siten, että jompikumpi tai molemmat kulkukiskot muodostavat paluuvirtapiirin. Sähköistyksen nimellisjännite on 25kV/50 Hz AC/7/.
Rataosuudella kulkee vuorokaudessa keskimäärin 28 henkilöjunaa ja 27 tavarajunaa.

Vaikka rata on visuaalisesti maisemaan istuva, sillä on suuri estevaikutus. Rataa ei ole aidattu. Järvensivulle on vuosien varrella muodostunut viisi luvatonta radanylityspaikkaa. Omakotiyhdistys on ollut yhteydessä ratahallintokeskukseen rata-alueen aitaamisesta.

3.1.3.5.6 Pysäköinti

Teollisuusalueen pysäköinti on hoidettu tonteilla. Huoltoliikenteen mahdollisuudet poikkeavat eri tonteilla huomattavasti. Järvensivunkadun alkupäässä on runsaasti kadunvarsipysäköintiä. Saarioinen Oy:llä on tontillaan pysäköintipaikkoja omille työntekijöille, mutta toimitilan auditoriota ja ravintolaa vuokraaville ulkopuolisille ei löydy toimistoaikaan muuta pysäköintipaikkaa kuin Järvensivuntien varsi. Kadulla pysäköivät myös viereisen yliopiston opiskelijat.

3.1.3.5.7 Työpaikat, elinkeinotoiminta

Työpaikkarekisterin mukaan kaava-alueella toimii yhteensä 17 eri yritystä.
Osoite: toimiala henkilökunta
Järvensivuntie 7 rengasliike 0-4
ohjelmistosuunnittelu 0-4
Järvensivuntie 11 2 autoliikettä 0-8
Järvensivuntie 13 2 kuljetusliikettä 5-9
autojen huolto 0-4
öljytukkuliike 0-4
Järvensivuntie 17 viherrakentaja 0-4
Järvensivuntie 19 ajoneuvojen huolto 0-4
ruokakioski 0-4
ikkuna-asennukset 0-4
muu kauppa 0-4
kiinteistöhuolto 0-4
talonrakennustyöt 0-4
painolaatat 0-4
sähkötarvikkeet 0-4

Koska henkilöstön määrä on ilmoitettu toimipaikkarekisterissä näin väljästi, työntekijöiden tarkkaa määrää ei voida tiedostoista laskea.

3.1.3.5.8 Virkistys
Kalevanharjun rinne on tässä kohti niin jyrkkää ja altista kulutukselle, ettei sitä voi pitää toiminnallisena virkistysalueena. Sen merkitys sisältyy visuaaliseen kauneuteen ja metsäluonnon läsnäoloon alueella. Kalevankankaan hautausmaa on rauhoittava ja muistorikas paikka, joka luo mahdollisuuden henkiseen virkistäytymiseen.

Alueelta on yhteys radan alitse Iidesjärven rantaan, joka muodostaa laajan, mutta osittain jäsentymättömän virkistysalueen. Laaja rakennettu puisto on Järvensivun radan eteläpuolisella alueella. Kalevantien pohjoispuolella on Kalevanharju ja kaupunkimainen Sorsapuisto kenttineen.

3.1.3.6 Rakennettu ympäristö
Arkkitehtitoimisto Lasse Kosunen Oy on tehnyt 12.2.2003 selvityksen nykyisestä rakennuskannasta ja arvioinut rakennusten arvoa ja suojelun tarvetta.

Tavoitteena on ollut selvittää korttelissa 392 tonteilla 5-9 sijaitsevien rakennusten syntyhistoriaa ja arvottaa niiden rakennustaiteellista, kulttuurihistoriallista ja mahdollista paikallishistoriallista merkitystä. Korttelin aiempaa historiaa ei ole tässä yhteydessä selvitetty.

Kortteli nro 392 Järvensivuntien ja Kalevankaan välissä on lähes sata vuotta ollut erilaisten kaupunkielämää tukevan pienteollisuuden ja varastotoiminnan vyöhykettä. Alueella on ollut mm. sementtitehdas ja erilaisia polttoainevarastoja sekä ajoneuvojen korjaamotoimintaa.

Tontti nro 5
Tontti on ollut Shell Oy:n käytössä ja sen länsikulmassa sijaitsee arkkitehti Pentti Turusen vuonna 1961 suunnittelema toimisto/öljyvarastorakennus. Sisätiloissa on myöhemmin suunnitellut muutoksia arkkitehti Jorma Ursinus. Rakennus on välttävässä kunnossa ja sen rakennustaiteelliset ominaisuudet ovat vuosikymmenien muutosten jäljiltä heikentyneet.

Punatiilinen lämpökeskus/varastorakennus tontin itärajalla on suunniteltu Shellin teknisellä osastolla 1950 H. Langin toimesta. Tontilla on lisäksi vanha pieni pumppulaitos 1950-luvulta, jota on laajennettu sekalaisilla materiaaleilla. Tontilla on ollut suuret maanpäälliset bensiinisäiliöt sekä maanalaisia öljysäiliöitä.

Tontti nro 6
Tontilla sijaitsee neljä rakennusta. Vanhin kivinen yksikerroksinen pieni toimistorakennus, joka on kiinni tontin itärajassa, on todennäköisesti 30-luvun lopulta ja se on alunperin toiminut asuinrakennuksena. Rakennusta on laajennettu hieman 1955 Oy Gulf Ab n teknisen osaston laatimien suunnitelmien pohjalta. Siinä on viimeksi suunnitellut muutoksia rakennusmestari Onni Grönlund 1978.

Iso työhallirakennus on rakenteiltaan ja julkisivuiltaan hyvin kerrostunut. Vuosikymmenien mittaan on pienillä muutoksilla ja erityyppisillä julkisivumateriaaleilla syntynyt sekava kollaasi, josta rakennuksen alkuperäistä ideaa ei enää hahmota. Harkkorakenteinen rakennus on tehty samantyyppisillä rakenteilla kun vuonna 1953 suunniteltu tehdas tontilla nro 8.

Yllämainittujen rakennusten lisäksi on tontilla pieni purkukypsä tiilivaja ja puuvaja Tontilla on harjoitettu autojen ruostesuojaustoimintaa, korjausta ja autokauppaa.

Tontti nro 7
Tontilla sijaitsee kaksi rakennusta. Kivirakennus tontin länsirajassa on alunperin suunniteltu korjaamo- ja asuinrakennukseksi. Vuonna 1961 valmistuneen rakennuksen on suunnitellut Paavo Tiitola. Tontin koilliskulmassa olevan puurakenteisen varastorakennuksen valmistumisvuosi ei ole tiedossa. Rakennusta on myöhemmin laajennettu peltisellä lisäsiivellä.

Tontti nro 8
Tontti on alunperin muodostunut kahdesta eri tontista ja siinä on toiminut sementtivalimo. Puinen varastorakennus pihan perällä on E. A. Liuhan suunnittelema 1944. Ensimmäiset muutokset on tehty P. U. Kautolan suunnitelmien mukaan 1956. Rakennus on huonokuntoinen ja sen julkisivuja on varsin vapaasti työstetty vuosikymmenien kuluessa.

Kaksikerroksinen kivirakennus kadun varressa on alunperin ollut sementtivalimo. Harkkorakenteisen valimon on suunnitellut Jouko Lehtonen 1953. Rakennuksen korkeassa osassa on sijainnut siilo. Rakennuksen yksikerroksista siipeä korotettiin kerroksella 1962. Samassa yhteydessä uusittiin ikkunat. Viimeiset laajat muutokset rakennuksen sisätiloissa ja ulkoasussa tehtiin rakennuksen muuttuessa teippitehtaaksi. Suunnittelijana oli rakennusarkkitehti Olli Tapio.

Tontti nro 9
Tontilla sijaitseva rakennus on valmistunut kolmessa eri vaiheessa. Ensimmäisen vaiheen suunnitteli arkkitehti Kerttu Nuoliala 1961. Kolmikerroksisen autohalli/varastolaajennuksen suunnitteli Eero Salminen 1969, jonka suunnitelmien mukaan sitä laajennettiin edelleen 1974. Vuonna 1997 on rakennuskokonaisuuden itäpäähän rakennetun säänkäyntikatos/pergolan suunnitteli Pekka Helino.

3.1.3.7 Arvio korttelista ja sen rakennuskannasta

Korttelissa 392 sijaitsee yhteensä yksitoista rakennusta. Ne ovat vuosikymmenien ajan olleet kovassa vaihtelevan yritystoiminnan käytössä. Kaikki rakennukset lukuun ottamatta tontin 9 rakennuskantaa ovat kohtuullisen huonossa kunnossa. Niitä on vuosikymmenien mittaan täydennetty ja muutettu vapaasti. Rakennustaiteellista ja erityistä paikallishistoriallista arvoa ei rakennuskannalla ole.

Teknistä käyttöikää on jäljellä tontin 9 rakennuskannalla. Tontilla viisi sijaitsevalla Pentti Turusen suunnittelemalla rakennuksella on teknistä käyttöikää jäljellä, mutta se vaatisi laajaoja korjaustöitä.

Kortteli edustaa kaupunkirakenteessa puhdaspiirteistä "kuollutta kudosta", jonka uudelleenjärjestelyllä parannetaan kaupunkikuvaa. Kortteli tarjoaa hyvät mahdollisuudet ekologisesti järkevään kaupunkirakenteen täydentämiseen.

3.1.3.8 Tekninen huolto
Alue on tällä hetkelläkin rakennettu, joten kuntatekniset valmiudet ovat olemassa. Niiden mitoitus tarkistetaan suunnittelun yhteydessä.

3.1.3.9 Erityistoiminnat
Kaava-alueen etelärajalla on rautatie, joka on sähköistetty.

3.1.3.10 Ympäristönsuojelu ja ympäristöhäiriöt

Rautatiemelu
Rataympäristössä melua syntyy junan pyörien ja kiskon yhtymäkohdassa sekä jarrutuksista, pysähtymisestä ja uudelleen liikkeelle lähdöstä. Öisin liikenne hiljenee ja melupiikit harvenevat. Yksittäiset piikit eivät kuitenkaan hiljene, ja yksikin voimakas ääni saattaa herättää nukkujan. Lähes koko kaava-alue kuuluu 55 dB:n melualueeseen. Järvensivun Omakotiyhdistys r.y. (kohde 118) on huomauttanut vuonna 2000 Järvensivun ratamelusta.

Tärinä
Juna muodostaa nauhamaisen tärinälähteen, jossa junan kaikki akselit muodostavat erillisiä, pistemäisiä tärinälähteitä. Lähellä rataa yksittäisten telien ja pyörien vaikutukset dominoivat tärinän amplitudia sekä taajuussisältöä. Kauempana radasta eri pyörien vaikutukset summautuvat. Myös maaston pinnan muodot ja pohjasuhteet vaikuttavat tärinän amplitudiin ja taajuussisältöön. Radan päällysrakenteen tärinän voimakkuuteen vaikuttavat kiskoon kohdistuvat dynaamiset pysty- ja vaakasuuntaiset voimat. Nämä voimat vaihtelevat riippuen junan nopeudesta, staattisista akselipainoista, akselien jousituksista, pyörän ja kiskon kunnosta sekä kiskon suoruudesta. Pyörissä tai kiskoissa esiintyvä voimakas kuluneisuus, lovipyörät sekä avoimet kiskojatkokset voivat nostaa päällysrakenteen tärinän tasoa hyväkuntoiseen rataan ja kalustoon verrattuna.

Ympäristöön leviävän tärinän suuruuteen vaikuttavat merkittävimpinä seuraavat tekijät:

- Junan akselimassat ja kokonaispaino:
Tavarajunat ovat henkilöjuniin verrattuna dominoiva herätelähde. Tärinän suuruus ja junan massa ovat suorassa riippuvuussuhteessa.
- Junan nopeus ja vaunujen tukirakenne ja pyörien kunto: Useimmilla maapohjilla nopeuden kasvattaminen lisää tärinää useimmiten lähes lineaarisessa suhteessa nopeuteen.
Maapohja laatu:
Turpeissa, pehmeissä savissa ja osin myös löyhissä silteissä tärinä leviää pitkälle ja maapohja voi joutua pitkillä junilla resonanssinomaiseen interferenssiin. Karkearakeisilla maapohjilla hiekoista moreeneihin tärinän leviäminen on edellä mainittuja maapohjia merkittävästi pienempää. Maapohjan laadulla - sekä radan alla että raiteen vierellä - on suuri merkitys paitsi värähtelyn leviämisen vaimentumiseen, myös ympäristöön välittyvän värähtelyn taajuuteen. Pehmeissä ja paksuissa maakerroksissa välittyvät hyvin matalat taajuudet 2...8 Hz. Jäykistä ja ohuista maa-kerroksista muodostuneilla alueilla dominoiva taajuus on yleensä korkeahko 8...40Hz.

Radan kunto:
Huonokuntoisella radalla tärinä on suunnilleen kaksinkertainen hyväkuntoiseen verrattuna.

- Tärinän nykytilanne:
Kaava-alueen maalaji on otollista tärinän torjumiselle. Kaavamuutosalueen itäpuolella v. 2002 tehdyn riskikartoituksen mukaan junaliikenteen aiheuttamat vaurioriskit rakennuksille ovat varsin vähäisiä.

Järvensivulla radan läheisyydessä sijaitsevien pientalojen asukkaat ovat kuitenkin kokeneet raideliikenteen aiheuttaman tärinän häiritseväksi ja arvelleet myös joidenkin rakennuksiin tulleiden vaurioiden johtuneen tärinästä. Tärinän mahdollisesti aiheuttamat viihtyvyyshaitat onkin syytä ottaa huomioon aluetta suunniteltaessa.

Ilmanlaatu

Ilmatieteen laitoksen tekemien typenoksidipäästöjen leviämislaskelmien mukaan typpidioksidin pitoisuus Järvensivulla jää selvästi alle ohjearvotason sekä nykytilanteessa että vuoden 2020 ennustetilanteessa. Alueella ei ole erikseen tehty ilmanlaadun mittauksia.

Maaperän pilaantuneisuus

- Geotesti Oy on tehnyt tutkimuksia tonteille 329-5-6 alueen pilaantuneisuuden selvittämiseksi.
Tontilla 5 sijainnut kaksi isoa säiliötä (141 m3 ja 256 m3) tontin eteläreunassa edelleen sijaitsevan pumppuhuoneen molemmin puolin. Toisessa säiliössä on ollut petrolia ja toisessa bensiiniä. Säiliöt on purettu 1990-luvun taitteessa. Tontin kaakkoiskulmassa on sijainnut vuosien 1946 ja 1950 piirustusten mukaan kaasuöljysäiliö (22,5 m3). Samoin tontin länsireunassa on ollut kaksi 100 m3 polttoöljysäiliötä. Lisäksi edelleen tontilla sijaitsevan lämpökeskuksen länsi- / pohjoispuolella on ollut 4-5 kaasuöljy-, valopetroli-, bensiini- ja polttoöljysäiliötä (50 - 100 m3). Tontin pohjoisosassa on nykyisen lastauslaiturin kohdalla ollut nestekaasuvarasto. Tontti on toiminut huoltoasemaketju Shellin öljytuotteiden varastoalueena. Sen eteläosassa on kulkenut sivuraide isojen säiliöiden ja rakennuksen vieressä. Tontilla sijaitseva rakennus näkyy vuoden 1946 piirustuksissa ja sitä on laajennettu vuonna 1975. Rakennus on toiminut öljyvarastona sekä konttorina.

Tontilla 6 on sijainnut nykyisen itäisen rakennuksen eteläosassa kuusi maanalaista öljysäiliötä. Säiliöiden koosta ja sisällöstä ei ole tarkempaa tietoa. Lisäksi alueella on ollut Gulf Oilin öljyvarasto, joka on purettu. Varastorakennus on sijainnut tontin keskiosassa. Nykyisin tontilla olevan itäisen rakennuksen länsisivustalla on kaksi öljysäiliötä, jotka ilmaputkista päätellen ovat edelleen maan alla. Samoin tontin kaakkoisosassa sijaitsevan vanhan autotallin, nykyisen toimistorakennuksen, koillispuolella on 3 m3 lämmitysöljysäiliö. Tontin kaakkoisosasta on kulkenut sivuraide tontille 8 asti. Tontin eteläosassa on öljynerotuskaivo. Alueella on 1980-luvulta alkaen tontilla on tehty mm. autojen ruostesuojausta

Tontilla 7 on sijainnut autohalli ja korjaamorakennus. Tontin eteläosassa sijainneet varasto- ja liikerakennukset on purettu samoin tontin pohjoisosassa sijainnut pihavarasto. Koillisosassa sijaitsevan rakennuksen länsipuolella on "farmi"- öljysäiliö.

Tontilla 8 on ollut autopurkamo. Sivuraide on kulkenut tontin piha-alueella. Tontin eteläosassa sijaitsevassa rakennuksessa on toiminut teippituotteita valmistava yritys, myöhemmin rakennuksessa ollut mm. autovuokrausta ja peilihiomo. Nykyisin molemmat tontilla sijaitsevat rakennukset ovat eri koneyrittäjien käytössä (maarakennuskoneita, trukkeja yms.). Teippitalon edustalla sijaitsee ilmaputkien perusteella kaksi maanalaista lämmitysöljysäiliötä. Tontin pohjoisosassa sijaitsevan rakennuksen länsipuolella on "farmi"- öljysäiliö.

Tontilla 9 on toiminut autohalli ja -maalaamo. Nykyisin rakennuksessa on edelleen autokorjaamotoimintaa.

Näytteet
Alueesta otettiin 23 näytettä, joista määritettiin laboratoriossa kevyt- ja raskasöljypitoisuus sekä lisäksi 12 näytteestä metallipitoisuudet ( As, Ba, Cd, Cr, Cu, Ni, Pb, V ja Zn ). Näytteet tutkittiin Novalab Oy:ssä.

Tulokset
Suomen Ympäristökeskus on määritellyt maa-alueiden saastuneisuuden arvioinnissa käytettävät pitoisuudet yli kahdellesadalle yksittäiselle kemikaalille tai yhdisteryhmälle. Arvoja on kaksi erilaista; ohjearvo ja raja-arvo.
- Ohjearvo ilmaisee haitta-aineen sellaisen pitoisuuden, jota pidetään ihmiselle ja ympäristölle vaarattomana, eikä alueen maankäytölle tai massojen sijoittamiselle aseteta rajoituksia.
Raja-arvo ilmaisee haitta-aineen pitoisuutta, joka yleensä edellyttää kunnostustoimenpiteitä tai maankäytön rajoituksia.

Jos haitta-ainepitoisuus on ohje- ja raja-arvon välissä, olisi mahdolliset ympäristövaikutukset selvitettävä.

Metallipitoisuudet jäivät ohjearvon alapuolelle kaikissa tutkituissa näytteissä.

Kaikki tutkitut näytteet alittavat öljypitoisuuksien ohjearvot. Kolmessa tutkimuspisteessä on laboratoriotutkimuksissa todettu lievästi kohonneita öljypitoisuuksia.

Maan routaisuus toi tutkimukseen sen verran epävarmuutta, että alueella on tehtävä lisätutkimuksia ennen rakentamista. Koska kyseessä on soraharju, on esim. öljyn kulkeutuminen maassa todennäköisesti hyvin vertikaalista, jolloin maaperä voi olla pinnastaan hyvin pieneltä alueelta pilaantunut, mutta pilaantuneisuus ulottuu syvälle. Tämä on mahdollista esim. säiliö-öljyvuotojen kohdalla.

Vanhojen korjaamo yms. rakennusten lattiarakenteet voivat olla öljyllä pilaantuneet, samoin maaperä näiden rakenteiden alla. Näitä ei ole vielä tutkittu.

3.1.3.11 Sosiaalinen ympäristö

Nykyinen teollisuusalueen katusivu on lähes 500 m:n pituinen ja se omalla tavallaan eristää Järvensivun asuntoalueen keskustasta ja tuo turvattomuuden tunnetta jalankulkijoille ja pyöräilijöille varsinkin iltaisin. Sillä ei ole asukkaita palvelevia toimintoja. Sisääntuloympäristö lännestä Järvensivulle ei ole huoliteltu eikä esteettinen.

3.1.4 Maanomistus

Korttelin nro XVIII-326 tontit ovat kaupungin omistuksessa. Aiemmat vuokrasopimukset ovat siirtyneet seuraaville toimijoille.

326-5 Kiinteistö Oy Järvensivuntie 7, c/o Rakennustoimisto Pohjola Oy, Hämeenkatu 6 A, 33100 Tampere
326-6 Mandino Oy /Skanska Sisä-Suomi Oy, Pinninkatu 4 33100 Tampere
326-7 Kiinteistö Oy Rimfaxe 6, 7 ja 8, c/o YIT-Rakennus Oy, Kihlmaninraitti 1 E, 33100 Tampere
326-8 Kiinteistö Oy Rimfaxe 1, 2 ja 3, c/o YIT-Rakennus Oy, Kihlmaninraitti 1 E, 33100 Tampere
326-9 YIT-Rakennus Oy, Kihlmaninraitti 1 E, 33100 Tampere

3.2 Suunnittelutilanne

3.2.1 Kaava-aluetta koskevat suunnitelmat, päätökset ja selvitykset

3.2.1.1 Seutukaava
Pirkanmaan 3. seutukaava on vahvistettu 6.6.1997. Sen mukaan alue on taajamatoimintojen aluetta.

3.2.1.2 Yleiskaava
Kaupunginvaltuusto on 4.1.1995 hyväksynyt Tampereen keskustan osayleiskaava 1995:n, jonka mukaan kaava-alueen länsiosa eli tontti 329-5 on yksityisten palvelujen ja hallinnon aluetta. Alue varataan pääasiassa liike- ja toimistotiloille ja niihin liittyville varastotiloille, yksityisten hallintotoimien tiloille sekä ympäristöhäiriöitä aiheuttamattomille työpaikkatoiminnoille. Korttelin nro 338 pohjoispuolella oleva virkistysalue sisältyy kaavamerkintään.

Suurin osa kaava-alueesta on osoitettu kerrostalovaltaiseksi asuntoalueeksi. Alueen kerrosalasta pääosa on sijoitettava kerrostaloihin. Alueen pohjoispuolella on lähivirkistysaluetta.

3.2.1.3 Yleiskaavallinen tarkastelu

Keskustan osayleiskaava ei ole oikeusvaikutteinen yleiskaava, joten hanketta on verrattava sen lisäksi maankäyttö- ja rakennuslain vaatimuksiin.

Yleiskaavaa laadittaessa on otettava huomioon:

MRL 39.2 § kohta 1: Yhdyskuntarakenteen toimivuus, taloudellisuus ja ekologinen kestävyys;
Aivan keskustan tuntumassa olevan ja Järvensivun asuntoalueeseen liittyvän rapistuvan teollisuusalueen muuttaminen asuntoalueeksi lisää yhdyskunnan toimivuutta, taloudellisuutta ja ekologista kestävyyttä.

MRL 39.2 kohta 2: Olemassa olevan yhdyskuntarakenteen hyväksikäyttö;
Muutosalue sijoittuu valmiiksi rakennettuun ympäristöön. Rakennuskantaa puretaan, mutta sen elinkaari on muutenkin päättymässä ilman laajoja peruskorjauksia.

MRL 39.2 §kohta 3: Asumisen tarpeet ja palveluiden saatavuus;
Erillisen palveluille varatun alueen sijaan asemakaavassa on tarkoitus varata tilaa yksityisten ja julkisten palvelujen rakentamiseksi asuinkerrostalojen yhteyteen.

MRL 39.2 § kohta 4: Mahdollisuudet liikenteen, erityisesti joukkoliikenteen ja kevyen liikenteen, sekä energia-, vesi- ja jätehuollon tarkoituksenmukaiseen järjestämiseen ympäristön, luonnonvarojen ja talouden kannalta kestävällä tavalla;
Alueella on joukkoliikenneyhteydet ja kaikki kuntatekniikka valmiina. Kevyen liikenteen yhteyksiä ja aluevarauksia parannetaan.

MRL 39.2 § kohta 5: Mahdollisuudet turvalliseen, terveelliseen ja eri väestöryhmien kannalta tasapainoiseen elinympäristöön;
Hanketta varten on tehty tarvittavat perusselvitykset ja suunnitelma laaditaan niiden pohjata. Asuntoalueen suunnittelussa tullaan kiinnittämään huomiota erityisesti pysäköintijärjestelyjen turvallisuuteen, viihtyisiin piha-alueisiin ja korkealaatuiseen katuympäristöön. Koska tavoitteena on lisätä kerrostaloasumista pientaloalueen tuntumassa, eri väestöryhmien välinen tasapaino paranee erilaisten asuntotyyppien kautta.

MRL 39.2 § kohta 6: Kunnan elinkeinoelämän toimintaedellytykset;
Hanke vähentää pienyritysten käytössä olevia edullisia toimitiloja. Niitä syntyy kuitenkin koko ajan muualle luonnollisen rakennusten ikääntymisen ja toimitilojen vaihtuvuuden kautta.

MRL 39.2 § kohta 7: Ympäristöhaittojen vähentäminen;
Ympäristöhaitat vähenevät, koska nykyinen korjaamo- ym. toiminta ei ympäristöstä huolehtimisen osalta ole kovin järjestelmällistä. Raskas liikenne alueella vähenee.

MRL 39.2 § kohta 8: Rakennetun ympäristön, maiseman ja luonnonarvojen vaaliminen;
Alueen rakentaminen vaikuttaa huomattavasti kaupunkikuvaan etelän ja kaakon suunnasta ja liittyy osaksi sisääntulonäkymää. Tarkoituksena on kohentaa rakennettua ympäristöä ja muuttaa se kaupunkimaiseksi. Rakennukset sovitetaan maisemaan ja luonnonarvot säilytetään. Rakennusten korkeutta verrataan taustalla olevan harjun korkeuteen.

MRL 39.2 § kohta 9: Virkistykseen soveltuvien alueiden riittävyys
Virkistykseen soveltuva viheralue ei muutu, koska tonttialuetta jouduttaneen muuttamaan vain pienten yksityiskohtien osalta. Virkistysalueen käyttötarve kasvaa asutuksen lisääntymisen myötä. Alueelta tulee olemaan nykyistä paremmat yhteydet Iidesjärven rannan isoille virkistysalueille. Metsäisen harjun lisäksi on käytettävissä mm. kaupunkimainen Sorsapuisto kenttineen. Lisäksi Kalevanharjun hautausmaa on puistomainen ja rauhoittava hiljentymiseen ja virkistykseen soveltuva kokonaisuus.

3.2.1.4 Voimassa oleva asemakaava

Alueen pohjoisreunalla olevan puiston itäosassa on voimassa 30.0.1966 vahvistettu asemakaava nro 2386. Puiston keskiosassa on voimassa 2.9.1952 vahvistettu asemakaava nro 318 ja puistoalueen länsipäässä on voimassa asemakaava nro 6892, joka on vahvistettu 27.7.1990. Lisäksi kaava-alueen luoteiskulmalla on voimassa 17.12.1988 vahvistettu asemakaava nro 6738.

Korttelin nro 329 asemakaava on vahvistunut 23.5.1983 kaavalla nro 5994. Koko kortteli on teollisuus- ja varastorakennusten korttelialuetta T-1. Rakennusalat ovat laajoja. Rakennusoikeus tonteilla 5 ja 6 on osoitettu tehokkuusluvulla e=0,50, tonteilla 7, 8 ja 9 e=0,60. Tonttien 5-8 kerrosluku on kaksi ja niiden kerrosalasta saadaan 20 % käyttää liike- ja toimistotilaksi. Tontin nro 9 kerrosluku on kolme ja liike- ja toimistotilan osuus saa olla 40%. Tonteille on varattava yksi autopaikka jokaista asuntoa, teollisuus- ja varastotilan kolmea työntekijää ja liike- ja toimistotilan kerrosalan 50 m2 kohti.

Tonttikohtaiset pinta-alat ja kerrosalat ovat seuraavat:

tontti pinta-ala kerrosala e=
m2 m2
329-5 8025 4012 0,50
329-6 5207 2604 0,50
329-7 6205 3723 0,60
329-8 7615 4569 0,60
329-9 3098 1859 0,60

yht. 30150 m2 16764 m2

3.2.1.5 Tonttijako ja pohjakartta
Tontin nro 326-5 tonttijako on vahvistettu 12.4.1960. Muiden tonttien tonttijako on hyväksytty 7.4.1986. Pohjakartta on Tampereen kaupungin kaupunkimittausyksikön laatima ja se on tarkistettu v. 2003.

3.2.1.6 Lähiympäristön kaavatilanne ja suunnitelmat

Lähiympäristössä ei ole vireillä asemakaavan muutoksia. Alueen suunnittelua varten laaditut inventoinnit on kuvattu aiheittain ympäristön kuvauksessa.

4 ASEMAKAAVAN SUUNNITTELUN VAIHEET

4.1 Asemakaavan suunnittelun tarve

Nykyinen varsin tehottomassa käytössä oleva ja rappeutunut teollisuusalue on arvokkaalla paikalla lähellä kaupungin keskustaa. Sen muuttamista asuntoalueeksi on suunniteltu jo useita vuosia sitten, mutta silloiset hankkeet kaatuivat taloudellisten olosuhteitten muuttumiseen ja lamaan. Vireillä oleva hanke tuo asuntoja keskustaan ja on keskustan täydennysrakentamistavoitteen mukainen.

4.2 Suunnittelun käynnistäminen ja sitä koskevat päätökset

Aloitteen asemakaavan muuttamisesta ovat tehneet tonttien vuokraoikeuksien haltijat. Hanke on myös kaavoitusohjelmassa ja se on ajoitettu v:lle 2004.

4.3 Osallistuminen ja yhteistyö

4.3.1 Osalliset
Osallisia ovat tonttien vuokraoikeuksien haltijat, Järvensivun asukkaat, naapurikiinteistöt, Tampereen ev. lut. seurakunta, ratahallintokeskus, alueella tai Tampereen kaupungissa toimivat yhdistykset ja kaupungin eri hallintokunnat mm. kiinteistötoimi, ympäristövalvonta, pelastuslaitos, kaikki tekniset toimialat, koulutoimi, sosiaali- ja terveystoimi.

4.3.2 Vireilletulo
Asemakaavoitus käynnistettiin osallisille järjestetyllä keskustelutilaisuudella 12.11.2002. Tilaisuudessa todettiin, että osallisryhmän perustaminen olisi tarpeellista. Hanke osallistumis- ja arviointisuunnitelmineen kuulutettiin nähtäväksi mielipiteiden saamista varten 14.11.-5.12.2002 väliseksi ajaksi. Ilmoitus oli kaupungin ilmoituslehdissä ja kaavoituksen internet-sivuilla. Samalla ilmoitettiin osallisryhmän perustamisesta ja mahdollisuudesta ilmoittautua siihen.

4.3.3 Osallistuminen ja vuorovaikutusmenettelyt

Järvensivun osallisryhmään ilmoittautui juuri sopiva määrä henkilöitä. Ryhmän kooksi muodostui 16 henkilöä, joista 9 edustaa asukkaita, kaksi suunnittelevaa toimistoa ja kolme oli rakennuttajien edustajia. Kaavoittaja toimi puheenjohtajana ja sihteeri saatiin Tampereen aluekehityksestä.

Ryhmän ensimmäinen kokous oli 16.1.2003 ja siinä sovittiin menettelytavoista, varattiin kokousajat ja keskusteltiin osallisuuden merkityksestä ja tavoitteista. Seuraavaksi tehtiin 13.2.2003 opastettu tutustumismatka Helsinkiin uuteen rakentamiseen. Kohteiksi oli valittu sijainniltaan ja lähiympäristöltään vastaavia kohteita ja edustavia esimerkkejä tämän hetken rakentamisesta. Matka herätti runsaasti keskustelua ja mielipiteitä.

Suunnittelun tavoitteet määriteltiin 6.3.2003 Tupla-tiimi menetelmällä. Työskentelyä ohjasi ulkopuolinen vetäjä ja työskentely oli tuloksellista. Tarkemmat tulokset esitellään kohdassa 4.4. Tämän jälkeen tutustuttiin kävelykierroksella Tampellan alueeseen 4.4.2003 ja samalla kerrattiin Tupla-tiimissä saadut tavoitteet ja esiteltiin rakennussuunnittelijan niiden pohjalta laatimat vaihtoehdot. Valituksi tuli vaihtoehdoista viimeisin. Suunnittelijalle annettiin toivomuksia työn jatkamista varten.

Konsultti kertoi kokouksessa 8.5.2003 alueen liikenne-ennusteesta, kadun mitoituksesta suunnittelualueen kohdalla ja kevyen liikenteen järjestelyistä. Kaupungin liikennesuunnitteluyksikön edustaja kertoi liikenteen rauhoittamisesta Järvensivulla. Myös rata- ja liikennemelua suunnittelualueella oli tutkittu. Kokouksessa päätettiin, että osallisista muodostettu työryhmä selvittää sekä yksityisten tahojen että kaupungin eri hallintokuntien mahdollisuudet tuottaa palveluja alueelle. Lopuksi sovittiin suunnitelman tarkentamisesta.

Tarkennetut suunnitelmat esiteltiin 13.6.2003. Kokouksessa kuultiin myös työryhmän selvitys palvelujen saatavuudesta. Päätettiin pitää yleisölle avoin suunnitelmien esittelytilaisuus 16.9.2003.

Seuraava osallisryhmän kokous on 25.9.2003. Sen jälkeen luonnos kuulutetaan nähtäville mielipiteiden saamista varten.

4.3.4 Viranomaisyhteistyö
Asiasta pidettiin aloitusneuvottelu Pirkanmaan ympäristökeskuksen kanssa 30.10.2003.

4.4 Asemakaavan tavoitteet

4.4.1 Lähtökohta - aineiston antamat tavoitteet

Keskustan osayleiskaavan pohjalta laaditussa kaavoitusohjelmassa tavoitteena on sijoittaa alueelle asumista 35 000 kerrosneliömetriä. Tavoitteena on suunnitella korttelirakenne siten, että piha-alueista muodostuu viihtyisät ja katukuvasta vaihteleva ja mahdollisimman monelle asunnolle avautuu laajat näköalat. Yleisenä tavoitteena on sovittaa rakentaminen merkittävään maisemaan, liittää se luontevasti muuhun rakennettuun ympäristöön, järjestää pysäköinti ja liikenne turvallisesti ja ympäristöä häiritsemättä sekä varata alueelle tilaa palvelujen rakentamista varten. Kalevanharjun rinne halutaan jättää mahdollisimman koskemattomaksi. Meluhäiriöt torjutaan.

4.4.2 Prosessin aikana syntyneet tavoitteet, tavoitteiden tarkentuminen

4.4.2.1 Osallisten Tupla-tiimi menetelmällä kiteytetyt tavoitteet

Peruskysymyksenä oli millaisesta Järvensivun rinteestä voisimme olla ylpeitä. Yleisesti todettiin, että yhtälö on hyvin vaikea. Uuden rakentamisen tulisi sitoa yhteen eri tyyliset alueet ja toimia siltana menneen, nykyisen ja tulevan rakennuskannan välillä. Lisäksi sen pitäisi toteuttaa Tampereen kaupungin strategian henkeä: mitä on Järvensivu osana "kaikem paree Tamperetta"- Alue on " Riäväkylän" ja keskustan välissä.

Perusasioita :
Tavoitteena on toteuttaa alueella kestävän kehityksen periaatteita ja säilyttää olemassa olevan Järvensivun ominaispiirteitä eli harju- ja järvimaisemaa. Rakentamisessa tulisi käyttää ekologisesti hyvin valittuja materiaaleja. Alueen tulisi edistää sosiaalista vuorovaikutusta, palvelujen saatavuutta olisi lisättävä ja lopputuloksen tulee olla esteettisesti korkeatasoinen. Järvensivuntien läpikulkuliikennettä olisi syytä rajoittaa ja kevytraitiotien pysäkkiin voitaisiin varautua Saarioisten kohdalla.

Maisema ja luonto:
Harju on säilytettävä, sateella harjulta valuu maa-ainesta alas, joten rinne on istutettava, samoin radan varsi. Harjun eteen ei saa tulla yhtenäistä rakennusmuuria, vaan rakenteeseen on jätettävä aukkoja ja taattava näkymät harjulta ja harjulle. Kaunista männikköä ei saa peittää taloilla ja tärkeätä on myös näköalan säilyttäminen ylhäältä päin.

Asuntoalue:
Alueen pitäisi antaa hyvä olo sekä asukkaille että ohikulkijoille. Alueen tulee olla kaunis, toimiva ja turvallinen ja tulevia asukkaitaan hyvin palveleva. Se pitää rakentaa riittävän väljästi ja talojen korkeuksien pitää sopia luontoon ja vaativaan ympäristöön. Ihmisen mittakaava on otettava huomioon. Maapohjaisia viheralueita on jätettävä riittävästi ja niiden lisäksi isoja parvekkeita ja terasseja. Alue on rakennettava niin, ettei viereisen radan melu aiheuta häiriöitä.

Arkkitehtuuri ja rakennusten toimivuus:
Arkkitehtuurin tulee olla korkeatasoista ja materiaalien laadukkaita.
Keskustelussa käytiin läpi hyvään ympäristöön vaikuttavia yksityiskohtia ja kohteessa esitettiin käytettäväksi mm. seuraavia aiheita:
-klassisen antiikin väritys ulkoseiniin ja reliefi joka taloon tai tiiltä
-talojen yläkerroksiin isot aurinkopuutarhaterassit
-katolle oleskelutila, taloihin porrastusta
-parvekkeisiin tumma lasitus ainakin alaosasta
-tilavat hissit
-keskitetyt, tilavat ja toimivat jätepisteet
-riittävän suuret ulkovarastot ja säilytystilat
-talousveden kierrätys harkittavaksi
-terassitaloja ehdotettiin.

Pihaympäristön suunnittelu:
-viherrakentamista, suihkukaivoja, levähdyspenkkejä, kaunis tiili- tms. aita koko pituudelta kadun varteen
-korkealaatuiset materiaalit
-pihoihin puita ja ruusupensaita
-hyvä valaistus
-pyörätelineet, yms.

Liikenne:
Pysäköinti on sijoitettava pääasiassa pysäköintilaitoksiin maan alle.
-liikenne ja pysäköinti on otettava huomioon perusasioina
-mahdollisuus ohjata liikennettä länteen on tutkittava
-Järvensivuntien katualuetta on laajennettava ja sille on saatava liikennemerkki joka sallii ajon vain busseille ja pihoihin.
-rakennettavan alueen kohdalle alikulkutunneli, jossa on myös loiva luiska. Tunneli tulisi sijoittaa siten, että siitä on suora yhteys radan eteläpuolisille kevyen liikenteen väylille (Lokintaival)
-liikenneyhteydet keskustaan esim. liikenneympyrän avulla
-Järvensivuntielle ja Teerentielle jalkakäytävät
-ulosajo maanalaisista pysäköintitiloista on tehtävä turvalliseksi
-Saarioinen Oy:n toiveena on saada kaavoituksen yhteydessä tien varteen n. 40 autopaikkaa.
-radan varsi maisemoitava

Palvelut:
Alueelle tarvittaisiin kauppa, vaikka pienikin. Tavoitteena on myös saada alueelta tilat terveydenhoidolle, sisältäen myös neuvolan ja vanhuspalvelun. Toivottiin myös päiväkotia, jonka tiloja voitaisiin iltaisin käyttää muuhunkin esim. ikäihmisten kokoontumiseen. Lisäksi tarvittaisiin sähköisen asioinnin palvelut ja tilat nuorison kokoontumiselle ja harrastuksille. Näiden tilojen tulisi olla sellaisessa paikassa, että niissä asiointi on helppoa. Lisäksi olisi tarpeen puisto-leikkipaikka pelipaikka, yms

Vuokraoikeuden haltijoitten erityistavoitteet:
Tavoitteena on rakentaa korkealaatuinen asuntoalue, joka voidaan myös markkinoida. Riittävä tehokkuus takaa mahdollisuuden saada maanalaisia autopaikkoja, jolloin arvokasta aluetta ei tuhlaannu pysäköintikentiksi. Kun rakennusoikeutta on tarpeeksi, näkyy se myös ympäristössä korkeana laatuna.

4.4.2.2 Liikenteelliset tavoitteet:

Tulevaisuuden liikennemääriin vaikuttaa ainakin kolme tekijää. Ensimmäinen on yleinen liikenteen lisääntyminen. Toinen on maankäytön lisääntyminen kadun varrella. Kolmas on Ratapihankadun/ Viinikankadun /Järvensivuntien liittymämuutokset Ratapihankadun oikaisurakentamisen toteutuksen yhteydessä. Kaksi ensimmäistä tekijää lisäävät Järvensivuntien liikennettä. Kolmas toimenpide vähentää oleellisesti Viinikankadun liikennemääriä ja asia heijastunee myös samansuuntaisesti Järvensivuntien liikennemääriin. Kokonaisuudessaan Järvensivuntien tulevat liikennemäärät eivät poikkea oleellisesti nykyliikenteen määristä.

Kevyen liikenteen väylää ei voida toteuttamaa koko Järvensivuntien pituudella. Nykyisiä rautatien alikulkukäytäviä on tarpeen kehittää siten, että kulkuyhteydet (myös polkupyörällä) mm. Järvensivun koululle paranevat.

4.4.2.3 Lausunnoissa esille tulleet tavoitteet

Ympäristövalvonnan lausunnon mukaan kaavan määräys pilaantuneen maaperän poistamisesta sekä määräys, joka edellyttää liikennemelun ja rautatien aiheuttaman tärinän ottamista huomioon alueen toteuttamisessa ovat riittäviä oikein toteutettuina haittojen torjumiseksi. Kaavamuutos ei myöskään uhkaa alueen pohjoisosaan sijoittuvan arvokkaan luontokohteen säilymistä.

Tampereen Sähkön sähkönjakelun lausunnon mukaan korttelin itäosaan tarvitaan tulevaa rakennuskantaa varten muuntamo, joka pitää tarvittaessa voida rakentaa muusta rakentamisesta erillisenä. Tällöin voitaisiin välttää kustannuksia aiheuttavat rakennusaikaiset tilapäisjärjestelyt.

Kaava-alueelle on osoitettu ohjeellinen rakennusala muuntamoa varten ja määräys, joka sallii rakentaa muuntamon joko rakennuksen yhteyteen tai erikseen.

Kuntatekniikka- ja liikennesuunnitteluyksikön lausunnossa esitetään, että kaavassa ehdotettuja kevyen liikenteen alikulkuja tulisi siirtää ja yhdistää siten, että vältytään kolmen alikulun rakentaminen lyhyelle matkalle. Yksikkö on myös huolissaan autopaikkojen riittävyydestä alueella. Lausunnossa esitetään lisäksi, että kevyen liikenteen kulkueste tulee osoittaa alueen rakentajan rakennettavaksi kuten myös havainnekuvassa oleva meluaita radan varressa sekä yleiselle jalankululle ja pyöräilylle varatut tontilla olevat alueen osat.

Kaavaehdotuksen uusi alikulun paikka on uusien asuinkortteleiden kannalta ihanteellinen ja alikulkuvaraus antaa mahdollisuuden harkita paras vaihtoehtoinen ratkaisu ympäristön kannalta siinä vaiheessa, kun ympäristössä suunnitellaan uusia liikennejärjestelyjä. Kortteleihin on sijoitettu yksi autopaikka/ 85 kerrosneliömetriä. Kortteleiden sijoittuessa hyvin lähelle ydinkeskustaa, autopaikkamäärä on riittävä. Paikkoja ei ole osoitettu katualueelta.

Myös katuyksikkö kysyy lausunnossaan, kuka rakentaa kulkuesteen ja kevyen liikenteen väylät.

Edellä mainitut asiat liittyvät tontinluovutukseen.

Sosiaalitoimen lausunnon mukaan tähän kaavaan tulisi mahdollistaa päiväkodin rakentaminen kahdelle ryhmälle, n. 400 m2.

Rakennusaloille on osoitettu palvelu-, toimisto-, liike-, kerho- ym. tiloja varten kerrosalaa siten, että esitetty päiväkoti voidaan toteuttaa.

Rakennusvalvonnan lausunnossa tähdennetään etelään suuntautuvan maiseman tärkeyttä. Lausunnon mukaan Järvensivuntien varteen istutettavien puiden tulisi olla pienpuita tai isoja puita harvaan istutettuina.

Liikennelaitos haluaa painottaa lausunnossaan alikulun merkitystä joukkoliikenteen palvelun säilyttämiseksi.

Kaavakarttaa on muutettu 20.1.2004 ehdotuksen nähtävilläolon jälkeen siten, että rautatien uutta alikulkuvarausta on levennetty itään päin n. kuusikymmentäviisi metriä ja länteen päin parikymmentä metriä. Samalla on tarkistettu yksi kaavamerkintä.

4.5 Asemakaavaratkaisun vaihtoehdot ja niiden vaikutukset

4.5.1 Alustavien vaihtoehtojen kuvaus ja karsinta

Alustavia vaihtoehtoja ei viety asemakaavatasolle, vaan osallisryhmä käsitteli ne luonnoksina kokouksissaan. Eri vaihtoehdoissa rakennusmassat oli ryhmitelty alueelle eri tavoin.

4.5.2 Valittujen vaihtoehtojen vaikutusten selvittäminen, arviointi ja vertailu

Vaihtoehto 1, "Avoin malli"
Alueen eteläreunaan on sijoitettu 8 kpl 5-6-kerroksista rakennusta. Harjun puolella on yksittäistaloja sekä kolme L-mallista 7-8-kerroksista rakennusta, jotka on sijoitettu osin nykyisen harjun rinnealueelle. Väljät, avoimet piha-alueet jäävät talojen väliin.

Pysäköintipaikat on sijoitettu tonttien etelälaidalle, kadun reunaan sekä alueen keskelle sijoitetun pihakadun alle. Käytetty kerrosala on 40 000 k-m2.

Vaihtoehto 2, "Suljettu malli"
Järvensivuntien puolelle on suunniteltu 5 kadun suuntaista 4-kerroksista rakennusta. Rakennukset toimivat samalla muurina melulähteiden suuntaan (raide- ja autoliikenne). Kadun varren rakennusmassojen taakse on sijoitettu 8 yksittäistä 8-kerroksista taloa. Piha-alueet liittyvät rinteeseen ja puistoon.

Kevyt liikenne on suunniteltu ohjattavaksi korttelin läpi. Sisäisen raittikadun alle on sijoitettu suurin osa pysäköintitiloista. Neljännes pysäköintipaikoista on sijoitettu maan päälle kadun reunaan. Käytetty kerrosala on 40 000 k-m2.

Vaihtoehto 3, "Tiivis ja matala"
Solumaisten rakennusryhmien sisälle on suunniteltu tiiviit sisääntulopihat. Korttelien väliin on jätetty selkeät viheralueet, joiden suuntaan parvekkeet avataan. Rakennukset ovat 4-5 kerroksisia.

Vaihtoehdon kevyt liikenne on sijoitettu alueen eteläreunaan, pihakadulle. Pihakadun alle on sijoitettu maanalainen pysäköinti. Käytetty kerrosala on 30 000 k-m2, mutta tehokkuutta voidaan nostaa maanpäällisiä pysäköintipaikkoja poistamalla.

4.5.3 Vaihtoehtojen vaikutukset

4.5.3.1 Melu

Suunnittelua ja rakentamista ohjaa mm. melusta annettu valtioneuvoston päätös VnP 993/92, minkä mukaan piha-alueilla tulee saavuttaa päivällä klo 07 - 22 55 dB sekä yöllä klo 22 - 07 50 dB vanhoilla alueilla ja 45 dB uusilla alueilla. Kuvien 1 - 4 perusteella ohjearvoja ei saavuteta ilman melusuojaustoimenpiteitä.

Melusuojaustoimenpiteistä tulevat kysymykseen ensisijaisesti meluaita radan ja Järvensivuntien välissä sekä tonttiaita/autokatokset. Mikäli rakennusten väliin tulee maanalaisia pysäköintilaitoksia ja niihin liittyviä pihakansia on luonnollista, että melusuojaus yhdistetään pihakansien suoja-aitoihin.

Jos radan ja Järvensivuntien väliin sijoitetaan meluaita, jonka korkeus on 1,4 m kiskon pinnasta, on oleskelualueiden päivämelutaso noin 52 - 57 dB.

4.5.3.1.1 Vaihtoehtojen vertailu melun kannalta

Avoin malli on melun leviämisen kannalta esitetyistä vaihtoehdoista kaikkein hankalin. Päiväohjearvo 55 dB on kohtalaisen helppo teknisesti saavuttaa suurimmalla osalla tonteista. Myös yöohjearvo 50 dB on saavutettavissa melusuojausta täydentämällä. Uuden alueen yöohjearvoa 45 dB ei mahdollisesti pystytä saavuttamaan esimerkin mukaisella massoittelulla.

Suljetussa mallissa rakennukset toimivat meluesteinä ja melun leviäminen oleskelualueilla voidaan estää lisäämällä pihakansiin suoja-aitaa. Tiivis ja matala- malli on lähes vastaava.

Yötarkastelu on mitoittava sisämelun kannalta. Yöohjearvojen mukaan sisällä tulee saavuttaa 30 dB melutaso. Yöllä alueen keskiäänitaso on yli 60 dB, mutta alle 62,5 dB. Näin ollen esim. 62 dB ulkoäänenpaineentasolla ja 30 dB sisävaatimuksella saadaan 32 dB ääneneristävyysvaatimus. Tämä lisättynä esim. 3 dB riskivaralla saadaan radan puoleiselle seinälle 35 dB ääneneristävyysvaatimus, joka saavutetaan rakenteellisilla ratkaisuilla.

Koska päivä- ja yöaikaiset keskiäänitasot ovat lähes samat voidaan todeta, että parvekkeilla vaadittava päiväaikainen keskiäänitaso 55 dB on saavutettavissa parvekelasituksin. Ympäristöministeriön selvityksissä (EKO Infra 108) on todettu parvekelasituksella saavutettavan noin 10 dB ääneneristyksiä raideliikennemelua vastaan - jopa 12 dB, mikäli parveke on yhdeltä sivulta lasitettu. Näin ollen yöaikaan parvekkeilla on mahdollisuus päästä 50 dB keskiäänitasoihin. Tästä alle pääseminen on vaikeaa.

Avoin vaihtoehto ei ole melusuojauksen kannalta mahdollinen, joten se karsiutuu pois.

4.5.3.2 Liikenne

Suunniteltu maankäytön kasvu synnyttää henkilöautoliikennettä noin 700 henkilöautomatkaa vuorokaudessa. Ennusteessa on otettu huomioon Viinikakadun liittymän valo-ohjauksen tarkistaminen. Järvensivuntie ja Teerentie on oletettu nykytilanteen mukaisiksi. Liikenne jakautuu niin, että Järvensivuntien länsipäässä vaikutus on noin 400 ajon./vrk ja Järvensivuntien itäpäässä noin 100 ajon./vrk ja Teerentiellä noin 200 ajon./vrk. Vaihtoehtojen eroavaisuudet ovat liittymien lukumäärässä.

Liikenteen kasvusta ei aiheudu merkittäviä vaikutuksia alueen liikenneverkkoon. Järvensivuntien itäpäässä lisäys on noin 10 - 15 % nykyisestä. Itäpäässä katu on erittäin kapea eikä katutilassa ole kevyen liikenteen väylää. Ennustettu liikenteen kasvu on melko vähäistä ja sinällään se ei aiheuta nykytilanteeseen merkittävää muutosta. Lähinnä poikkileikkauksen kapeuden, erillisen kevyen liikenteen väylän puutteen ja tonttiliittymien suuren määrän vuoksi kadulle on rakennettu hidastimia.

Teerentiellä lisäys on edellistä suurempi sekä absoluuttisesti että suhteellisesti. Kalevantien liittymässä liikennemäärät kasvavat noin 30 % nykyisestä. Kasvulla ei kuitenkaan ole merkittävää vaikutusta liittymän välityskykyyn.

Järvensivuntien länsipäässä kasvu on absoluuttisesti voimakkainta. Katuosan kapasiteetti sallii lisäyksen ilman toimenpiteitä. Järvensivuntien ja Viinikankadun liittymän valo-ohjausta voidaan tarkistaa. Alueen liittymät tulisi järjestää Järvensivuntielle, koska ne voivat osaltaan hillitä ajonopeuksia. Alueelta saa olla liittymiä Järvensivuntielle edellä mainitun johdosta useampia.

4.5.3.2.1 Kevyt liikenne

Alueen rakentumisen myötä tulisi Järvensivuntien kevyen liikenteen olosuhteita parantaa erityisesti länsipäässä, mutta myös alueelta itään. Tarve nykyistä leveämmälle kevyen liikenteen väylälle on etenkin välillä Teerentie-Viinikankatu.

Suunnittelualueelta on tarve päästä itään kevyen liikenteen väyliä Kiurupolun alikululle. Järvensivuntiellä Teerentien ja Kalevantien välillä kasvaa kevyen liikenteen määrä nykyisestään.

4.5.3.2.2 Liikenteelliset johtopäätökset

Suunniteltu maankäyttö ei vaikuta merkittävästi Järvensivun alueen katuverkkoon, mikäli

-Uuden alueen liikenne ohjataan ensisijaisesti Järvensivuntietä Viinikankadun liittymään. Kyseisessä liittymässä tehdään liikenteen kasvun edellyttämät toimenpiteet (mm. valo-ohjauksen tarkistus)

-Järvensivuntien välillä Teerentie Kalevantie sekä Teerentien kautta kulkevaa liikennettä "hidastetaan" tarvittaessa nopeustasoa alentamalla nykyisestä 40 km/h 30 km/h. Liikenteen hidastamisessa tulee kuitenkin huomioida Järvensivuntien asema joukkoliikenneväylänä.

Kevyen liikenteen asemaa alueella kehitetään
-Parantamalla nykyistä kevyenliikenteen väylää Järvensivuntiellä välillä Teerentie Viinikankatu

-Parantamalla kevyen liikenteen asemaa Järvensivuntiellä välillä Teerentie Kalevantie mm. ajoneuvoliikennettä hidastamalla, yksittäisillä toimenpiteillä nykyisten rautatien alikulkujen kohdalla

Suunnittelukohteen liikennejärjestelyissä tulisi ottaa huomioon:

- Alueen liittymät tulisi sijoittaa Järvensivuntien puolelle, liittymiä ehkä 3-4 kpl.
- Liittymien kautta tapahtuisi sekä asukas- että huoltoliikenne
- Alueen sisällä / pysäköintilaitoksessa ei tulisi suosia pitkiä ajoreittejä (itä-länsisuuntainen pihakatu) vaan alue tulisi jäsennöidä pienempiin pysäköintiyksiköihin

4.5.3.3 Maisemavaikutukset

"Avoin malli"
Yleissuunnitelman malli muodostuu pääosin pistemäisistä, yksittäisistä rakennusmassoista. Avoimen mallin erilliset rakennukset avartavat piha-alueita, jolloin myös harjun rinnettä jää taustalta näkyviin. Rakennusten (5-6 kerrosta) ylin taso jää Kalevanharjun lakitason alapuolelle, jolloin harjun silhuetti ja hahmo säilyvät rikkomattomana.

Alueen itäreunaan, harjun kupeeseen sijoitetut suuret rakennusmassat peittävät harjun rinteet kokonaan. Rakennukset ulottuvat osin myös harjun rinteeseen, jolloin harjua jouduttaisiin tässä vaihtoehdossa leikkaamaan. Toisaalta alueen itäreunaan sijoitetut rakennukset peittävät sorakuopan, joka on nykyisellään maisemallinen häiriötekijä.

Katutila muodostuu, avarista piha-alueista johtuen, väljemmäksi kuin muissa vaihtoehdoissa. Alueen itäreunan suuret rakennusmassat muodostavat voimakkaan kontrastin lähialueen omakotiasutukseen nähden.

"Suljettu malli"
Järvensivuntien varrelle sijoitetut voimakkaat, poikittaiset rakennusmassat hallitsevat alueen ilmettä. Pitkät itä-länsisuuntaiset rakennusmassat myös poikkeavat lähiympäristön muusta rakennuskannasta voimakkaasti, lukuun ottamatta Turjankadun kerrostaloaluetta. Muurimaisen rakennusmassan takana olevien 8-kerroksisten pistetalojen ylimmät kerrokset jäävät kaukomaisemassa näkyviin. Rakennusmassojen ylin taso jää harjun lakitason alapuolelle, jolloin harjun hahmo säilyy rikkomattomana.

Kaupunkikuvallisesti malli poikkeaa epäedulliseen suuntaan muista vaihtoehdoista. Massoittelun vaakamuotojen voimakkuus näkyy erityisesti idän suunnasta tarkasteltuna. Kaupungin eteläisen sisääntulon suunnasta suunnittelualueen länsiosa erottuu yhtenä, leveänä rakennusmassana.

Korttelialueen sisäpihoille muodostuu laajoja varjoisia alueita, mikä vaikuttaa oleskelualueiden viihtyisyyteen. Järvensivuntien katutila on muurimainen ja yksitoikkoinen pitkällä matkalla. Alueen keskelle hahmoteltu viheralue katkaisee muurimaisuutta jonkin verran. Liittyminen itäpuolen asuntoalueeseen on tässä vaihtoehdossa jouhevampi pienemmistä kerroskorkeuksista johtuen.

"Tiivis ja matala"
Solumainen, pieniin yksiköihin jaettu malli on inhimillinen ja maisemaan sopeutuva mittakaavaltaan. Vaihtoehdon lähtökohtana ovat suhteellisen pienet kerroskorkeudet (4-5 krs), massoittelun väljyys sekä tasapainoisuus. Väljempi ratkaisu toimii samalla vastapainona radan eteläpuolella olevalle asuntoalueelle. Massoitteluratkaisu on "hengittävä", jossa rakennusmassat eivät peitä liikaa harjumaisemaa. Vihervyöhykkeet "jatkavat harjun aihetta" talojen välissä. Rakennusmassojen ylin taso jää Kalevanharjun lakitason alapuolelle, jolloin harjun silhuetti säilyy muuttumattomana.

Solumainen perusratkaisu luo osaltaan mahdollisuuksia muodostaa suojaisia leikki- ja oleskelualueita rakennusten sisäpihoille. Katutilasta muodostuu inhimillisempi kuin muissa arvioiduissa vaihtoehdoissa. Liittyminen itäpuolen asuntoalueeseen on suhteellisen jouheva pienimittakaavaisesta rakentamisesta johtuen.

Johtopäätökset

Maisemaselvityksen keskeisenä lähtökohtana on ollut arvioida rakentamisen soveltuvuutta maisemallisesti aralle Kalevanharjun rinteelle. Tehdyn vaikutusarvioinnin perusteella maisemallisilta lähtökohdiltaan soveliain on lähinnä vaihtoehto 3. Esitetyistä vaihtoehdoista huonoimmaksi on arvioitu Ve 2. Vaihtoehdon 1 maisemallisesti ongelmallisimmat piirteet liittyvät suurimmaksi osaksi alueen itäosan suuriin rakennusmassoihin.

Jatkosuunnittelussa huomioon otettavia seikkoja:

-suunnittelussa tulisi suosia vaihtoehtoa, jossa harjun silhuettia ei ylitetä ja jossa harjurinnettä jää näkyviin mahdollisimman paljon.
-detaljisuunnittelussa rakennusten pintamateriaalit ja väritys tulisi suunnitella harjun luonteeseen soveltuviksi (maisemaan sopeutuvat murretut värit ja pintamateriaalit)
-piha- ja oleskelualueiden viihtyisyyteen, pienilmastotekijöihin ja yleensä laadukkaaseen toteutukseen tulisi kiinnittää erityistä huomiota
-muodostettavan katutilan tulisi olla vaihtelevampi ja inhimillinen mittakaavaltaan
-rakentamisen tulisi liittyä itäpään rakennuskantaan pehmeämmin esimerkiksi pienimittakaavaisen rakentamisen tai viheralueen avulla

4.5.3.4 Vaikutukset yhdyskuntarakenteeseen, rakennettuun ympäristöön, kulttuuriympäristöön ja talouteen
Kaikki vaihtoehdot ovat yhdyskuntarakenteen osalta tasaveroisia. Ns. tiivis ja matala sopisi Järvensivun pientaloalueen rakennettuun ympäristöön, mutta siinä ei voida hyödyntää paikan tarjoamia mahdollisuuksia pitkiin näköaloihin. Koska alue sijoittuu tasamaalle harjun juurelle, matalan rakentamisen rinnastuminen harjuun ei olisi luontevaa. Vaihtoehdoilla ei ole eroja kulttuuriympäristön suhteen. Taloudellisesti mahdollisia ovat vain avoin tai suljettu malli, koska tavanomaisia tonttikustannuksia lisäävät rakennuskannan purkaminen, maaperän puhdistaminen, kaksitasoinen pysäköinti sekä tärinän ja melun torjunnan edellyttämät toimenpiteet.

4.5.3.5 Vaikutukset luontoon, ympäristönsuojeluun, ekologisuus
Luontoon ympäristönsuojeluun tai ekologisuuteen liittyvissä asioissa on eri vaihtoehtojen välillä on vaikea osoittaa mitään eroja.

4.5.3.6. Vaikutukset asumiseen, terveyteen ja turvallisuuteen
Avoin vaihtoehto tarjoaa mahdollisuudet sopivan väljiin ja aurinkoisiin ulko-oleskelualueisiin ja asukkaiden arvostamiin näköaloihin. Suljetun mallin mukaisessa rakentamisessa tulee piha-alueesta varjoisa ja suuri osa kerrosalasta sijoittuisi epäedulliseen paikkaan melulähteitten puolelle. Tiivis ja matala rakentaminen olisi alueella mahdollista, mutta mikään paikan ominaispiirteissä ei tue sitä.

4.5.3.7 Vaikutukset väestön rakenteeseen ja kehitykseen, eri väestöryhmien toimintamahdollisuuksiin lähiympäristössä, palvelujen saatavuuteen, sosiaalisiin oloihin ja kulttuuriin
Väestörakenne monipuolistuu rakentamisen myötä, mutta vaihtoehdot ovat tässä mielessä lähes samanlaisia. Varatut palvelu- ja mahdolliset kulttuuritilat saataneen parhaiten toteutetuksi avoimen mallin mukaan, jolloin eri väestöryhmien toimintamahdollisuudet alueella paranevat. Opiskelija-asuntojen sovittaminen lienee helpointa avoimen mallin ja korkeahkojen rakennusten avulla.

4.5.3.8 Viihtyisyys, kaupunkikuva, virkistys
Avoin malli jättää avoimiksi näkymiä harjulle. Sama olisi ehkä mahdollista saavuttaa myös matalan ja tiiviin rakentamisen osalta. Suljetussa mallissa tämä ei onnistu. Kaupunkikuvallisesti avoin malli on paras vaihtoehto, koska siinä saadaan katukuvaan vaihtelua ja ensimmäinen kerros muodostuu eläväksi. Suljetussa mallissa yhtenäinen rakennettu katusivu olisi mittakaavaltaan ympäristöstään täysin poikkeava ja liike- ym. tilojen määrä paisuisi hyvin suureksi. Tiivis ja matala rakennustapa on maaston suurimuotoisuuden takia vaikea sovittaa kaupunkikuvaan. Virkistysmahdollisuuksien osalta vaihtoehdot eivät eroa toisistaan.

4.5.3.9 Vaikutukset työpaikkoihin ja elinkeinotoimintaan
Nykyisten työpaikkojen siirtyminen muualle on samanlaista kaikkien vaihtoehtojen kohdalla. Uutta elinkeinotoimintaa voi syntyä hyvin sekä suljetun että avoimen mallin mukaiseen rakenteeseen.

4.5.3.10 Vaikutukset pienilmastoon ja vesitalouteen
Suljettu malli on huonoin pienilmaston kannalta katsottuna. Avoin malli sisältää mahdollisuuden sekä valoisuuteen että riittävään alueelliseen ilman vaihtuvuuteen harjun juuressa. Matalien rakennusten sijoittaminen kaupunkimaisen tiiviisti voi tuoda sekä varjoja että varsinkin kesällä liiankin paahteisia ulkotiloja.

4.5.4 Asemakaavaratkaisun valinta ja perusteet

Vaikutusselvitysten ja arvioinnin tulokset
Toteuttamisen pohjaksi on valittu ns. avoin vaihtoehto hieman suljetumpana, kuin alkuluonnoksissa. Valintaan vaikuttuvat maisemalliset (näkymät harjulle, näköalat), kaupunkikuvalliset ja asumiseen liittyvät vaikutukset ja taloudellisuus. Vaihtoehdossa muodostuu lisäksi sopiva määrä nimenomaan palvelutiloiksi soveltuvaa tilaa.

Suljettu vaihtoehto olisi myös ollut taloudellisesti mahdollinen, mutta haittatekijöinä olivat mm. huonetilojen pakollinen sijoittelu melun suuntaan, liian suuriksi muodostuvat liike ym. tilat, pihamaan varjoisuus ja harjumaiseman peittyminen.

Tiivis ja matala ei sovi alueen vahvaan maisemakuvaan. Siinä myöskin asuntojen väliset etäisyydet muodostuisivat hyvin pieniksi, jos pyrittäisiin keskustan läheisyyden edellyttämään tonttitehokkuuteen.

Mielipiteitä on saatu osallisryhmän kautta koko suunnittelun ajan. Asemakaavaluonnos esiteltiin avointen ovien tilaisuudessa 16.9.2003. Hanketta vastaan ei esitetty mielipiteitä. Teerentien asukkaat olivat huolissaan liikenteen lisääntymisestä kadulla. Sekä esitetyt mielipiteet että vaikutusselvitysten tulokset on otettu huomioon mahdollisimman hyvin jo osallisryhmän kanssa tehdyn suunnittelun yhteydessä.

Asemakaavaluonnos oli yleisesti nähtävänä mielipiteiden saamista varten 9.10.-30.10.2003 välisen ajan. siitä saatiin kaksi mielipidettä, joissa toisessa arveltiin Järvensivun alueen liikenteen kasvavan huomattavasti uuden asutuksen takia. Tähän voidaan todeta, että Järvensivuntielle jo rakennetut hidasteet vähentävät liikenteen suuntautumista Järvensivuntielle. Sen sijaan Teerentien osalta on varauduttava myöhempiin rauhoittamistoimenpiteisiin nykyisellä katualueella. Liikenteen ohjaaminen etelään olisi omiaan lisäämään häiriöitä muutenkin kuormitetulla alueella ja olisi teknisesti hyvin vaikeata toteuttaa.

Toisessa mielipiteessä katsotaan, että rakennusten kerrosluku ei ole sopusoinnussa ympäristön kanssa. Siinä ehdotetaan, että korkeammat rakennukset keskitettäisiin alueen länsiosaan. Alue on kuitenkin huolellisen suunnittelun ja valintojen tulos, joten sen rakennetta ei enää ole syytä muuttaa.

Asemakaavaehdotuksesta on pyydetty eri hallintokuntien ja viranomaistahojen lausunnot.

5 ASEMAKAAVAN KUVAUS

5.1 Kaavan rakenne
Asemakaavan muutoksessa olemassa oleva teollisuusalue muutetaan asuntoalueeksi siten, että alueen rajoihin tulee vain vähäisiä tarkistuksia. Katuverkkoa ei tarvitse lisätä. Aluerakenne on yksinkertainen ja selkeä. Rakennukset ryhmittyvät sisäisen kevyen liikenteen väylän varteen neljän oleskelupihan ympärille. Autopaikat on sijoitettu pääasiassa kellarikerrokseen. Rakennusryhmien väleissä on kolme aluetta, joilla on kansipaikkoja.

5.1.1 Mitoitus
Alueen pinta-ala on 28165 m2 ja rakennusoikeus yhteensä 38 400 m2, jolloin tonttitehokkuus on e=1,36. Rakennusoikeudesta saadaan 1460 m2 käyttää vain palvelu-, liike-, toimisto tai asukkaiden yhteistiloiksi. Asukasmäärä on n. 900-1000 henkilöä.

5.1.2 Palvelut
Asemakaava mahdollistaa palvelujen sijoittumisen Järvensivuntien varteen kadulle avautuvaan ensimmäiseen kerrokseen. Tätä aluetta ei voida käyttää asumiseen, joten palvelujen saamista alueelle on selvitetty jo luonnosvaiheessa. Palvelutilat voisivat käyttää myös kadun varteen sijoittuvia yleisiä pysäköintipaikkoja. Asemakaavamääräyksellä on kadun varressa olevissa rakennuksissa osoitettu asuminen II-V- kerroksiin. Alueelle voidaan rakentaa myös esim. vanhusten tai opiskelijoiden asuinrakennuksia.

5.2 Ympäristön laatua koskevien tavoitteiden toteutuminen

Asemakaavan tavoitteena on mahdollistaa korkeatasoisen ja viihtyisän asuntoalueen rakentaminen nykyisen teollisuusalueen tilalle. Suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota lähiympäristön, myös katutilan laatuun. Alueen taustalla olevan harjun on haluttu näkyvän katutilassa. Rakentaminen ei ulotu harjualueelle. Alue tulee muodostumaan keskusta laajentumisalueeksi ja parantaa nykyistä ympäristöä. Sen aiheuttama liikenne suuntautunee lähinnä länteen, mitä edesauttavat Järvensivuntielle rakennetut hidasteet. Rakennusten materiaaleista ja suunnittelun yksityiskohdista on annettu määräyksiä, joiden tavoitteena on luonnosvaiheessa esitellyn rakentamistavan toteutuminen rakentamisessa.

Maaperä on puhdistettava saastuneilta osiltaan ennen rakentamista. Rautatien mahdollinen tärinävaikutus on tutkittava rakennusluvan perustamistapaselvityksen yhteydessä.

5.3 Aluevaraukset

5.3.1 Korttelialueet
Alue muodostaa yhden korttelin, joka jaetaan toteuttajien kesken tarkoituksenmukaisella tavalla. Se osoitetaan asuinkerrostalojen korttelialueeksi, jolle saadaan rakentaa myös liike-, toimisto-, työ- ja palvelutiloja (AK-36). Jos alueelle rakennetaan asuntoja esim. vanhuksille tai opiskelijoille, noudatetaan yleisiä asemakaavamääräyksiä.

Rakennusten sijoittelussa ja korkeudessa on lähtökohtana pidetty taustalla olevan harjun muotoa ja korkeutta, Järvensivuntien katukuvaa, junamatkustajan näkymiä ja alueen sopeutumista lähi- ja kaukomaisemaan.

Kadun varren rakennuksissa on neljä asuinkerrosta ja niiden alapuolelle katutasoon sijoittuu em. liike- ym. tiloja. Rakennukset ovat L-muotoisia, joten ne suojaavat ulko-oleskelupihoja ja muodostavat korttelipiharakennetta. Niiden takana olevat rakennukset ovat kahdeksankerroksisia pitkänomaisia pistetaloja. Yhdessä rakennusmassat muodostavat korkeudeltaan molemmista reunoistaan laskevan, kaarevan kokonaisuuden.

Koska alue on harjun juurella oleva tasanne, on luontevaa sijoittaa autopaikat siten, että ne ovat maanpinnan alapuolella ja asuntoalueen pihat ja autokannet nousevat katutasoa ylemmäksi. Autopaikkoja on varattava yksi kerrosalan 85 m2:ä kohti. Tämän lisäksi kadun varteen radan puolelle tulee 48 autopaikkaa ja korttelialueen puolelle liike- ym. tilojen eteen mahtuu 41 autopaikkaa.

Rakennusten väliin jää neljä maanvaraista pihaa, joille voidaan istuttaa normaalikokoisia puita. Näille pihoille sijoitetaan myös leikkipaikat ja ulko-oleskelualueet. Koko aluetta palveleva pallokenttä on osoitettu kaavassa. Kaava-alueen halki kulkee alueen yhteinen kevyen liikenteen väylä. Pysäköintikansien päälle sijoittuvat autopaikat on erotettu rakennuksista istutusalueilla. Niillä tulee suosia luonnonmukaista maanpeitekasvillisuutta (ist-4).

Tontin pihamaa autopaikkojen ja kulkureittien ulkopuolella on istutettava ja viimeisteltävä rakennusten tyyliin sopivalla tavalla. Autopaikka-alueet on reunustettava matalilla kiviarkuilla tai muureilla. Meluaitaan tulee liittää keventäviä elementtejä, kuten pergoloita tai ritilöitä (ist-3).

Jokaiselle rakennukselle on osoitettu oma, väljähkö rakennusalansa. Rakennusoikeus ja kerrosluku on osoitettu rakennusalakohtaisesti. Kannen alla olevat autopaikat on osoitettu ma/a- merkinnällä ja niiden päälle on osoitettu tavanomaiset pysäköimispaikat.

Korttelin rakennukset tulee rakentaa yhtenäistä rakennustapaa ja tyyliä noudattaen. Pääasiallisena julkisivumateriaalina on käytettävä valkobetonia, jota voidaan elävöittää maanläheisellä värityksellä. Mikäli parvekekaiteet ovat lasia, ne on himmennettävä (ju-52). Ensimmäiseen kerrokseen on kadun puolelle sijoitettava ikkunallisia tiloja (ju-53).

Kadun varressa olevien rakennusten etelä- ja osittain itä- tai länsisivua koskee ääneneristysmääräys. Merkintä osoittaa rakennusalan sivun, jonka puoleisten rakennuksen ulkoseinien sekä ikkunoiden ja muiden rakenteiden ääneneristävyyden liikennemelua vastaan on oltava vähintään 36 dBA. Asuinpihojen suojaamiseksi meluhäiriöiltä on rakennusten väliin autokannen reunaan rakennettava kokonaisuuteen sopiva aita, jonka korkeus on 1,6 m.

Tontille on varattava sähkönjakelun kannalta tarkoituksen-mukaiseen paikkaan tila 30 m2:n suuruisen muuntamon rakentamista varten. Muuntamo voi sijaita rakennuksessa tai erillisenä rakennuksena rakennusalalla tai sen ulkopuolella. Kaavassa muuntamolle on osoitettu ohjeellinen rakennusala. Muuntamoa koskevat samat julkisivumääräykset kuin tontin muutakin rakentamista.

5.3.2 Muut alueet

Katualueet
Järvensivuntien poikkileikkaus muuttuu ja sitä varten varataan alue, joka käsittää radan varteen sijoittuvan pitkittäispysäköinnin, ajoradan, sen pohjoispuolella olevan puurivin, jossa puitten väleissä on autopaikkoja ja kevyen liikenteen väylän asutuksen puolella. Kadun kokonaisleveys on 16 m. Alueelta on kadulle kolme ajoneuvoliittymää.

Asemakaavassa varataan tila sekä kadun että rautatien alittavaa kevyen liikenteen tunnelia varten. Se alkaisi kadun suuntaisena siten, että toiselta puolelta tunneliin tullaan portaita pitkin ja toisesta suunnasta rakennetaan luiska. Aiemmin kaavoitettu kevyen liikenteen eritasoliittymävaraus säilytetään.

Virkistysalueet
Kalevanharjun virkistysalue kapenee esim. tontille osoitetun pallokentän kohdalta. Myös yksi rakennus ylittää nykyisen tontin rajaa jonkin verran. Ylitys on pinta-alaltaan vähäinen, mutta sillä on suuri merkitys asuntoaluekokonaisuuden toteuttamiskelpoisuuden kannalta. Muutamasta kohdasta reunaa on tuettava.

Liikennealueet
Rautatiealue on mukana kaavassa sille merkityn uuden alituksen takia. Lisäksi kaavaan on osoitettu vaatimus kulkuesteen rakentamisesta radan varteen, koska jo nykyisellään radan ylittäminen on hyvin houkuttelevaa.

5.4 Kaavan vaikutukset

5.4.1 Vaikutukset rakennettuun ympäristöön

Asemakaavan mukainen rakentaminen poistaa Järvensivun nykyisen asutuksen ja yliopistoalueen ja keskustan väliltä epämääräisen ja osittain hyvin rappeutuneen pienteollisuusalueen. Rakennuskantaa puretaan, mutta sen elinkaari on muutenkin päättymässä ilman laajoja peruskorjauksia. Alue on olemassa olevan kaupunkirakenteen yhteydessä ja uudisrakentaminen on alkanut jo Saarioisten ja Varman toimistorakentamisesta.

Rakennettu ympäristö kohenee ja muuttuu kaupunkimaiseksi. Rakennukset on sovitettu maisemaan. Rakennusten korkeus on suunniteltu taustalla olevan harjun mukaiseksi. Alueen rakentaminen vaikuttaa positiivisesti kaupunkikuvaan etelän ja kaakon suunnasta ja liittyy osaksi kaupunkimaista sisääntulonäkymää.

Asuminen ja sosiaalinen ympäristö
Kaava-alueelle tulee luonnosten mukaan n. 800-1000 asukasta. Koska asuntotuotanto on pääasiassa vapaarahoitteista, väestön ikäjakautuman painopiste saattaa olla varhaiskeski-ikäisissä ja sitä vanhemmissa ikäluokissa. Alueelle saattaa tulla myös opiskelija- tai vanhusten asuntoja, jotka tasoittavat ikärakennetta. Alueelle sopii myös lapsiperheille mm. isojen oleskelualueiden takia.

Alueelle muodostuu oma kevyen liikenteen reitti, joka mahdollistaa sosiaalisten kontaktien syntymisen ja tuo kotipaikkatunnetta. Alue on turvallinen, koska sen sisällä liikkuu vain omaa ajoneuvoliikennettä. Pysäköintihalleista on yhteys suoraan porrashuoneisiin. Koska asemakaavan muutos lisää kerrostaloasumista pientaloalueen tuntumassa, eri väestöryhmien välinen tasapaino paranee erilaisten asuntotyyppien kautta.

Palvelut
Erillisen palveluille varatun alueen sijaan asemakaavassa on varatuu tilaa yksityisten ja julkisten palvelujen rakentamiseksi asuinkerrostalojen yhteyteen. Palvelutilatarpeet on kartoitettu ja kaavoituksen yhteydessä on tehty runsaasti työtä palvelujen toteuttamisen varmistamiseksi.

Työpaikat, elinkeinotoiminta
Hanke vähentää pienyritysten käytössä olevia edullisia toimitiloja ja niiden työpaikat siirtyvät muualle. Uusia mahdollisia sijaintipaikkoja syntyy kuitenkin koko ajan muualle luonnollisen rakennusten ikääntymisen ja toimitilojen vaihtuvuuden kautta. Asemakaava tuskin aiheuttaa näiden työpaikkojen häviämistä kokonaan.
Alueelle on tarkoitus saada palvelu- ja liiketoiminnan työpaikkoja.

Virkistys
Virkistykseen soveltuva viheralue vähenee hyvin vähän, koska tonttialuetta muutetaan vain pienten yksityiskohtien osalta. Virkistysalueen tarve kasvaa asutuksen lisääntymisen myötä. Alueelle sijoitetaan tonttien yhteiskäyttöinen pallokenttä. Alueelta tulee olemaan nykyistä paremmat yhteydet Iidesjärven rannan isoille virkistysalueille. Metsäisen harjun lisäksi on käytettävissä mm. kaupunkimainen Sorsapuisto kenttineen. Lisäksi Kalevanharjun hautausmaa on puistomainen ja rauhoittava hiljentymiseen ja virkistykseen soveltuva kokonaisuus.

Liikenne
Alueella on joukkoliikenneyhteydet valmiina. Järvensivuntien poikkileikkausta parannetaan siten, että kevyelle liikenteelle ja pysäköinnille tulee enemmän tilaa.

Rautatiealue on entisellään. Radan pohjoispuolella ei ole varauksia esim. kevytraitiotien asemalle, koska alue on hyvin kapea. Tarvittavat tilat etsitään myöhemmin radan eteläpuolelta. Asemakaavassa edellytetty kulkueste liittyy laajempaan rataympäristöselvitykseen ja siinä havaittujen puutteiden korjaamiseen. Este on tarpeen, koska osa uusien asukkaiden tarvitsemista palveluista on ainakin toistaiseksi Iidesrannan puolella.

Rakennettu kulttuuriympäristö ja muinaismuistot
Kalevankankaan hautausmaa muodostaa arvokkaan kulttuuriympäristön. Alueen rakentaminen ei vaikuta se asemaan maankäytöllisesti tai maisemallisesti.

Tekninen huolto
Kaikki kuntatekniikka on valmiina. Mitoitukset tarkistetaan vastaamaan tulevia tarpeita.

Ympäristönsuojelu ja ympäristöhäiriöt
Hanketta varten on tehty meluselvitys ja asemakaavaan on otettu sen edellyttämät määräykset. Melusuojaus hoidetaan rakenteellisesti ja piha-alueen laidalla olevien muurien avulla. Rakennuslupa-asiakirjoihin on liitettävä rakennushankkeen pohjalta laadittu meluntorjuntasuunnitelma. Asemakaavassa vaadittuja melusuojarakenteita on tarvittaessa korotettava (me-2).

Maaperän puhtaus on tutkittu. Maaperä oli vähemmän saastunut, kuin alun perin oletettiin ja se puhdistetaan ennen rakentamista. Puhdistamista varmistaa yleismääräys, että ennen alueella tapahtuvaa rakentamista on huolehdittava siitä, että saastunut maaperä on poistettu ympäristösuojeluviranomaisten hyväksymien käsittelysuunnitelmien mukaisesti. Hautausmaan puolelta alueelle nykyään suuntautuvat hulevesiputkien purkauskohta poistetaan ja vedet johdetaan asianmukaisesti alueen rakentamisen yhteydessä. Rakennusluvan yhteydessä on selvitettävä viereisen tärinälähteen mahdollisesti aiheuttama tärinä ja huolehdittava sen vaimentamisesta rakennusten perustamisen yhteydessä (tär-1).

5.4.2 Vaikutukset luontoon ja luonnonympäristöön

Maisemarakenne, maisemakuva
Rakennukset on sommiteltu siten, että piha-alueet jäävät avariksi ja rinnettä jää taustalta näkyviin sekä oleskelupihojen että pysäköintitasojen kohdalta. Rakennusten ylin taso jää Kalevanharjun lakitason alapuolelle, jolloin harjun silhuetti ja hahmo säilyvät pääosin rikkomattomana.

Taustalla olevat kahdeksankerroksiset rakennukset saattavat jostain suunnasta katsottuna vaikuttaa korkeilta, mutta ne muodostavat edessä olevien 4-5-kerroksisten rakennusten kanssa harjulle päin nousevan kokonaisuuden. Rakennukset ulottuvat hyvin vähän harjun rinteeseen, jolloin harjuun joudutaan tekemään pieniä sovituksia. Rakennukset peittävät sorakuopan rinteen, joka on nykyisellään maisemallinen häiriötekijä.

Katutila on väljä ja siihen kuuluu puurivi. Järvensivun omakotialue on länsiosastaan kapea, joten rakennustavan vaihtuminen tapahtuu luontevasti. Kaukomaisemassa alue istuu hyvin rinteen reunaan.

Luonnonolot
Luonnonoloissa tapahtuu muutoksia lähinnä valoisuuden suhteen, koska alue on rakennettua korttelialuetta jo ennestään. Taustalla oleva jyrkkä rinne on syytä istuttaa nykyistä paremmin kulumisen estämiseksi.

Luonnon monimuotoisuus ja suojelu
Alueen kasvillisuuteen tulee lisäystä pihamaitten istuttamisen kautta, mistä saattaa olla haittaa alueen luonnontilaiselle lajistolle. Vierelle tuleva asutus lisännee harjun kulutusta, mikä tietyssä mitassa on jopa eduksi ketojen kasvillisuudelle, mutta vaarana on liiallinen kuluminen.

Koska rakennettava alue pysyy pääosin nykyisellä korttelialueella, sen rakentaminen ei suoranaisesti tuhoa paahderinteen lajistoa, mutta välillisiä vaikutuksia sillä mahdollisesti on (varjostus, ravinteet, vieraat kasvilajit, kuluminen). Ahdeyökkösellä lajin selviytymiseen voi vaikuttaa rata-alueen rakentaminen. Alikulkutunnelin rakentamisen vaikutukset eliöstöön riippuvat rakennusmenetelmistä. Alikulkutunnelin sijoittamisessa on mahdollista ottaa huomioon ahdeyökkösen elinpaikat, koska alikulun sijainnille voidaan esittää vaihtoehtoja.
Kasvillisuudesta ja eläimistöstä tehty selvitys on liitetty asemakaavamuutoksen asiakirjoihin.

Pienilmasto
Koska alue rakennetaan etelään avautuvan soraharjun juurelle, pienilmasto on lähtökodiltaan hyvin suotuisa. Kohtalaisen avoin rakennustapa säilyttää pihat pääosin aurinkoisina. Melusuojauksen ja pihamuodostuksen takia rakennettujen L-muotoisten rakennusten varjostava vaikutus on ajankohtaan sidottua ja aurinkoisuus on alueella vallitsevana.

Vesistöt ja vesitalous
Koska alue on jo ennestään rakennettua korttelimaata, sen rakentaminen ei vaikuta suuresti alueen vesitalouteen. Osa hulevesistä voidaan imeyttää maahan ja esim. kattovedet ja pysäköintialueiden vedet käsitellään erikseen.

Luonnonsuojelu
Rinteessä asusteleva yökkönen esiintyy alueen itäpuolella. Koska alue pysyy pääosin nykyisellä korttelialueella, rakentaminen ai vaikuta sen elinolosuhteisiin.

5.6 Kaavamerkinnät ja -määräykset
Toteuttamisen tason turvaamiseksi kaavaan on otettu mm. alueen yhtenäisyyttä, julkisivujen käsittelyä, piha-alueita ja palveluja koskevia määräyksiä. Ne on esitelty yllä kohdassa 5.3.1.

5.7 Nimistö
Asemakaavan muutokseen otetaan mukaan 329 ja 338 pohjoispuolella olevat virkistysalueet niiden nimeämisen vuoksi. Korttelin 329 pohjoispuolella oleva rinne nimetään puistoyksikön nimenmäärittelyn mukaisesti Teerenpuistoksi ja korttelin 338 pohjoispuolella oleva alue on Yliopistonrinne.

6 ASEMAKAAVAN TOTEUTUS

6.1 Toteutusta ohjaavat ja havainnollistavat suunnitelmat

Asemakaavaehdotuksen pohjana ovat rakennuttajien valitseman rakennussuunnittelijan (Arkkitehtitoimisto Helamaa ja Heiskanen) talotyyppi- ja aluesuunnitelmaluonnokset. Luonnosvaihtoehdot on käsitelty ja kehitetty osallisryhmässä, johon ovat kuuluneet myös rakennuttajien edustajat. Näin ollen ovat osallisten ja kaavoittajan tavoitteet ovat välittyneet suoraan toteuttajille.

Katusuunnitelmaa ohjaava kadun jäsennöinti on esitetty havainnepiirroksessa.

6.2 Toteuttaminen ja ajoitus

Tavoitteena on, että asemakaava hyväksyttäisiin kaupunginvaltuustossa v. 2004 alussa. Toteuttaminen voi alkaa olemassa olevan rakennuskannan purkamisella ja maaperän puhdistamisella jo sitä ennen. Rakennuslupia on mahdollista hakea tonttijaon ja lohkomistoimenpiteiden jälkeen arviolta v. 2004 kesällä.

Rakennuttajat muodostavat toteuttamisorganisaation.

Maan hallintaan liittyvät seikat on selvitettävä ennen kuin asemakaavaehdotus käsitellään kaupunginhallituksessa. Maankäyttösopimusta ei laadita, koska alueen omistaa kaupunki. Alueesta tullaan laatimaan uudet vuokrasopimukset.
Katu rakennetaan uudelleen alueen toteuttamisen jälkeen. Kadun ja rautatien alituksen toteuttamisen aikataulu on avoin. Kulkuesteen rakentaminen ajoittuu rataympäristöselvityksen perusteella.

Kaupungin eri hallintokuntia on informoitu hankkeesta ja palvelujen saamista alueelle on pyritty aktiivisesti edistämään. Yhteyttä on otettu myös kaupan keskusliikkeisiin.

Asemakaavan seurantalomake on selostuksen liitteenä.

Kiinteistötoimella ei ole huomauttamista ehdotuksen asemakaavalliseen puoleen.

Ympäristövalvonnan lausunto 18.11.2003:

"Kaavamuutoksen kattama alue on nykyisellään varsin rappeutuneen oloinen teollisuusalue, jossa on ollut pitkään runsaasti maaperää likaavaa toimintaa kuten öljynvarastointia, autopurkaamo ja -korjaamo, ruostesuojausta ja sementtivalimo. Kaavatyön pohjaksi on selvitetty maaperän pilaantuneisuutta, mutta ohjearvoja ylittäviä pitoisuuksia ei ole tavattu. Kuitenkaan mm. Maaperää rakennusten alla ei ole tutkittu ja maaperässä on vielä jäljellä maanalaisia öljysäiliöitä, joiden alla ja ympärillä saattaa olla pilaantunutta maata.

Ennen rakentamista maaperän pilaantumiseen liittyvät epävarmuudet on riittävällä luotettavuudella selvitettävä. Kaavassa on pilaantuneen maaperän poistamista edellyttävä määräys. Toimivaltainen viranomainen pilaantuneen maaperän osalta on Pirkanmaan ympäristökeskus, jonka hyväksyntä rakentamiselle on saatava.

Alueelle on teetetty erillinen meluselvitys, jonka mukaisesti rakennukset edellytetään suojattaviksi. Myös rautatiestä johtuvan tärinän huomioon ottamista edellytetään kaavamääräyksessä. Nämä määräykset oikein toteutettuina ovat riittäviä haittojen torjumiseksi.

Alueen pohjoisosaan sijoittuu arvokas luontokohde, jonka säilymistä kaavamuutos ei näytä uhkaavan."