Page 76 - Kivaa, että on kirjastoja! - opas vaikuttamiseen
P. 76

   Juliaana Grahn
Vain kirjastojen muutos on pysyvää
Mistä on tehty vaikuttava kirjasto? Mistä tiedät, että kirjastossa tekemälläsi työllä on jotakin vai- kutusta? Onko kaikki kirjastovaikuttaminen aktii- vista, kirjastoammattilaisten aikaansaamaa? Mikä sauma sattumilla, yhteistyöllä ja verkostoilla on vaikuttamisessa?
Kirjastojen vaikuttamismahdollisuuksilla on tässä oppaassa nostettujen tietoiskujen, kirjastoesimerk- kien ja tehtävien perusteella lupaava tulevaisuus. Tähän tulevaisuuteen liittyy ymmärrys siitä, miksi jatkuva kirjastopalveluista viestiminen, työntekijöi- den työnkuvien moninaisuudesta kertominen sekä asiakaskokemusten nostaminen esille on tärkeää. Vaikka ymmärrys arjessa tulisikin esille työnteki- jöiden kesken, on se kullanarvoista kirjoittaa auki asiakkaita, kuntalaisia, tiedotusvälineitä, päättäjiä ja muita kirjastoammattilaisia varten. Sanoitet- tuna esimerkiksi suunnitelmiin, strategiapaperei-
hin ja muihin dokumentteihin tämä ymmärrys luo myös pohjaa oman työn suunnittelemiselle, kehit- tämiselle ja uusien tavoitteiden määrittämiselle – unohtamatta yhteistyötä ja hyvien käytäntöjen jakamista kirjastojen välillä.
Kirjoittamalla kerromme myös itsellemme, mitä ajattelemme. Viemällä ajatuksemme eteenpäin myös kollegoille voimme tuoda lisää omaan ja toisen ajatteluun. Tässä vaikuttamisoppaan päät- tävässä luvussa käsitellään kirjastojen vaikuttamis- työn tulevaisuutta myös tekemisen ja yhteistyön kautta. Kirjaston tehtävät itsessään eivät ole muut- tumassa. Perusasioita unohtamatta siis, kirjasto on jatkossakin kunnan toteuttama peruspalvelu. Hyvinvointialueiden aloittaminen avaa myös kirjas- toille uusia yhteistyön mahdollisuuksia ja rohkai- see kaikkia kirjastotyötä tekeviä näkemään uusia vaikuttamisen paikkoja.
Kirjaston tehtävät itsessään eivät ole muuttumassa.
   74



























































































   74   75   76   77   78