Page 23 - Pelijulkaisu_LevelUp
P. 23

paasti kirjastossa. Monissa kirjastossa on lisäksi yh- teisöllisesti koottavia palapelejä.
Asiakkaat vaikuttavat ottavan käytettävistä tiloista kaiken irti. Useimpien kirjastojen henkilökunta lie- nee todistanut hyllyjen välissä vähintään piilosta ja hippaa. Kyselyn vastauksissa mainittiin, että lapset ja nuoret pelaavat kirjastossa paljon myös omilla puhe- limillaan. Tällöin kirjasto tukee pelailua tarjoamalla virtaa, viihtyisää tilaa ja istumapaikkoja.
Kuka pääsee pelaamaan?
Suurin osa vastanneista kirjastoista (8/11) lupaili peli- mahdollisuuksia kaikille iästä riippumatta. Pelitilojen käytölle ei välttämättä ole asetettu erityistä yläikära- jaa, mutta ne sijaitsevat useimmiten lasten- ja nuor- tenosastojen yhteydessä. Kirjastoissa myös tiedoste- taan, että tämä aiheuttaa resurssien kohdentumista tietylle asiakasryhmälle. Eri ikäryhmien osallistumi- nen pelikulttuuriin on kuitenkin huomioitu esimer- kiksi tapahtumissa.
Valkeakoskella pelitilojen lähestyttävyyttä on paran- nettu Avoin pelitila -konseptilla: joka toinen maa- nantai paikalla on ohjaaja joko kirjastosta, nuoriso- toimesta tai seurakunnasta. Ohjaajan läsnä ollessa asiakkaiden on helpompi tutustua pelien maailmaan, löytää uusia pelikavereita sekä kokeilla porukassa pe- laamista. Ohjaajan kanssa on mahdollista keskustella peleistä ja jakaa omia pelikokemuksia.
“OLEMME HUOMANNEET, ETTÄ VARSINKIN LAPSILLE JA NUORILLE ON TÄRKEÄÄ, ETTÄ JOKU AIKUINEN
KUUNTELEE JA KESKUSTELEE HEIDÄN KANSSAAN PELAAMISESTA,”
IINA LEHTINIEMI VALKEAKOSKEN KIRJASTOSTA.
Pelitiloja kirjastoissa
21
 TEHTÄVÄ
Kurkista neljään/viiteen pelitilaan.
Millaisia pelimahdollisuuksia niistä löytyy?
Kenelle tilat on suunnattu? Millaisin pelisäännöin
toimitaan?
Pelitilojen tiedot on
koottu kirjastojen sivuilta, kyselyvastauksista ja avuliailta kirjastolaisilta.
  1

















































































   21   22   23   24   25