Page 93 - Digia koneeseen
P. 93

  KYSYMYKSIÄ TULEVAISUUDEN KIRJASTOARTISTEILLE
Futuristi ja tulevaisuudentutkija Ilkka Halava puhui PiKen digifoorumissa syksyllä 2020 yhteiskuntien tule- vaisuusnäkymistä ja kirjaston asemasta muuttuvassa maailmassa. Hänen mukaansa koronapandemia on vasta ensimmäinen murroksen merkki, uusia on tulossa ja osit- tain jo tiedämmekin mitä ne ovat.
Halavan mukaan lähes kaikki tulevaisuuden työ on vuo- rovaikutustyötä, jossa niin sanottu artistiulottuvuus muodostuu ratkaisevan tärkeäksi ominaisuudeksi. Artis- tiulottuvuudella hän tarkoittaa kykyä tarjota ihmiselle juuri tälle sopiva, räätälöity peruspalvelun ylittävä lisä- arvo. Kirjaston näkökulmasta lisäarvo voisi olla esimer- kiksi sitä, että osaamme kysyä tai arvioida, mikä voisi inspiroida asiakkaitamme seuraavaksi, ja tarjota heille mitä he kaipaavat.
Työn murros tarkoittaa Halavan mukaan sekä etätyön voimakasta kasvua, että teollisuuden työtehtävien vähit- täistä katoamista, mikä on nähtävillä esimerkiksi paperi- teollisuuden osalta myös PiKe-alueella. Työtilojen tarve lisääntyy, kun arvioidaan että 85% eurooppalaisista tulee siirtymään hybridityöhön. Samaan aikaan alustatalous kasvaa voimakkaasti. Kirjasto asiakkaan mukaan sopeu- tuvana alustana ei ole aivan uusi ajatus, mutta sen toteut- tamisen voidaan nähdä olevan vielä vaiheessa. Millaisia valintoja meidän tulisi tehdä, jotta kirjastomme palve- lisi hyvin toimeentulevaa etätyöläistä, kotiäitiä, hetken irtiottoa kaipaavaa tietotyöläistä, viruskaranteenissa kotonaan olevaa yksinäistä, nuorta aktivistia, kaukaa maahamme tullutta alaikäistä, opiskelijaa, pienten koulu- laisten luokkaa ja väliaikaisesti asunnotonta työnhakijaa?
Halavan mukaan on syytä pohtia, mitkä ovat kirjaston tulevaisuuden kysymykset. Mitä kysymyksiä meidän tulisi miettiä, jotta osaisimme kehittää palveluamme ja koko kirjastolaitosta niin, että selviämme edessämme olevasta murroksesta? Digitaalinen kehitys ei peräänny, mutta kehitys tarkoittaa meille myös mahdollisuuksia. Digitaali- sessa maailmassa kukaan ei ole reunalla, siinä maailmassa me ja kirjastomme olemme aivan keskiössä.
(Halava, Ilkka: Työn murros, kokoavat mediarakenteet ja sivistyksen haasteet, PiKen digifoorumi, 30.10.2020)
Taannoiset Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat esi- merkki, mitä voi tapahtua modernissa yhteiskunnassa, jossa informaatio, sivistys, koulutus ja medialukutaito eivät ole tasa-arvoisesti kaikkien saatavilla, peruspal- veluista terveydenhuoltoa myöten puhumattakaan. Yksi kirjaston tehtävistä on tasa-arvon ja demokratian
edistäminen, yhdessä muiden vastaavaa palvelua tuot- tavien laitosten kanssa. Oppilaitokset, museot, julkisen palvelun media, vapaan sivistyksen toimijat ja kuntien hyvinvointipalvelut tekevät työtä, jolla on yhteinen perimmäinen päämäärä: demokratian tukeminen. Mitä jos meidän tulisi tehdä enemmän yhteistyötä toistemme kanssa? Mitä jos joskus tulevaisuudessa joutuisimme jopa fuusioitumaan, taistellaksemme yhteisen agendamme, sivistysyhteiskunnan, puolesta? Mitä jos voisimme nyt heti ottaa askeleita siihen suuntaan, olivat ne kuinka pieniä tahansa?
Tässä julkaisussa esitetyt ideat, ehdotukset, esimerkit ja harjoitukset ehkä auttavat kirjastoasi eteenpäin. Kenen- kään ei tarvitse tehdä digiloikkaa tai keksiä kirjastoa uudelleen. On kuitenkin tarpeen hankkia sekä organi- saationa että palveluna joustavuutta, tulevaisuudessa eteen ilmestyviä ihmeitä ja haasteitakin ajatellen. Mitä joustavuus tarkoittaa kirjaston kohdalla? Miten voimme kartuttaa mahdollisuuksiamme sopeutua ja toteuttaa teh- täväämme vielä tuntemattomassa tulevaisuudessa?
        2017
Uusi kirjastolaki tulee voimaan.
91
2018
Mediasihteeri Hanna Nousiainen kuljettaa 3d-tulostinta Tampereen Sampolan kirjastossa perustettavaan Tekomo –työpajatilaan.
Emmi Nieminen
2019
Tampereella ja osassa muita PiKi- kirjastoja otetaan käyttöön sähköinen kirjastokortti. Kortin voi lukea suoraan mobiililaitteen näytöltä. Mobiili-PiKi –verkkokirjastosovellus älypuhelimille lanseerataan PiKi-alueella.
 2017
Pulmaario-ohjelmointipajoja järjestetään kouluikäisille lapsille. Tampereella Helmet-kirjastojen mallin mukaisesti.
















































































   91   92   93   94   95