Page 46 - Digia koneeseen
P. 46

   PiK e- BOKSIT
 LAITTEITA JA VÄLINEITÄ OSAAMISEN TUEKSI
Osaamisen kehittämisen haasteeksi saattaa kirjastossa muodostua myös ajanmukaisten ja laadukkaiden lait- teiden puute. Kehittämiskirjasto pyrkii vastaamaan laitteiden tarpeeseen vuoden 2021 alusta tarjoamalla alueemme henkilökunnan käyttöön lainattavia laiteko- konaisuuksia eri tarkoituksiin. Laitevalikoimia on viisi erilaista, ja niitä kutsutaan nimellä Pikeboksit. Boksin voi varata ja tilata omaan kirjastoon aineistokuljetuksen mukana. Käytännön syistä Keski-kirjastot ja PIKI-kirjastot saavat kumpikin omat viisi boksiaan. Lisäksi Tamperelle tulee omat boksinsa.
Boksien sisältämien laitteiden ja ohjeistuksen avulla tar- joutuu mahdollisuus tutustua erilaisiin laitteistoihin ja niiden käyttöön, kehittäen samalla työyhteisön osaamista. Laitteiden käytölle kirjastoissa asettaa rajoituksia vain mielikuvitus – henkilökunnan osaamisnäkökulman lisäksi bokseja voi hyödyntää monipuolisesti esimerkiksi sisäl- töjen tuottamisessa tai monenlaisten tapahtumien järjes- tämisessä.
VR, virtual reality, on tietokonesimu- laation tuottamien aistimusten avulla luotu keinotekoinen ympäristö. Virtu- aaliympäristöä pääsee tarkastelemaan ja siellä voi liikkua ja tehdä erilaisia asioita virtuaalilasien avulla. AR, aug- mented reality, puolestaan tarkoittaa lisättyä todellisuutta eli näkymää, johon on lisätty tietokonegrafiikalla tuotettuja keinotekoisia elementtejä.
VR/AR boksin avulla pääset kokeilemaan laitteistoja kuten VR-laseja ja 360-kameraa, sekä tutustut lisätyn todellisuuden sisältöihin ja virtuaaliympäristöihin. Voit myös järjestää asiakkaille toimintaa laitteistoja hyödyn- täen.
Peliboksi sisältää PlayStation –peli- konsolin, virtuaalilasit sekä oheis- laitteita pelien kokeilemiseen ja pelitapahtuman tai vaikka peliviikon järjestämiseen kirjastossasi. Kutsu paikkakuntasi perheitä kirjastoon yhteiseen peli-iltaan, järjestä van- hempi-lapsi peliturnaus tai pyydä nuoria pelitaitajia opastamaan kir- jastolaisia pelien maailmaan.
    PIKEBOKSIN AVULLA VOIT:
• Tutustua erilaisiin laitteistoihin
• Tuottaa omaa sisältöä
• Opetella tarvittavien
ohjelmistojen käyttöä
• Järjestää yleisötapahtumia kirjastossa
 44
1994
Valtionvarainministeriön TIKAS-työryhmä linjaa, että Suomen jokaisen kirjaston tulee olla varustettu Internet-työasemalla, joka on asiakkaiden yleisessä käytössä mm. itsepalveluja ja elinikäistä oppimista varten.
1994 Helsingin kaupunginkirjaston Kirjakaapeli aloittaa Internetin asiakaskäytön maailman ensimmäisenä yleisenä kirjastona, tavoitteenaan turvata tasa-arvoisuus tietoyhteiskunnassa.
    

















































































   44   45   46   47   48