Page 20 - Digia koneeseen
P. 20

 Uudet kansalaistaidot kirjaston tehtävänä
1977
Ensimmäiset valmiiksi kootut mikrotietokoneet tulevat markkinoille.
1979 Keskusteluryhmät mahdollistava Usenet –järjestelmä kehitetään Yhdysvalloissa. Näin saavat alkunsa varhaiset keskustelupalstat, ”nyyssit”.
2
Uudet kansalaistaidot ovat meille kaikille kes- keisiä yhteiskunnassa toimimisen kannalta. Pal- velujen ja viestinnän kehitys vaikuttaa ihmisten
arkeen monin tavoin, ja riippuu näkökulmasta, miten sen mukanaan tuomat vaatimukset koetaan. Tutkijat ovat usein verranneet digitaitojen harjoittelua kielen opette- luun. Digitaitojen oppiminen tähtää uudenlaiseen luku- taitoon, joka mahdollistaa muuttuvassa yhteiskunnassa toimimisen sekä kokemuksen tasavertaisuudesta.
Digitaidoista puhuttaessa mieleen tulevat helposti ensim- mäisenä laitteet. Tietokone, älypuhelin, tabletti, – jos sinulla on väline ja osaat käyttää nettiä, pärjäät hyvin. Tämä ajatus on kuitenkin monilukutaidon näkökulmasta riittämätön. Kirjastoissakin ajateltiin joskus, että pääsyn eli laitteiden ja verkkoyhteyden tarjoaminen asiakkaille täyttää kirjastolain vaatimukset. Pääsy on kuitenkin pelkkiä välineitä monipuolisempi asia. Laitteiden lisäksi tarjolla on oltava tukea ja opastusta niiden käyttöön, sillä ilman laitteen käyttötaitoa palveluihin ja sisältöihin ei voi päästä käsiksi. Laitteiden käytön taitojen lisäksi tarvitaan vielä sisältöjen ymmärtämisen ja tuottamisen taitoja.
Kirjastoissa tehdään jo nyt paljon työtä asioinnin ja lait- teiden käyttötaitojen eteen. Digiopastustyöhön on pyritty tarjoamaan työkaluja ja ohjeita valtakunnallisestikin esi- merkiksi yleisten kirjastojen digihankkeen tuottamissa materiaaleissa. On nähtävissä, että kirjastolaisen tehtä- väkenttään sisältyy väistämättä yhä enemmän pedago- gista työtä medialukutaidon parissa. Ihmisten tukeminen monipuoliseen lukutaitoon tulisikin nähdä tasavertaisena päämääränä yleisen kirjaston muiden tehtävien rinnalla, erityisesti kirjastojen johtotasolla.
18

























































































   18   19   20   21   22