Perhekuva ennen sotaa
Perheemme ennen sotaa: Isä, Pirkko-sisko, minä, Kalervo-veli ja äiti, Kirsti Strömbergin yksityiskokoelma

Perheemme oli kotoisin Porista, missä olin syntynyt 1934. Välillä asuimme Lahdessa ja talvisodan jälkeen isä sai töitä Tampereelta. Ensin asuttiin Härmälässä Valmetin asunnoissa Tarmonkadulla. Kun isä joutui kertausharjoituksiin, muutimme Viinikkaan Lampitielle äidin veljen omakotitaloon. Siellä asuivat tätini ja hänen kolme lastaan. Me saimme yhden huoneen käyttöömme.

Kevättalvella leikittiin Iidesjärven rannassa veljeni kanssa. Jää petti ja toinen meistä putosi jäihin. Molemmat kastuttiin ja sairastuttiin keuhkokuumeeseen. Velipoika joutui Pyynikin sairaalaan pesäkekeuhkokuumeessa. Minä sairastin kotona.

Mua kävi kattomassa lastenlääkäri Wass. Hän sanoi äidille, että tämä lapsi kuolee, jos ei sitä lähetetä lihapatojen ääreen. Silloin ei Tampereella ollut ruokaa. Oli vain paleltunutta lanttua, jota haettiin kannulla kaupasta. Se oli lihaliemeen keitettyä ja kamalaa.

Henkilökortti
Sotalapsien kaulaan ripustettiin asemalla tunnistuskortit, Kirsti Strömbergin yksityiskokoelma

Papereiden järjestäminen vei jonkin aikaa. Valokuvatkin meistä otettiin. Jälkeenpäin olen kuullut, että valokuvat lähettiin Tanskaan ja he saivat niistä valita. Tätini Porista kävi kylässä ja ompeli minulle ihanan mekon matkaa varten. Siinä on liivihame kukallista sinipohjaista kangasta. Lisäksi oli kellertävä pusero puffihihoilla sekä pieni esiliina, jossa oli röyhelöt ympärillä.

Oli 9.kesäkuuta 1942 ja olin 7-vuotias. Muistan, että asemalla oli paljon lapsia ja juna oli täynnä. Siinä oli itkua, porua ja hammasten kiristystä. Minulle ja velipojalle laitettiin laput kaulaan ja hän vähän nyyhkytteli ja oli surkeana. Minusta se oli vaan kamalan jännittävää. En minä sellaisia murehtinut, että mihin tässä mennään.

Yleiskuva sotalapsien lähettämisestä Tampereelta
Sotalapsia lähdössä Tampereen asemalla 1942, kuvaaja E.M.Staf, Vapriikin kuva-arkisto. Sotalapsiksi lähetettiin lähes 80 000 lasta lähinnä Ruotsiin, mutta myös Norjaan ja Tanskaan. Tanskassa oli n. 4000 suomalaista sotalasta. Tampereelta Tanskaan lähetettiin 89 lasta. Linkki Suomen pakolaisavun sivuille.

Matka kesti useita päiviä pysähdyksineen. Matkustimme junalla Turkuun. Yövyimme jossain koulussa. Siellä oli lääkärintarkastus ja meitä rokotettiin. Ne lapset, joilla oli täitä pantiin erikseen ja he ei päässeet samaa matkaa muiden kanssa. Mun lappuuni lääkäri oli kirjoittanut aliravittu.

Jatkoimme Arthurus-laivalla Tukholmaan ja junalla Kööpenhaminaan, jossa majoituttiin taas koululla ja tanskalainen lääkäri tutki meidät. Junalla jatkettiin ja lapsia jäi pois eri asemilla. Vihdoin saavuimme Middelfartin kaupungin asemalle ja suurehko ryhmä meistä lapsista ohjattiin ulos.

Kasvattivanhempien talo
Skrillingen koulu, jossa kasvattivanhempani asuivat. Kouluun kuuluivat luokat 1-6, joista kasvattitäti opetti kahta ensimmäistä luokkaa. Koulun pihan ulkopuolella oleva tiilinen talo oli kasvattitädin työsuhdeasunto. Kirsti Strömbergin yksityiskokoelma

Middelfartin asemahalli oli kellarikerroksessa. Asemalta laskeuduttiin portaat alas, sinne oli laitettu pitkät pöydät. Meille tarjottiin ensimmäiset ihanat voileivät. Samalla alettiin huudella lasten nimiä ja vastaanottajat odottivat omaa lastaan. Ensin huudettiin minun nimeni ja veljeni ehti hätääntyä, kunnes hänet huudettiin heti perään.

Meitä oli vastassa mies ja nainen. Luulimme, että he ovat pariskunta, että me päästiin samaan perheeseen. Lähdettiin sitten matkaan hevosella ja saavuttiin pihaan, jossa oli puusepän verstas, asuinrakennus ja talousrakennukset. Sisällä juotiin kahvia ja meille näytettiin huonetta, jossa oli yksi sänky. Se oli todella pieni huone vintillä ja me ihmeteltiin sitä yhtä sänkyä.

Kirsti muotokuvassa kasvattivanhempien kanssa
Vietin kasvattiperheessäni Tanskassa 13 kuukautta sotalapsena. Kirsti Strömbergin yksityiskokoelma

Kasvattivanhemmat olivat saaneet pienen vihkosen, jossa oli eri sanoja suomennettuna ja he saivat selvitettyä, että lähdetään katsomaan mihin minä menen. Jatkettiin matkaa kiemuraista tietä keskustaan ja myöhemmin saavuimme koululle. Pihan ympärillä oli useita koulun rakennuksia ja hieman erillään punatiilinen talo, joka oli kasvattitätini työsuhdeasunto.

Middelfartin pikkukaupunki sijaitsi Pikku-Bœltin rannalla Fynin saarella. Kasvattiperheeni täti oli alaluokkien opettaja Ida Poulsen. Täti oli opettajamainen ja ehkä hieman tuima.

Setä, omenapuutarhuri Edvard Poulsen, oli hyväntuulinen, isovatsainen herrasmies. Hän viljeli Pikku-Bœltin rannalla n. 5000 omenapuun puutarhaa. Kasvattiveljeni Frode oli n. 21-vuotias. Hän oli sedän ensimmäisestä avioliitosta.

Omenapuun alla
Ensimmäisessä kirjeessä Suomeen lähetetty valokuva. Kirsti Strömbergin yksityiskokoelma
Selaa muistovihkoa
Klikkaamalla muistokirjan sivua, voit lukea tanskalaisten ystävieni kirjoittamia muistoja. Kirsti Strömbergin yksityiskokoelma
Olin käynyt ensimmäisen luokan koulua Suomessa. Toisen luokan aloitin Tanskassa ja kielen opin parissa viikossa. Olin usein sedän kanssa puutarhalla ja söin paljon omenia. Mulla oli myös pieniä kotihommia kuten pöydän kattaminen ja perunoiden kuoriminen. Myös kanojen ruokkiminen oli minun tehtäväni. Minä en ollut sellaiseen tottunut, koska olin kaupunkilaislapsi.
Syntymäpäivät
8-vuotis syntymäpäiväni Tanskassa. Juhlimassa olivat kaikki koulun oppilaat, minä istun oikella pienempi toverini edessäni. Kirsti Strömbergin yksityiskokoelma

Matkalla sedän omenapuutarhalle kävimme aina Middelfartin kaupungissa tietyssä kaupassa, setä osti sieltä tupakkaa. Hänellä oli hyvät välit kauppiaan kanssa ja siellä kului hyvä tovi, kun he juttelivat kaikki päivän asiat. Minä sain joko lakritsipiipun tai suklaapötkön.

Tanska oli myös sodassa ja saksalaisten miehittämä maa. Kasvattiveljeni kuului vapaustaistelijoihin, jotka tekivät sabotaaseja saksalaisia vastaan. Jälkeenpäin olen kuullut, että meillä oli aseita piilossa. Veljeni oli kuullut kasvattivanhempiensa juttelevan, että kuinka ne Poulsenit oikein uskaltavat, kun niillä on se suomalainen tyttökin. Siitä velipoikani oli pelästynyt ja kirjoittanut isälle, että me tullaan kotiin. Ei siinä mikään auttanut.

Omenapuutarha
Omenapuutarhaa hoiti lähinnä kasvattiveljeni Frode, joka oli koulutukseltaan puutarhuri. Omenoiden poimiminen oli pitkälti käsityötä. Kirsti Strömbergin yksityiskokoelma

Kasvattivanhemmat yrittivät hankkia lääkärintodistuksen, että voisin vielä jäädä. He yrittivät vedota siihen, että en olisi ihan terve vielä, ja että mulle tekisi hyvää jäädä Tanskaan. Vanhempani kirjoittivat, että he haluaa meidät kotiin ja mitään ei ollut tehtävissä. Loppujen lopuksi äiti on aina äiti. Vaikka kasvattivanhemmat Tanskassa olivat hirveän hyviä, niin oli ihana ajatus nähdä äiti taas pitkästä aikaa.

Tultiin junalla Haaparannan kautta. Miinojen takia laivalla ei voinut matkustaa. Se oli hirveän pitkästyttävä matka vilkkaalle lapselle. Perheeni oli muuttanut Kuorevedelle, koska isä oli saanut kommennuksen lentokonetehtaalle. Juna tuli Jyväskylän kautta ja joka asemalla jäi lapsia pois. Isä ja äiti olivat tulleet Vilppulan asemalle aamulla viideltä. Toiset nukkuivat vielä, kun meidät nostettiin junasta. Siinä oli äiti. Minähän en osannut sanoa muuta kuin äiti, mutta se riitti. Se sisälsi kaiken.

Opin suomen kielen taas nopeasti, mutta veljeni kanssa puhuimme tanskaa aina. Kirjoitin Tanskaan kirjeitä, jotka äiti lähetti sodan jälkeen kaikki kerralla. Setä ja tätikin kirjoittivat ja pyysivät meitä velipojan kanssa seuraavana kesänä lomalle Tanskaan. Vanhempani suostuivat, mutta meille ei myönnetty passeja.

Musse selässään Kirsti ja Kalervo
Tanskassa oli myös sota-aika ja säännöstelyä. Auton bensiini oli kortilla. Meillä oli valkoinen kaunis hevonen, nimeltä Musse. Mussen selässä minä ja Kalervo, vieressä kasvattisetäni. Kirsti Strömbergin yksityiskokoelma

Setä ja täti päättivät, että jos he eivät saa meitä sinne niin he tulevat tänne. He kirjoittivat ja kysyivät, voiko meille tulla kylään kesällä. Kyllähän se varmaan mun äidille oli aikamoinen tilanne. Naisihminen kun ensimmäisenä miettii, että kun tulee tommosia vierasmaalaisia ihmisiä ja silloin heti sodan jälkeen kaikki oli hyvin ankeata. Äiti oli vaatimaton, köyhä työmiehen vaimo.

Kesällä 1947 he sitten tulivat Hankoon ja sieltä lähdettiin Kuorevedelle. Sellainen synkkä korpi oli tanskalaiselle nähtävyys. Minä toimin tulkkina. Setä ja isä puhuivat politiikkaa myöhäiseen yöhön. En asiaa varmaan ymmärtänyt, se vaan on jäänyt mieleen kuinka puhe kävi kuin koneen sisällä mun päässäni ja tuli toisella kielellä ulos. Täti kyseli äidiltä suomalaisista tavoista. Hyvin he tulivat toimeen.

Passi

Tanskaan matkustamiseen tarvittiin passi. Kun sotalapsiajan jälkeen halusin matkustaa Tanskaan kasvattivanhempien luokse, passia oli vaikea saada ja se myönnettiin vain lyhyeksi ajaksi kerrallaan.

Kasvattivanhempani halusivat kouluttaa minut ylioppilaaksi Tanskassa, Kuoreveden Hallissa kun ei ollut edes oppikoulua. Sisäministeriöstä saatiin järjestettyä vuoden passi Tanskaan ja syksyllä 1947 aloitin koulun Nørre Åbyn Realskolessa. Siellä kävin viidennen luokan. Seuraavana kesänä vanhempani ja pikkusiskoni kävivät matkalla Tanskassa ja kiertelimme pienellä bussilla ympäriinsä. Syksyllä en saanut passiin jatkoa ja jouduin palaaman Suomeen. Kävin jatkokoulun loppuun ja pidin edelleen yhteyttä Tanskaan. Kesällä 1949 kasvattivanhempani tulivat taas Suomeen ja pyysivät minua Tanskaan jatkamaan opintojani.
Omat vanhemmat ja kasvattivanhemmat
Vanhempieni ja kasvattivanhempieni välit olivat aina hyvät ja perheet vierailivat toistensa luona. Kuva on otettu vanhempieni vierailulla Tanskassa 1950-luvun alussa. Kirsti Strömbergin yksityiskokoelma.
Syksyllä 1952 aloitin opinnot Snøghøjn Gymnastikhøjskolessa, joka oli sisäoppilaitos. Meitä oli siellä 70 tyttöä. Voimistelu oli tärkeää, sitä oli joka tunnilla jollakin lailla. Opiskelimme voimistelun ohjausta, anatomiaa, käsitöitä ja yleissivistäviä aineita. Voimistelun ohjausta harjoiteltiin Middelfartin koululla. Se oli elämäni ihanin koulu. Meillä oli tyttöjen kanssa kaiken maailman iltakemuja ja öisiä salaisia hiippailuja. Tehtiin retkiä Pikku-Bœltin sillalle ja suunniteltiin tulevaisuutta. Valmistuin kansanopistosta. Tanskassa olisin päässyt voimistelun ja käsitöitten opettajaksi ala-asteelle. Äitini sairastui ja päätin palata Suomeen, Tanskaan olen kuitenkin pitänyt jatkuvasti tiiviit yhteydet ja käynyt siellä usein.

Päiväkirja

Lukuvuoden 1952-53 vietin Snoghøjn Gymnastikhøjskole:ssa, sisäoppilaitoksessa opiskellen käsitöitä ja voimistelua. Valmistuessani sain pätevyyden toimia näiden aineiden opettajana tanskalaisella ala-asteella. Pidin lukuvuoden ajan päiväkirjaa. (Klikkaa kuvaa, niin näet sen suurempana)

Tanska on kuin toinen koti. Mulla on ollut rikas elämä. On ollut kahdet vanhemmat, kaksi äidinkieltä, kaksi kotimaata ja kummassakin maassa paljon ystäviä. Olen saanut kielitaitoa ja kokemuksia paljon enemmän kuin olisin vain Suomessa saanut. Tanskan kieltä olen päässyt käyttämään tulkkina mitä erilaisimmissa tilanteissa ja tilaisuuksissa häistä runonlausuntaan.

Kokemukseni sotalapsena Tanskassa oli positiivinen. Minusta on väärin syytellä näitä äitejä, jotka toimivat siinä tilanteessa. En osaa kuvitella mitä itse tekisin. On helppoa sanoa, ettei lähettäisi omia lapsiaan, mutta tilanne oli silloin erilainen. Mistä sitä tietää, olisinko elossa, jos ei olisi lähdetty. Olisinko minä selvinnyt, kun olin aliravittu ja heikko lapsi.

 

Myöhemmällä iällä tapasin myös muita sotalapsina Tanskassa olleita ja 1987 perustimme Suomi-Tanska yhdistyksen. Halusimme perustaa yhdistyksen edistämään ja kehittämään Suomen ja Tanskan suhteita. Perustamiskokouksessa päätimme, että yhdistyksestä tulee valtakunnallinen ystävyysyhdistys, johon ovat tervetulleita kaikki. Yhdistys on tuonut esiin tanskalaista kulttuuria mm. näyttelyillä sekä tehnyt useita matkoja Tanskaan.

Yhdistyksemme ehkä merkittävin työ oli koota entisten sotalasten kiitosadressi, joka sisälsi 461 omakätistä allekirjoitusta entisiltä sotalapsilta osoitettuna Tanskan kansalle. Adressi luovutettiin Tanskan Kuningatar Margarethe II:lle Amalienborgin linnassa 11. toukokuuta 1993. Luovutustilaisuudessa oli läsnä 5 yhdistyksemme hallituksen jäsentä.

Kirsti Strömberg s. 1934


Seinillä on runsaasti muistoja Tanskasta.

Katso tähän tarinaan liittyvä kommentti Palaa takaisin aiheisiin