Tampereen taidemuseo

 

 
Mustin Grand tour

 
 

Sijaintisi: Musti > Mustin Grand tour
> Luvattuun maahan > Ihanteellinen maisema


Koska sivistyneen ja jalosukuisen henkilön asianmukaiseen valmentautumiseen on jo 1700-luvulla kuulunut "suuri matka", ranskaksi "Grand tour", haluaa Musti tarjota sellaisen ystävilleen. Grand tour suuntautui yleensä Italiaan. Sinne käy Mustinkin matka - pieni pala Italiaa löytyy nyt kätevästi Tampereen taidemuseosta. Matka vie, paitsi Italian eri taidekaupunkeihin, myös viidelle vuosisadalle 1300-luvulta 1700-luvulle.

Näyttelyn nimi, Humanismin lähettiläät, viittaa taideteoksiin humanismin aatesuuntauksen kantajina. Humanismi korostaa ihmisen arvoa ja merkitystä. Se oli erityisen keskeistä renessanssin aikana 1400 - 1500 -luvuilla. Silloin kiinnostuttiin antiikin perinteestä ja arvostettiin oppineisuutta. Taiteilija ei enää ollut vain taitava käsityöläinen vaan myös monipuolisesti sivistynyt oppinut.


Muisto Venetsiasta




Giovanni Antonio Canal eli Canaletto
(Venetsia, 1697 – 1768) ja hänen työhuoneensa?
Canal Grande ja Santa Maria della Salute –kirkko
Öljymaalaus kankaalle
60 x 95 cm
Näyttelyssä numero 48

Matkalta haluttiin tuoda kotiin muistoksi kuvia, ihan niin kuin nykyäänkin. Ennen kameran keksimistä ne olivat maalauksia, piirroksia tai grafiikan vedoksia. Varsinkin maalauksellinen Venetsia kanaaleineen, kirkkoineen ja palatseineen oli suosittu kohde. Tällaisia laajoja ja tunnistettavia kaupunkimaisemia kutsuttiin nimellä veduta. Niiden avulla saattoi mielikuvituksessaan päästä lipumaan gondolissa pitkin Canal Grandea tai ihastelemaan Pyhän Markuksen torin näkymiä.

Etsi näyttelystä teokset, joissa näkyvät Canal Grande, Santa Maria Salute ja San Marco. Etsi samat kohteet Venetsian kartalta.


Suomenkielistä kirjallisuutta

Humanismin lähettiläät, Italialaisia taideaarteita Belgradin Kansallismuseon kokoelmista & Valikoima vanhaa italialaista taidetta suomalaisista kokoelmista - Envoys of Humanism, Italian Art Treasures from the Collection of the National Museum in Belgrade & A Selection of Old Italian Art from Finnish Collections, Tampereen taidemuseo - Tampere Art Museum, 2005.

Kaarina ja Kalevi Pöykkö
Neitsyt Maria ja Jeesus-lapsi, Jeesuksen syntymä ja lapsuus taiteessa. Atena Kustannus Oy, Jyväskylä, 1998.

Raamattu
Vanha ja Uusi testamentti. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokouksen vuonna 1992 käyttöön ottama suomennos.

Theokritos
Idyllejä, suomentanut Marianna Tyni. Oy Gaudeamus Ab, Helsinki, 1974.

Vergilius
Publius Vergilius Maro, Bucolica, Paimenrunoja, suomentanut Teivas Oksala.
Artipictura Oy, Espoo, 2002.

Vergilius
Publius Vergilius Maro, Georgica, Maanviljelijän työt, suomentanut Teivas Oksala. Oy Gaudeamus Ab, Helsinki 1976.