Muistolaatat
Etusivu Henkilön muistolle Tapahtuman muistolle   Julkiset veistokset ja monumentit
 

LAATTALUETTELOT:

Aakkosjärjestys
Aikajärjestys
 

LENTOMESTARI AARRE SILTAVUOREN MUISTOKIVI JA -LAATTA
1964

Teisko, Haukkaniemi
luonnonkivi, pronssi

Laatan teksti

ISÄNMAAN PUOLESTA
LENTOMESTARI
AARRE SILTAVUORI.
VIIMEINEN LENTO
19.11.1943
ILMAVOIMIEN VARIKKO-
LENTOKONETEHDAS


Muistolaatta paljastettiin 7.9.1964. Tampereen reserviupseeri- ja reservialiupseerikerhojen ilmailujaostot yhdessä Ilmavoimien varikon ja Valmetin Lentokonetehtaan kanssa pystyttivät luonnonkiven ja hankkivat siihen muistolaatan.

MY-3 tuhoutui 19. marraskuuta klo 10.20 koelennolla Teiskon Uskalin kylässä Ala-Paavolan tilan maalla ja ohjaaja sai surmansa. Koneen ohjaaja lentomestari Aarre Siltavuori oli syntynyt Parikkalassa vuonna 1906. Hän oli suorittamassa syöksykokeita MY-koneella. Onnettomuus tapahtui viidettä syöksyä tehtäessä.

Ollessaan talvisodan aikana 15. tammikuuta 1940 torjuntalennolla Tampereen lähistöllä, Siltavuori haavoittui vihollisen SB-pommituskoneen torjuntatulessa. Hän tuhosi kuitenkin vastustajansa pirstomalla koneensa potkurilla sen peräsimet ja teki sen jälkeen pakkolaskun jäälle. Siltavuori toimi koelentäjänä Valtion Lentokonetehtaalla.

MY "Myrsky" oli kotimaassa suunniteltu ja rakennettu yksipaikkainen hävittäjä, jota tilattiin 50 kappaletta, vaikka sitä pidettiin vanhentuneena jo ensimmäisen prototyypin valmistuessa. Kaksi konetta menetettiin siipien hajotessa ilmassa. Sodan jälkeen hajosi vielä kolmaskin "Myrsky" ilmassa, minkä jälkeen koneet asetettiin lentokieltoon ja romutettiin.