Muistolaatat
Etusivu Henkilön muistolle Tapahtuman muistolle   Julkiset veistokset ja monumentit
 

LAATTALUETTELOT:

Aakkosjärjestys
Aikajärjestys
 

KAPTEENI KAUKO PIRHOSEN, RADIOSÄHKÖTTÄJÄ ELIS LEHTISEN JA MEKAANIKKO KIMMO PUTKOSEN MUISTOKIVI JA -LAATTA
1964

Lakalaiva, Lakalaivankadun ja Asentajankadun kulma
Luonnonkivi ja pronssi

Laatan teksti

ISÄNMAAN PUOLESTA
KAPTEENI
KAUKO PIRHONEN
RADIOSÄHKÖTTÄJÄ
ELIS LEHTINEN
MEKANIKKO
KIMMO PUTKONEN
VIIMEINEN LENTO
21.5.1942

Muistolaatta paljastettiin 7.9.1964. Tampereen reserviupseeri- ja reservialiupseerikerhojen ilmailujaostot yhdessä Ilmavoimien varikon ja Valmetin Lentokonetehtaan kanssa pystyttivät luonnonkiven ja hankkivat siihen muistolaatan.

PE-214 syöksyi metsään 21. toukokuuta 1942 klo 18.39 nousussa Tampereen lentokentän itäpuolella ja koneen koko miehistö sai surmansa. Konetta ohjasi kapteeni Kauko Pirhonen (s. 1912 Sortavala), sähköttäjänä toimi Elis Lehtinen (s. 1911 Sääminki) ja kolmantena koneessa oli lentokonemekaanikko Kimmo Putkonen (s. 1921 Virtasalmi).

Kone oli lennettävä kelirikon vuoksi Tampereelta Kuorevedelle. Koneen ohjaaja kapteeni Pirhonen toimi koelentäjänä Valtion Lentokonetehtaan palveluksessa. Hänen lentämänsä kone joutui onnettomuuteen heti lentoonlähdössä. Pirhonen ja Lehtinen saivat heti surmansa, Putkonen vietiin sairaalaan, jossa hän menehtyi 29. toukokuuta.

PE Petljakov Pe-2 oli venäläinen kaksimoottorinen vaaka- ja syöksypommituskone, joita saatiin Saksan sotasaalisvarastoista seitsemän kappaletta. Kone oli erittäin ajanmukainen ja nopea. Miehistön muodostivat ohjaaja, sähköttäjä ja kk-ampuja.