Muistolaatat
Etusivu Henkilön muistolle Tapahtuman muistolle   Julkiset veistokset ja monumentit
 

LAATTALUETTELOT:

Aakkosjärjestys
Aikajärjestys
 

VÄINÖ LINNA -RELIEFI
2004

Kuvanveistäjä Mauno Kivioja
Puuvillatehtaankatu 15 B
pronssi

Laatan teksti

VÄINÖ LINNA 1920-1992
TÄSSÄ TALOSSA KIRJOITETTU 1954
TUNTEMATON SOTILAS

Kuvanveistäjä Mauno Kiviojan suunnittelema kaksipuolista mitalia muistuttava reliefi kiinnitettiin Puuvillatehtaankatu 15:n seinään, kun Tuntemattoman sotilaan ilmestymisestä tuli kuluneeksi 50 vuotta. Reliefin toisessa puoliskossa on kuvattuna Linnan kasvot ja toisessa avoin teos Tuntematon sotilas. Reliefin tilasi VVO-yhtymä Oyj ja se kiinnitettiin Linnan entisen asuintalon seinään. Reliefin paljastustilaisuudessa 10.9.2004 puheen piti eduskunnan puhemies Paavo Lipponen.

Väinö Linna syntyi Urjalassa 1920. Hän kävi kuusi luokkaa kansakoulua, muutti 18-vuotiaana Tampereelle ja meni töihin Finlaysonin kehräämöön. Väinö Linna kutsuttiin armeijaan keväällä 1940. Hän osallistui jatkosotaan sen päättymiseen saakka. Sodan loputtua Linna palasi töihin Finlaysonille. Esikoisteos Päämäärä ilmestyi vuonna 1947. Esikoisteoksensa myötä hänet kutsuttiin mukaan Tampereella toimineeseen kirjailijoiden vapaamuotoiseen keskusteluryhmään Mäkelän piiriin, josta Linna löysi omat ateljeekriitikkonsa.

Väinö Linnan toinen romaani Musta rakkaus ilmestyi 1948, senkin hän kirjoitti päivätyönsä ohella. Kolmatta romaaniaan varten hän sai stipendin ja alkoi työskennellä kirjailijana kokopäiväisesti. Tuntematon sotilas ilmestyi vuonna 1954 ja Täällä Pohjantähden alla -trilogia vuosina 1959-62. Väinö Linna sai useita kirjallisuuspalkintoja tuotannostaan ja mm. valtion kirjallisuuspalkinnon hän sai kahdesti vuosina 1960 ja 1961. Akateemikon arvo hänelle myönnettiin vuonna 1980.

Väinö Linna asui Tampereella ensin osoitteessa Puuvillatehtaankatu 9, jossa syntyivät ensimmäiset romaanit Päämäärä ja Musta rakkaus. Seuraavassa osoitteessa Puuvillatehtaankatu 15 B valmistui Tuntematon sotilas. Pohjantähti-trilogian aikaan Väinö Linna asui jo Hämeenpuistossa.

Väinö Linna Urjalassa - Urjalan kunta