Tampereen taidemuseo

 

 
Viggo Wallensköld

Lue museonjohtajan julkistamispuhe !

 

 


Vuoden nuori taiteilija 2005


Kuvataiteilija Viggo Wallensköld on valittu Vuoden 2005 nuoreksi taiteilijaksi. Wallensköld saa Tampereen kaupungin myöntämän ja Nokia Oyj:n tukeman 20 000 euron stipendin sekä mahdollisuuden yksityisnäyttelyn järjestämiseen Tampereen taidemuseossa. Viggo Wallensköld on järjestyksessä 21. Vuoden nuori taiteilija. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä. Valintaraatiin kuuluivat Tampereen taidemuseon johtaja Anneli Ilmonen puheenjohtajana, Helsingin kaupungin taidemuseon johtaja Berndt Arell, kuvataiteilijat Lars Holmström, Vesa-Pekka Rannikko ja Osmo Rauhala ja sihteerinä Elina Bonelius.


Viggo Wallensköld
Vuoden nuori taiteilija 2005


Viggo Wallensköld (s. 1969 Porvoossa) on suorittanut kuvataiteen maisterin tutkinnon vuonna 1995 Kuvataideakatemiassa, Helsingissä. Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä hän piti vuonna 1989 Helsingissä. Yhteisnäyttelyihin hän on osallistunut vuodesta 1991 lähtien.

Viggo Wallensköldin maalaukset on toteutettu öljyväritekniikalla kankaalle tai paperille. Hänen teoksensa ovat figuratiivisia. Maalausten kuvitteelliset henkilöt ja tilat sisältävät muistikuvia ja mielikuvia tapahtuneista asioista. Henkilöhahmot ovat usein yksin omassa maailmassaan ja heidän olemuksensa on tavalla tai toisella ristiriitainen. Näennäisestä rauhallisuudestaan huolimatta Wallensköldin maalaukset ovat myös kuvia surusta, epätoivosta, yksinäisyydestä ja usein myös seksuaalisuuteen liittyvästä epävarmuudesta, haavoittuvuudesta ja ahdistuksesta.

Maalaukseni ovat osia tarinoista, joita kerron itselleni mielessäni. Ne sisältävät osia todellisuudesta, mutta muodostavat myös uuden todellisuuden. Työskentelyni alkaa usein piirtämällä ja kirjoittamalla. Oikeastaan nämä molemmat ovat tapojani ajatella, keino päästä toiseen todellisuuteen, joka on aina tuntunut hyvin tärkeältä. Maalaus muodostaa kokonaisuuden, jossa väri ja materiaali ovat yhtenä merkittävänä osana itse aiheen rinnalla. Työskentelyn kuluessa maalaus kasvaa ja kehittyy, saa uusia merkityksiä. Elän maalausteni kanssa ja ne valmistuvat niiden kanssa elämällä. Maalauksen voima on sen sanattomuudessa ja salaperäisyydessä. Siinä käsitellään asioita, joista ei voi puhua. Maalaus on sanaton kertomus.


Yksin, 2003

Valtakunnallisen Vuoden nuori taiteilija -tapahtuma syntyi vuonna 1984 Tampereen Nuorkauppakamarin ajatuksesta. Tapahtuman järjestävät Tampereen taidemuseo/Tampereen kaupunki ja valintaraadissa ovat lisäksi edustettuina Tampereen Taideyhdistys, Suomen Taiteilijaseura ja Tampereen Taiteilijaseura. Tapahtuman tarkoituksena on tuoda esiin nuoria, lahjakkaita taiteilijoita ja kiinnittää huomiota uuteen suomalaiseen kuvataiteeseen ja sen ilmiöihin.

Vuoden nuori taiteilija 2005 - Viggo Wallensköld -näyttely on esillä Tampereen taidemuseossa 19.3.-1.5.2005.

Lisätietoja: Tapani Pennanen, puh. (03) 3146 6582
email tapani.pennanen@tampere.fi

Marjatta Mäkinen, puh. (03) 3146 6580, 
email marjatta.makinen@tampere.fi


Kirjasto, 2004


kuvat Jari Kuusenaho