Tampereen taidemuseo

 

  28.3. - 30.5.2004  
 
KIM SIMONSSON

Vuoden nuori taiteilija 2004

Tampereen taidemuseossa avautuu sunnuntaina 28.3. näyttely Vuoden nuori taiteilija 2004 - Kim Simonsson. Järjestyksessä 20. Vuoden nuori taiteilija -katselmus on avoinna 30.5.2004 saakka. Museon kaksi kerrosta käsittävässä näyttelyssä on esillä 35 veistosta. Näyttelyn yhteydessä ilmestyy Simonssonin taidetta esittelevä suomen- ja englanninkielinen julkaisu.


.

 


AnsioluetteloKim Simonsson on syntynyt Helsingissä vuonna 1974. Hän on suorittanut taiteen maisterin tutkinnon Taideteollisessa korkeakoulussa vuonna 2000. Simonsson on osallistunut yhteisnäyttelyihin vuodesta 1997. Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä hän piti vasta viime vuonna Kluuvin galleriassa Helsingissä. Tästä huolimatta hänen tulevaisuudennäkymänsä ovat sangen lupaavat. Vuoden nuori taiteilija -palkinnon lisäksi Simonsson sai viime vuonna Best in Show -palkinnon Toronton 42. Outdoor Art Exhibition -näyttelyssä. Jurytettyyn näyttelyyn osallistui 550 taiteilijaa, mikä korostaa taiteilijan saaman tunnustuksen arvoa. Simonsson asuu ja työskentelee Torontossa.

Kim Simonsson on ensimmäinen Vuoden nuori taiteilija, jonka keskeinen ilmaisuväline on keramiikka. Valinnan julkistamistilaisuudessa Simonsson tarkensi, että hän ei pidä itseään keramiikkataiteilijana vaan kuvataiteilijana, joka käyttää materiaalinaan keramiikkaa. ”Tällä hetkellä keramiikka sopii ideoihini, se antaa niin paljon mahdollisuuksia. Sehän on oleellista kuvataiteessa, että materiaali ja työskentelymenetelmät sopivat ajatukseen.”

Kim Simonssonin teokset ovat figuratiivisia lapsi- tai eläinaiheita. Lapsiaiheisiin veistoksiinsa hän on saanut virikkeitä japanilaisen manga-sarjakuvan maailmasta ja muotokielestä. ”Manga on aika väkivaltaista ja pornahtavaakin. Minua on aina kiinnostanut se muotokieli, ristiriita hahmojen viattomuuden ja rajuuden välillä.

Simonssonin eläimet ovat lähempänä perinteistä kuvanveistoa. Hän myöntää, että niiden idea on lähtöisin mauttomina ja arvottomina pidetyistä posliinikoristeista. Simonssonin koirahahmot eivät kuitenkaan ole söpöjä posliinikoiria. Niiden ympärillä leijuu pelon, ahdistavuuden tai väkivallan uhka, joka on ominaista myös lapsifiguureille - tosin kätketymmässä muodossa.
Vuoden nuori taiteilija 2004 -valintatoimikuntaan kuuluivat museonjohtaja Anneli Ilmonen puheenjohtajana ja jäseninä kuvataiteilijat Lars Holmström, Vesa-Pekka Rannikko ja Osmo Rauhala sekä museonjohtaja Berndt Arell Helsingin kaupungin taidemuseosta.

Valtakunnallisen Vuoden nuori taiteilija -tapahtuman järjestäjä on Tampereen taidemuseo. Vuoden nuori taiteilija -valintatoimikunnassa ovat edustettuina Tampereen taidemuseo, Tampereen Taideyhdistys, Suomen Taiteilijaseura ja Tampereen Taiteilijaseura. Tapahtuman tarkoitus on tuoda esiin nuoria, lahjakkaita taiteilijoita ja kiinnittää huomiota uuteen suomalaiseen kuvataiteeseen ja sen ilmiöihin. Vuoden nuori taiteilija -stipendi on vuonna 2004 suuruudeltaan 20 000 €, jonka ovat myöntäneet Tampereen kaupunki ja Nokia Oyj.

Vuoden nuori taiteilija -avajaiset järjestetään 20:nnen kerran. Pyöreiden vuosien kunniaksi lähes kaikki aiemmat Vuoden nuoret taiteilijat osallistuvat avajaistilaisuuteen samoin kuin lauantaina 27.3. klo 14.00 taidemuseolla järjestettävään toiseen lehdistötilaisuuteen. 20-vuotisjuhliin liittyen Taidemuseo julkaisee Vuoden nuori taiteilija -juhlakirjan, jossa nimityksen saaneet ja heidän taiteensa esitellään kuvin ja sanoin.

Vuoden nuori taiteilija 2004 -näyttely on esillä Tampereen taidemuseossa, Puutarhakatu 34, 28.3.-30.5.2004.


Lisätietoja: Tapani Pennanen
puh. (03) 3146 6582
tapani.pennanen@tt.tampere.fi