Akseli ja Nuori Suomi - Huone 2

ERÄMAAN KUTSU

Akseli rakasti suomalaista erämaata. Uransa aikana hän kuvasi sitä sadoissa teoksissa. Hän oli luonnon suojelija jo kauan ennen kuin vihreistä aatteista tuli kansallinen liike. Taiteilijan Suomi-kuva, hänen käsityksensä kansallismaisemasta, koostui vanhoista puista, jylhistä kalliomuodostelmista, herkän kasvimaailman graafisista linjoista, aalloista ja jäälautoista, lumipälvistä ja nietosten loisteesta, yksitoikkoisista horisonttiviivoista ja aamu- tai ilta-auringossa kylpevistä järvimaisemista.

Jokavuotinen erämaan kutsu maanitteli taiteilijaa äänekkäimmin keväisin. Akselin elämää voi helposti lähestyä jäitten lähdön aikaan ajoittuvan matkakuumeen ja sen innoittamien erämaaretkien valossa. Ennen Afrikan-matkaansa (1909–1910) taiteilija vietti kaikki kesänsä kolmea lukuun ottamatta kotimaassa maaseudulla. Kesäisin Akseli liikkui tavallisesti soutuveneellä. Talvisin hän saattoi päivässä taittaa sivakoiden matkaa umpihangessa yli 60 kilometriä.

Keski-Euroopassa oleskellessaan taiteilija ei juuri maalannut maisemia:
“Niin sanotuissa suurissa sivistysmaissa, Saksassa, Ranskassa, Englannissa ja Italiassa, on koti-ikävästäni johtunut, etten ole saattanut kuvata noiden maiden maisemia enkä vetää piirtoakaan kuvatakseni niiden kansanelämää, – en saattanut, vaikka joskus olisi ollut haluakin. Ainoat eurooppalaiset ulkomaiset maisemani ovat Rivieran rannikolta, missä luonto jo muuttuu subtroopilliseksi antaen esimakua unohduksen maista ja niiden yltäkylläisyydestä.”

Akseli oli taiteelliselta koulutukseltaan ja vakaumukseltaan realisti. Se näkyy hänen maisemataiteessaan. Vaikka hänen muotokielensä uusiutui vuosien varrella, pensselinvetojen luoma kokonaisuus niveltyy aina todellisuuteen. Realismin vastapainona taiteilijan tuotannossa on mielikuvitus, joka usein kohotti hänen ajatuksensa tästä maailmasta tuonpuoleiseen.Jäätyvä järvi

1896, öjly, 72 x 62cm, yksityiskokoelma


Karhunputki
1889, öljy, 84 x 66cm, yksityiskokoelma


Hiiltynyt kelo
1906, öljy, 95 x 65cm, yksityiskokoelma


Tukkilautta
1884, öljy, 26 x 42 cm, yksityiskokoelma

 


Siirry muihin huoneisiin:

 1. "Minä aion tulla suureksi maalariksi": Tyrväältä Pariisiin
 2. Erämaan kutsu
 3. Suomen kansaa katsomassa
 4. Nuoren Suomen piiri
 5. Taide, uskonto ja suuri tuntematon
 6. Kalevala, Akselin pyhä kirja
 7. Akseli ja Nuori Suomi: Akseli Gallen-Kallela suomalaisuuden rakentaja
 8. Muotokuvat kertovat
 9. Grafiikka: Pieniä monumentteja
 10. Julisteita, taidetta kaikille
 11. Tekstiilitaide: Värien ja kuvioiden mielikuvituksellinen maailma
 12. Rakennettu suomalaisuus
 13. Suomi itsenäistyy 1917 - 1918
 14. Matka Afrikkaan, unteni erämaahan
Etusivu   |   Näyttely   |   Yhteystiedot   |   Tukijat (c) 2006 Tampereen taidemuseo