Akseli ja Nuori Suomi - Huone 14

MATKA AFRIKKAAN, UNTENI ERÄMAAHAN

Jo vuonna 1888, Pariisissa opiskellessaan, Akseli haaveili matkasta Afrikkaan. Kului kaksi vuosikymmentä. Oppipojasta tuli mestari, kotimaansa luonnon, kansan ja kulttuurin tulkitsija. Vuonna 1909, Suomen ristiriitaisen sisäpoliittisen tilanteen ja Venäjän keisarikunnan sortovallan masentama taiteilija matkusti perheensä kanssa vanhaan opiskelukaupunkiinsa, modernin taiteen mekkaan. Hän suunnitteli jopa lopullista muuttoa pois kotimaasta. Afrikka nousi yhä uudelleen mieleen seutuna, jossa voisi löytää koskemattomia erämaita ja alkuperäiskansoja.

Uudet ranskalaiset taidesuuntaukset fauvismi ja kubismi eivät Akselia Pariisissa kiinnostaneet, vaikka vaikutuksen tekivätkin. Hän kaipasi pois Euroopan henkisesti ahdistavasta ilmapiiristä.

"Minulle Pariisi on tällä kertaa vain väliasema matkalla mustimpaan Afrikkaan. Menen sinne aarniometsiin alkuasukkaitten ja leijonien, strutsien ja sarvikuonojen luokse. – Siellä lienee vielä jäljellä jokin Kalevalan kansan haara, - se kun on kuollut sukupuuttoon Suomesta! – Siellä saa olla oma itsensä ja antaa pitkät piut-paut kaikelle modernille. Sinne minun on mentävä tunteakseni edes kerran eläväni! – Ymmärräthän, että minun täytyy saada nähdä se – ja maalata!"

44-vuotiaan taiteilijan päätös matkustaa Afrikkaan perheineen herätti arvostelua. Itsensä saisi aikuinen mies kyllä tapattaa, mutta viedä lapsensa surman suuhun – se oli liikaa. Lapset Jorma ja Kirsti puolestaan olivat innoissaan matkasuunnitelmasta.

Suuri seikkailu alkoi Pariisista 12. toukokuuta 1909. Perille brittiläiseen Itä-Afrikkaan saavuttiin kuukautta myöhemmin. Vajaan vuoden perhe asui Nairobin ulkopuolella aavikon laidalla Brickhouse-talossa. Tänä aikana Akseli teki kuukauden mittaisen safarin Kaakkois-Keniaan, missä nykyään sijaitsee Tsavon kansallispuisto. Vajaan neljän kuukauden “suuri safari” Tana-joen varrelle ja Kenia-vuoren itäpuolisille rinteille, johon osallistui koko perhe, alkoi 29. maaliskuuta 1910. Akseli teki 11-vuotiaan Jorman kanssa vielä yhden neljän viikon safarin Makindun seudulle. Marraskuussa 1910 lähdettiin paluumatkalle Suomeen. Puolitoista vuotta kestänyt matka ylitti kaikki odotukset. Afrikka jäi taiteilijaperheen mieleen paratiisina. Hinta oli kuitenkin kova. Tropiikin sairaudet kalvoivat matkalaisten terveyttä elämän loppuun saakka.

“Minulle kävi kuin useimmille retkeilijöille, jotka oikein ottavat tutustuakseen Afrikkaan: jouduin sen lumoihin. Enkä olisi halunnut sieltä palata, ellei kotimaasta olisi saapunut yhä surkeampia viestejä – se oli noina aikoina jolloin ivallinen huuto 'Finis Finlandiae!' kajahti ulos maailmaan. Silloin vaiston ääni pakotti minut palaamaan kotiin.”Omakuva ja kaadettu Cheetah

1910, öljy, 80 x 95cm, yksityiskokoelma


Goia Gidogo
öljy, 70 x 50cm, yksityiskokoelma


Kolme seepraa
1909-1910, öljy, 31 x 31cm, yksityiskokoelma


Leiri Kahara-vuorella
1909-1910, öljy, 42 x 42cm, yksityiskokoelma

 


Siirry muihin huoneisiin:

 1. "Minä aion tulla suureksi maalariksi": Tyrväältä Pariisiin
 2. Erämaan kutsu
 3. Suomen kansaa katsomassa
 4. Nuoren Suomen piiri
 5. Taide, uskonto ja suuri tuntematon
 6. Kalevala, Akselin pyhä kirja
 7. Akseli ja Nuori Suomi: Akseli Gallen-Kallela suomalaisuuden rakentaja
 8. Muotokuvat kertovat
 9. Grafiikka: Pieniä monumentteja
 10. Julisteita, taidetta kaikille
 11. Tekstiilitaide: Värien ja kuvioiden mielikuvituksellinen maailma
 12. Rakennettu suomalaisuus
 13. Suomi itsenäistyy 1917 - 1918
 14. Matka Afrikkaan, unteni erämaahan
Etusivu   |   Näyttely   |   Yhteystiedot   |   Tukijat (c) 2006 Tampereen taidemuseo