Akseli ja Nuori Suomi - Huone 1

”MINÄ AION TULLA SUUREKSI MAALARIKSI”

Axel Waldemar Gallén syntyi ruotsinkieliseen säätyläisperheeseen 26.4.1865. Elettiin Venäjään kuuluvassa Suomen autonomisessa suuriruhtinaskunnassa. Poliittisessa elämässä ruotsinkieliset svekomaanit ja suomen kielen parempaa asemaa ajavat fennomaanit kiistelivät suomen kielen asemasta.

Vuosina 1867 ja 1868 Akselin isä Peter Wilhelm Gallén rakennutti perheensä kodiksi Jaatsin tilan päärakennuksen Tyrväälle. Akseli puhui kotikielenään ruotsia, mutta tutustui jo varhain lapsuudenkotinsa ympäristössä suomea puhuviin kansanmiehiin ja -naisiin, torppareihin, talonpoikiin ja heidän perheisiinsä.

1870-luvun puolivälissä Akseli lähetettiin kahden veljensä kanssa kouluun Helsingin ruotsalaiseen normaalilyseoon. Hän ei kuitenkaan viihtynyt siellä ja joutui opettajien silmätikuksi.

”Tiedättekös pojat, että minä annan pirut koko Kockenille ja hänen latinalleen ja koko koululle, sillä minä aion tulla maalariksi.”

Nuorukainen vastasi koulukuriin pilakuvilla ja välipitämättömyydellä. Piirustus oli pienestä pitäen Akselin intohimo ja samalla henkinen pakotie.

Koulunkäynnin ohessa Akseli alkoi iltaisin opiskella Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa. Keväällä 1881, puolitoista vuotta isänsä äkillisen kuoleman jälkeen, hän jätti normaalilyseon ja keskittyi äitinsä tukemana taideopintoihin. Akseli kehittyi nopeasti sekä piirtäjänä että värien käsittelijänä. Ihmis- ja eläinhahmojen lisäksi hän kiinnostui jo varhain suomalaisesta maisemasta ja maaseudusta.

Keväällä 1884 Akseli päätti taideopintonsa Helsingissä. Hän oli 19-vuotias. Syksyllä hän lähti ensimmäiselle opintomatkalleen Pariisiin. Elämä suurkaupungissa ei kuitenkaan ollut helppoa. Akseli oli aluksi pettynyt taideopetuksen tasoon. Ainainen rahapulakin vaivasi. Akatemiaopinnot Pariisissa jatkuivat kevääseen 1889. Pariisin opintovuosiensa aikana taiteilija vietti kuitenkin kesänsä yhtä lukuun ottamatta Suomessa. Täällä hän myös toteutti keskeiset opiskeluvuosien aikaiset teoksensa.

Akselin Pariisin aikainen tuotanto jakautui kolmeen pääteemaan: akatemiassa maalattuihin alastonmalliharjoitelmiin, kaupunkielämää tulkitseviin katu- ja kahvilakuvauksiin ja opiskelija-asunnossa maalattuihin muotokuviin ja lavastettuihin miljöökuviin. Pariisissa taiteilijaa kalvoi usein ankara koti-ikävä, Suomessa puolestaan mielessä sykki kaukokaipuu.Malliharjoitelma, Telineeseen nojaava naismalli

1885, öljy kankaalle, 56 x 35cm, Ateneum


Pariisin bulevardi
1885, öljy mahonkilevylle, 52,5 x 40,5cm, Turun taidemuseo


Ravintola Pariisissa
1887, öljy, 39 x 29cm, yksityiskokoelma


Nuori Fauni
1888, vesiväri, 20,5 x 19cm, yksityiskokoelma

 


Siirry muihin huoneisiin:

 1. "Minä aion tulla suureksi maalariksi": Tyrväältä Pariisiin
 2. Erämaan kutsu
 3. Suomen kansaa katsomassa
 4. Nuoren Suomen piiri
 5. Taide, uskonto ja suuri tuntematon
 6. Kalevala, Akselin pyhä kirja
 7. Akseli ja Nuori Suomi: Akseli Gallen-Kallela suomalaisuuden rakentaja
 8. Muotokuvat kertovat
 9. Grafiikka: Pieniä monumentteja
 10. Julisteita, taidetta kaikille
 11. Tekstiilitaide: Värien ja kuvioiden mielikuvituksellinen maailma
 12. Rakennettu suomalaisuus
 13. Suomi itsenäistyy 1917 - 1918
 14. Matka Afrikkaan, unteni erämaahan
Etusivu   |   Näyttely   |   Yhteystiedot   |   Tukijat (c) 2006 Tampereen taidemuseo