Asemakaavan ja asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma 3.3.2004

LAHDESJÄRVI, VUORES, LAHDESPOHJAN ALUE. KARTTA NRO 7951.



Mikä osallistumis- ja arviointisuunnitelma on?

Osallistumis- ja arviointisuunnitelman (OAS) tarkoitus on määritelty Maankäyttö- ja rakennuslain 63 §:ssä mm. seuraavasti:
"Kaavaa laadittaessa tulee riittävän aikaisessa vaiheessa laatia kaavan tarkoitukseen ja merkitykseen nähden tarpeellinen suunnitelma osallistumis- ja vuorovaikutusmenet-telyistä sekä kaavan vaikutusten arvioinnista.
Kaavoituksen vireilletulosta tulee ilmoittaa sillä tavoin, että osallisilla on mahdollisuus saada tietoja kaavoituksen lähtökohdista ja osallistumis- ja arviointimenettelystä."
Tarkoituksena on siis kertoa, miksi kaava laaditaan, miten asia etenee ja missä vaiheessa siihen voi vaikuttaa.

Aloite:

Asemakaava ja asemakaavan muutos laaditaan Vuoreksen osayleiskaavan toteuttamiseksi. Tampereen ja Lempäälän yhteinen toimielin hyväksyi osayleiskaavan 17.11.2003 ja se on Ympäristöministeriössä vahvistettavana.

Suunnittelualue:

Alue sijaitsee kaupungin keskustasta n. 5 km etelään, itäisen ohikulkutien (VT 9) eteläpuolella Lahdesjärven eritasoliittymän kohdalla. Alue on pääosin rakentamatonta talousmetsää. Lahdesjärven eritasoliittymän alue sisältyy suunnittelualueeseen. Alueen kautta kulkevat 400 kV:n ja 110 kV:n sähkölinjat. Suunnittelualueen eteläosassa on pieni peltoaukio. Etelässä suunnittelualueeseen sisällytetään myös Vuoreksen keskustaan johtavan pääkokoojakadun alue Särkijärven etelärantaan asti.

Suunnittelun lähtökohdat ja tehtävät selvitykset

Suunnittelun lähtökohtana on Vuoreksen osayleiskaava. Osayleiskaavassa suunnittelualueelle on osoitettu pääosin työpaikka-alueita ja eri tyyppisiä lähivirkistysalueita. Alueen pohjoisosassa on lisäksi palveluvaltaisen yritystoiminnan aluetta ja tieliikenteen aluetta.

Koska osayleiskaava ei ole vielä lainvoimainen, suunnittelussa otetaan huomioon voimassaoleva seutukaava ja yleiskaava sekä alueelta tehdyt yleiskaavatasoiset selvitykset. 6.6.1997 vahvistetussa seutukaavassa suunnittelualue on osoitettu taajamatoimintojen reservialueeksi ja liikennealueeksi. Suunnittelualueen länsiosa on 16.12.1992 vahvistetussa Lahdesjärven osayleiskaavassa osoitettu yksityisten palvelujen ja työpaikkatoimintojen alueeksi sekä liikennealueeksi. Yleiskaavatasoisia selvityksiä ovat mm. Koipijärvi-Vuoreksen alueen maisemaselvitys ja Vuoreksen osayleiskaava-alueen luontoselvitys sekä Vuoreksen osayleiskaavatyön liikenteelliset tarkastelut.

Suunnittelualueen länsiosassa on voimassa Lahdesjärven asemakaava. Asemakaavassa alueelle on osoitettu liikennealuetta, kaupallisten palvelujen aluetta, suojaviheraluetta ja virkistysaluetta.

Osayleiskaavan pohjalta on laadittu koko osayleiskaava-aluetta koskeva, asemakaavoituksen edetessä päivittyvä Vuoreksen asemakaavoitusohjelma, jossa määritellään asemakaavoituksen yhteydessä mahdollisesti tarvittavat lisäselvitykset. Muilta osin asemakaavoituksen pohjana ovat osayleiskaavan laatimisen yhteydessä tehdyt selvitykset.

Työpaikkatoimintojen määrittelemiseksi on käynnistetty Vuores työpaikka-alueena -selvitys.

Kaavan tavoitteet:

Kaavoituksen tavoitteena on Vuoreksen osayleiskaavan toteuttaminen. Työpaikka-alueen suunnittelussa käytetään hyväksi Vuores työpaikka-alueena -selvityksen tuloksia.

Osalliset:

Osallisia ovat mm.:
Kaava-alueen ja siihen rajoittuvan alueen maanomistajat
Kaavan vaikutusalueen asukkaat ja yritykset
Asukkaita edustavat paikalliset yhteisöt
Kaupungin hallintokunnat
Pirkanmaan työvoima- ja elinkeinokeskus
Pirkanmaan ympäristökeskus
Tiehallinto, Hämeen tiepiiri

Tiedottaminen, osallistumisen ja vuorovaikutuksen järjestäminen

Osallistumisessa noudatetaan Vuoreksen asemakaavoitusohjelman periaatteita, joita sovelletaan aluekohtaisesti.

Aloitus
Kuulutus kaupungin ilmoituslehdissä kertoo, että osallistumis- ja arviointisuunnitelma on nähtävänä 4.3. -1.4.2004 välisen ajan Palvelupiste Frenckellissä, Frenckellinaukio 2 B. Mahdolliset mielipiteet tulee toimittaa nähtävilläoloaikana palvelupisteeseen tai kaavoitusyksikön toimistoon, Aleksis Kiven katu 14 C. Kuulutuksessa kerrotaan myös kaikille avoimesta esittely- ja keskustelutilaisuudesta, jossa esitellään Vuoreksen asemakaavoitusohjelma sekä ensimmäiset osallistumis- ja arviointisuunnitelmat. Asukkaita edustaville paikallisille yhteisöille lähetetään erikseen kutsu tilaisuuteen.

Kaavoituksen internet-sivuilla osoitteessa http://www.tampere.fi/ytoteto/aka/index.htm on nähtävänä sekä kuulutus että laadittu osallistumis- ja arviointisuunnitelma.

Suunnitelma lähetetään nähtävilläoloaikana kaava-alueen ja siihen rajoittuvan alueen maanomistajille, lähivaikutusalueella oleville asukkaille ja yrityksille, asukkaita edustaville paikallisille yhteisöille, asianomaisille kaupungin hallintokunnille sekä osallisluettelossa mainituille valtion viranomaisille..

Valmisteluvaihe
Valmisteluvaiheessa järjestetään tarvittaessa neuvotteluja eri osapuolten kesken. Niihin lähetetään henkilökohtainen kutsu. Osallisten on myös mahdollista varata suunnittelijalta aika henkilökohtaista keskustelua varten. Mahdollisten yleisötilaisuuksien ajankohdasta ilmoitetaan kuulutuksella erikseen. Edellisessä vaiheessa mielipiteensä esittäneille lähetetään vastauskirje tai sähköposti, mikäli he ovat sitä kirjallisesti pyytäneet ja jättäneet osoitteensa.

Valmisteluvaiheen asiakirjat (asemakaavaluonnos ja mahdolliset vaihtoehdot) asetetaan nähtäville mielipiteiden saamista varten ja siitä ilmoitetaan kuulutuksella. Saadut mielipiteet kirjataan selostukseen tai vastineluetteloon. Niihin tehdään vastine, josta selviää, aiheuttavatko ne muutoksia suunnitelmaan. Nämä liitetään asiakirjoihin.

Lausuntopyynnöt ehdotuksesta
Asemakaavaehdotuksesta pyydetään lausunnot asianomaisilta kaupungin hallintokunnilta ja muilta viranomaistahoilta. Lausuntopyyntöön liitetään laadittu osallistumis- ja arviointisuunnitelma.

Saadut lausunnot kirjataan ja jos ehdotusta muutetaan niiden tai luonnoksesta saadun palautteen pohjalta, muutoksesta tiedotetaan niille viranomaistahoille, joita muutos koskee. Tehty muutos kirjataan saatuun lausuntoon ja se palautetaan lausunnon antajalle.

Ympäristölautakunta käsittelee ehdotuksen ja asettaa sen yleisesti nähtäville. Nähtävillä olosta julkaistaan sanomalehtikuulutus ja siitä tiedotetaan internetissä. Kartta ja asemakaavan selostus ovat nähtävänä Palvelupiste Frenckellissä, Frenckellinaukio 2 B ja kaavoitusyksikön internet-sivuilla osoitteessa http://www.tampere.fi/ytoteto/aka/index.htm. Ehdotuksen selostuksesta selviää, miten jätetyt mielipiteet ja lausunnot ovat vaikuttaneet suunnitteluun. Ehdotusta vastaan on mahdollista jättää muistutuksia ja ne käsitellään säädetyssä järjestyksessä.

Vaikutusten arviointi:
Tampereen kaupungin ja VTT:n yhteistyönä ollaan laatimassa arviointikehikkoa Vuoreksen ympäristö- ja laatuarviointia varten. Tarkasteltavat vaikutukset on jaettu kolmeen ryhmään; vaikutukset luontoon, ihmiseen ja yhteiskuntaan. Kaikki Vuorekseen laadittavat asemakaavat arvioidaan tätä arviointikehikkoa hyväksi käyttäen.

Kaupunkirakenteen osalta pyritään erityisesti vaihtelevaan ja korkeatasoiseen arkkitehtuuriin sekä viihtyisiin virkistysalueisiin. Liikenteen osalta pyritään joukkoliikenteen hyvään saavutettavuuteen.

Kaavan käsittelyvaiheet kaaviona ja asiasta päättäminen:
Asiasta päättäminen kuuluu kaupunginvaltuuston toimivaltaan. Vuoreksen asemakaavoitusohjelmassa on esitetty yleinen kaavio asemakaavan käsittelyvaiheista ja vuorovaikutuksen järjestämisestä.

Asemakaavoitus voidaan käynnistää ja kaavaehdotus hyväksyä nykyisten yleispiirteisten kaavojen ja yleiskaavatasoisten selvitysten perusteella jo ennen kuin Vuoreksen osayleiskaava on saanut lainvoiman. Suunnittelualueen länsiosa on Lahdesjärven osayleiskaavassa osoitettu yksityisten palvelujen ja työpaikkatoimintojen alueeksi sekä liikennealueeksi. Seutukaavassa suunnittelualue on osoitettu taajamatoimintojen reservialueeksi ja liikennealueeksi. Maakuntakaavan luonnoksen aluevaraukset ovat yhdenmukaisia Vuoreksen osayleiskaavan kanssa.

Asiaa hoitaa projektiarkkitehti Jarmo Lukka, p. 31465595.
Vuoreksen kehittämisestä yleisesti vastaa projektijohtaja Pertti Tamminen, p. 31465525.