Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 10.6.2004

HOLVASTI, KIVELIÖ, PIENTALOALUEEN ASEMAKAAVA ORINIITYNKADUN ITÄPUOLELLE KANGASALAN RAJAN TUNTUMAAN. KARTTA NRO 7973


Mikä osallistumis- ja arviointisuunnitelma on?

Osallistumis- ja arviointisuunnitelman (OAS) tarkoitus on määritelty Maankäyttö- ja rakennuslain 63 §:ssä mm. seuraavasti:
"Kaavaa laadittaessa tulee riittävän aikaisessa vaiheessa laatia kaavan tarkoitukseen ja merkitykseen nähden tarpeellinen suunnitelma osallistumis- ja vuorovaikutusmenet-telyistä sekä kaavan vaikutusten arvioinnista.
Kaavoituksen vireilletulosta tulee ilmoittaa sillä tavoin, että osallisilla on mahdollisuus saada tietoja kaavoituksen lähtökohdista ja osallistumis- ja arviointimenettelystä."
Tarkoituksena on siis kertoa, miksi kaava laaditaan, miten asia etenee ja missä vaiheessa siihen voi vaikuttaa.

Aloite:
Asemakaavan muutos laaditaan kaupungin aloitteesta, mutta asiaan liittyy myös kaksi yksityisten tekemää kaavoitusaloitetta. Alue oli alun perin mukana asemakaavaan nro 7546 suunnittelualueessa. Se rajattiin kuitenkin vahvistettavan alueen ulkopuolelle, koska tarvittavia maankäyttösopimuksia ei olisi ehditty tehdä kyseisen kaavan aikataulussa.

Suunnittelualue:
Pääosa kaavoitettavasta alueesta on yksityisten omistuksessa. Alue sijaitsee aivan Kangasalan kunnan rajalla. Se rajoittuu idässä Kangasalan puolella rakennettuihin pientalotontteihin. Oriniitynkatu johtaa aikanaan Holvastin eritasoliittymään ja sen länsipuolella oleva asutus on meluvallin takana.

Suunnittelun lähtökohdat ja tehtävät selvitykset
Alue on Tampereen kantakaupungin yleiskaavassa merkitty lähivirkistysalueeksi. Se ei ole mukana yleiskaavan täydennysalueissa. Koska kaatopaikka -alue ympäristöineen on muutettu kaavalla nro 7546 asuntoalueesta virkistysalueeksi, on tälle alueella syytä osoittaa korvaavaa rakentamista.

Suunnittelun pohjaksi on laadittu maaperäselvitys sekä luonto- ja liito-oravaselvitykset. Alue on suurimmaksi osaksi vanhaa peltoa. Maan kantavuus on rinnealueilla hyvä, mutta peltoalueella rakennusten perustamiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Alueen kasvillisuus ei sisällä erityisen harvinaisia lajeja. Liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikkoja ei alueelta ole tavattu, vaikka alueen eteläpuolella rakennetun omakotitontin 5778-5 kulmauksessa pesii liito-orava vanhassa linnunpöntössä.

Kaavan tavoitteet:
Kaavoitustyön tarkoituksena on sijoittaa alueelle pientalorakentamista. Korttelit sijoitetaan rakentamiskelpoisille alueille. Yksityisten alueisiin sisältyvä maareservi saadaan käyttöön.

Tarkoituksena on suunnitella liikenneväylät siten, että katuverkko on vaihteleva ja taloudellinen. Suunnittelun yhteydessä varaudutaan kadun jatkamiseen Kangasalan kunnan puolelle, jolloin sitä kautta päästäisiin esim. suunniteltuun Holvastin eritasoliittymään.

Vaikutusten arviointi:
Ympäristövaikutusten arviointi tehdään kaavan laatimisen yhteydessä. Suunnitelmasta arvioidaan vaikutukset luonnon- ja rakennettuun ympäristöön sekä sosiaaliset, yhdyskuntataloudelliset, liikenteelliset ja kaupunkikuvalliset vaikutukset.

Osalliset:
Osallisia ovat alueen maanomistajat, ympäristön asukkaat kuten naapurikiinteistöt ja paikalliset yhdistykset sekä Tampereen että Kangasalan kunnan puolella (lähivaikutusalue), Kangasalan kunta, Tampereen kaupungin eri hallintokunnat, mm. ympäristövalvonta, kiinteistötoimi, pelastuslaitos, kaikki tekniset toimialat, sosiaali- ja terveystoimi sekä koulutoimi.

Tiedottaminen ja osallistumisen ja vuorovaikutuksen järjestäminen

Aloitus ja luonnos
Koko Orimuskadun ja Oriniitynkadun itäpuolta koskeva osallistumis- ja arviointisuunnitelma kuulutettiin nähtäväksi mielipiteiden saamista varten1.8.-29.8.2002 väliseksi ajaksi. Siitä saatiin useita mielipiteitä. Aineiston perusteella laadittiin kolme vaihtoehtoista asemakaavaluonnosta. Ne asetettiin nähtäville mielipiteiden saamista varten. Luonnoksista saatiin useita mielipiteitä.

Luonnoksessa esitettyä aluetta on supistettiin siten, että se käsitti vain kaupungin omistamaa maata. Asiasta järjestettiin avointen ovien tilaisuus 30.10.2003. Ehdotuksesta pyydettiin lausunnot asianomaisilta kaupungin hallintokunnilta ja muilta viranomaistahoilta, mm. Kangasalan kunnalta. Supistetun alueen asemakaava nro 7546 hyväksyttiin ympäristölautakunnassa 30.12.2003. Nyt esillä oleva kaavaluonnos nro 7973 on toinen kahdessa osassa v. 2004 laadittavista asemakaavoista.

Kuulutus kaupungin ilmoituslehdissä kertoo, että Holvastin pohjoisosan osallistumis- ja arviointisuunnitelma ja asemakaavaluonnos ovat nähtävänä 10.6.-1.7.2004 välisen ajan Palvelupiste Frenckellissä, Frenckellinaukio 2 B. Mahdolliset mielipiteet tulee toimittaa nähtävillä oloaikana palvelupisteeseen.

Kaavoituksen internet-sivuilla osoitteessa http://www.tampere.fi/ytoteto/aka/index.htm on nähtävänä kuulutus, laadittu osallistumis- ja arviointisuunnitelma sekä asemakaavaluonnos.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma lähetetään kaupungin kiinteistötoimelle viikkoa ennen esillepanoa. Suunnitelmat lähetään myös maanomistajille sekä paikalliselle omakotiyhdistykselle ja Kangasalan kunnalle.

Valmisteluvaihe
Aloitusvaiheessa saadut mielipiteet käsitellään. Tarvittaessa järjestetään neuvotteluja eri osapuolten kesken. Niihin lähetetään henkilökohtainen kutsu. Osallisten on myös mahdollista varata suunnittelijalta aika henkilökohtaista keskustelua varten. Asiaa on käsitelty asemakaavan nro 7546 yhteydessä, joten siitä ole syytä järjestää erikseen yleisötilaisuuksia.

Lausuntopyynnöt ehdotuksesta
Asemakaavaehdotuksesta pyydetään lausunnot kaupungin hallintokunnilta ja muilta viranomaistahoilta. Lausuntopyyntöön liitetään laadittu osallistumis- ja arviointisuunnitelma.

Ympäristölautakunta käsittelee ehdotuksen ja asettaa sen nähtäville. Nähtävillä olosta julkaistaan sanomalehtikuulutus ja siitä tiedotetaan internetissä. Kartta ja asemakaavan selostus ovat nähtävänä palvelupisteessä, Frenckellinaukio 2B ja kaavoitusyksikön internet-sivuilla yllä mainitussa osoitteessa. Ehdotuksen selostuksesta selviää, miten jätetyt mielipiteet ja lausunnot ovat vaikuttaneet suunnitteluun. Ehdotusta vastaan on mahdollista jättää muistutuksia, jolloin asia palaa suunnittelijalle muistutusten tarkastelua varten. Suunnittelija antaa perustellun selvityksen ympäristölautakunnalle siitä, onko ehdotusta syytä muuttaa muistutusten pohjalta.

Kaavan käsittelyvaiheet kaaviona ja asiasta päättäminen:
Asiasta päättäminen kuuluu kaupunginvaltuuston toimivaltaan. Oheisena kaavio asemakaavan käsittelyvaiheista, josta selviää, miten osallistumismahdollisuus jatkuu ympäristölautakunnan käsittelyn jälkeen.
asemakaavan käsittelyvaiheet


Asiaa hoitaa apulaisasemakaava-arkkitehti Maire Väisänen, ajanvaraus p. 31466922.