Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 16.12.2003, muutettu 28.11.2006, tarkistettu 15.1.2007


LAHDESJÄRVEN KORTTELIT 6125 JA 6138 (NS. RETAIL PARK -ALUE) JA UUDEN ERITASOLIITTYMÄN MUODOSTAMINEN ETELÄPUOLISELLE ALUEELLE OSITTAIN PELTOLAMMIN PUOLELLE SEKÄ LAKALAIVAN TONTTI 6055-8, KAAVAT NRO 7957 JA 8179

 
Suunnittelualue ja sen lähivaikutusalue  

 

Ilmakuva alueesta

 

Mikä osallistumis- ja arviointisuunnitelma on

Osallistumis- ja arviointisuunnitelman (OAS) tarkoitus on määritelty Maankäyttö- ja rakennuslain 63 §:ssä mm. seuraavasti:
"Kaavaa laadittaessa tulee riittävän aikaisessa vaiheessa laatia kaavan tarkoitukseen ja merkitykseen nähden tarpeellinen suunnitelma osallistumis- ja vuorovaikutusmenettelyistä sekä kaavan vaikutusten arvioinnista. Kaavoituksen vireilletulosta tulee ilmoittaa sillä tavoin, että osallisilla on mahdollisuus saada tietoja kaavoituksen lähtökohdista ja osallistumis- ja arviointimenettelystä."

Aloite

Asemakaava ja asemakaavan muutos tehdään yhdyskuntapalveluiden aloitteesta. Diaarinumero on YPA 230/611/2004; verkkonumero 4009382.

Suunnittelualue

Alue sijaitsee 5 km kaupungin keskustasta etelään Lahdesjärven ja Lakalaivan eteläosissa ja Peltolammin pohjoisosassa. Sitä rajaavat Automiehenkatu, Leppästensuonkatu, sähkölinjat, Valkamankadun jatke, Palokallion omakotialue ja Herrainsuo.

Alue on suurelta osin kallionlouhintapaikkaa ja metsämaata. Tontilla 6055-8 on varastorakennus. Sen vieressä on katu ja 110 kV:n sähkölinja. Samanlainen sähkölinja on myös alueen eteläreunalla. Keskellä aluetta on valtatie 3. Valtatien itäpuolella on maakaasun runkojohto ja telekaapeli.

Ympäristössä on teollisuustontteja, Palokallion omakotialue ja luonnontilaista metsämaata.

Suunnittelun lähtökohdat ja tehtävät selvitykset

Seutukaava ja maakuntakaava

Vuoden 1997 seutukaavan mukaan alue on teollisuus- ja virkistystoimintojen aluetta. Vahvistamattomassa maakuntakaavassa se on työpaikka-aluetta.

Yleiskaava ja asemakaava

Kantakaupungin yleiskaavassa Lakalaivan puoli on tuotantovaltaisen yritystoiminnan aluetta ja luonnonmukaista lähivirkistysaluetta. Lahdesjärven puolella voimassa oleva osayleiskaava on vanhentunut myöhempien asemakaavojen johdosta.

Yleiskaavojen uudistaminen on parhaillaan käynnissä Lakalaivan ja Lahdesjärven alueella. Koko alueen maankäyttö tarkastellaan uudelleen. Alustavien luonnosten mukaan suunnittelualueelle on tulossa uusi eritasoliittymä ja liiketoimintojen aluetta.

Ns. Retail Park -alueen asemakaava nro 7663 määrittelee alueen pääosan paljon tilaa vaativan erikoiskaupan alueeksi sekä toimisto- ja huoltoasemarakennusten alueeksi. Kokonaisrakennusoikeus on 69600 k-m2. Tontti 6055-8 on teollisuus- ja varastorakennusten korttelialuetta, jonka rakennusoikeus on 10302 k-m2; siitä 25% eli 2575 k-m2 voi olla liike- ja toimistotilaa. Eteläpuolinen Herrainsuo on lähivirkistysaluetta. Kaupunginosien välissä on valtatien 3 liikennealue.

Selvitykset

Suunnittelun pohjaksi laadittua eritasoliittymän yleissuunnitelmaa tarkistetaan ja käynnistetään tiesuunnitelman laatiminen, liikenneselvityksen päivitys sekä valtatien ja eritasoliittymän liikenteen meluselvitys.


Kaavan tavoitteet

Asemakaavamuutoksen tavoitteena on Lakalaivan ja Lahdesjärven alueen kehittäminen. Sen vuoksi Automiehenkadun osittainen eritasoliittymä korvataan uudella täydellisellä liittymällä niin, että alueelle pääsee suoraan valtateiltä 3 ja 9. Se aiheuttaa muutoksia vielä rakentamattoman Retail Park -toiminnalle varatun alueen katuyhteyksissä ja tonttijärjestelyissä, Lakalaivan eteläisimmällä tontilla 6055-8 sekä Peltolammin Herrainsuon alueella.

Toisena tavoitteena on Palokallion omakotialueen melusuojauksen järjestäminen niin, että tonteilla, joilla valtatien liikennemelu ylittää arvon 55 dBA, melutaso laskee em. arvon alapuolelle.

Osalliset

Tiehallinnon Hämeen tiepiiri, tontin 6055-8 vuokraaja Kiinteistö Oy Lakahaka,
lähivaikutusalueen naapurikiinteistöt,
Nekalan-Koivistonkylän Yrittäjät ry, Tampereen kauppakamari,
Palokallion Omakotiyhdistys ry,
Särkijärven yhdistys ry, Messukylän osakaskunta, Tampereen ympäristönsuojeluyhdistys ry,
Pirkanmaan ympäristökeskus, Pirkanmaan liitto,
kaupungin hallintokunnista yhdyskuntapalvelut, kiinteistötoimi, ympäristövalvonta, elinkeinotoimi, aluepelastuslaitos,
Tampereen Sähkölaitos, Tampereen Sähköverkko, Tampereen Vesi,
Fingrid Oyj, Gasum Oy, TeliaSonera Finland Oyj, Elisa Oyj,
muut ilmoituksensa mukaan.

Tiedottaminen ja osallistumisen ja vuorovaikutuksen järjestäminen

Aloitusvaihe

Alkuperäinen osallistumis- ja arviointisuunnitelma oli nähtävillä 18.12.2003-15.1.2004. Sitä on nyt muutettu niin, että Automiehenkadun pohjoispuoliset alueet ovat jääneet pois. Siksi kaavan nimeäkin on muutettu. Uusittu osallistumis- ja arviointisuunnitelma on nähtävillä 30.11.-21.12.2006 välisen ajan Palvelupiste Frenckellissä, Frenckellinaukio 2 B. Suunnitelma lähetetään osallisiksi arvioiduille tahoille. Nähtävillä olosta julkaistaan sanomalehtikuulutus, ja asiaan voi perehtyä myös internetissä os. www.tampere.fi/kaupunkisuunnittelu/kaavoitus/. Mahdolliset mielipiteet tulee toimittaa nähtävillä oloaikana yhdyskuntapalveluiden kirjaamoon os. PL 487 33101 Tampere, tai sähköpostitse kirjaamo@tampere.fi. Saadut mielipiteet ja lausunnot käsitellään suunnittelupalveluissa.

Valmisteluvaihe

Asemakaava valmistellaan kahdessa osassa, kartat nro 7957 ja 8179. Luonnosten sisällöstä keskustellaan Lahdesjärven ja Lakalaivan yleiskaavoituksen osallisryhmän kanssa. Tarvittaessa järjestetään myös yleisötilaisuus ja neuvotteluja osallisten kanssa. Suunnittelupalvelut laatii yhteistyössä Tiehallinnon kanssa asemakaavaluonnokset, joihin liittyvät valtatien 3 uudet liittymäjärjestelyt, niiden vaatimat tilavaraukset ja melusuojaus. Asemakaavoista tehdään vaikutusten arviointi. Asemakaavaluonnokset, niihin liittyvät liikennesuunnitelmat ja asemakaavan selostus valmistuvat v. 2007 tammi-helmikuun aikana. Asemakaavaluonnokset ja selostus lähetetään osallisille arvioitavaksi lausuntoa varten ja niistä keskustellaan yhdyskuntalautakunnan kokouksessa. Asiakirjat asetetaan nähtäville kolmen viikon ajaksi kaupunkilaisten mielipiteiden saamista varten Palvelupiste Frenckelliin ja internetiin, osoite yllä, ja siitä ilmoitetaan sanomalehtikuulutuksella. Saadut lausunnot ja mielipiteet kirjataan asemakaavan selostukseen tai vastineluetteloon. Niihin tehdään vastine, josta selviää niiden vaikutus suunnitelmaan.

Ehdotusvaihe

Luonnosten, lausuntojen ja mielipiteiden pohjalta valmistellaan asemakaavaehdotukset. Vaikutusten arviointia täydennetään tarvittaessa. Muutoksista tiedotetaan niille viranomaistahoille, joita muutos koskee. Yhdyskuntalautakunta käsittelee ehdotukset ja asettaa ne yleisesti nähtäville. Viikkoa ennen nähtäville panoa siitä ilmoitetaan kaava-alueen ulkopaikkakuntalaisille maanomistajille ja maan vuokraoikeuden haltijoille. Nähtävillä olosta julkaistaan sanomalehtikuulutus ja siitä tiedotetaan internetissä. Kartat, liiteasiakirjat ja asemakaavan selostus ovat nähtävillä Palvelupiste Frenckellissä 30 vuorokauden ajan ja internetissä, osoite yllä. Ehdotuksia vastaan on mahdollista jättää muistutus. Muistutukset käsitellään lainmukaisessa järjestyksessä. Kaupunginhallitus käsittelee ehdotukset nähtävillä olon jälkeen.

Päätös
Asemakaavasta päättäminen kuuluu kaupunginvaltuuston toimivaltaan.

Vaikutusten arviointi

Kaavamuutosten yhteydessä laaditaan vaikutusten arviointi, johon kuuluvat yhdyskuntarakenteelliset vaikutukset, yleiskaavallinen tarkastelu, kaupalliset ja liikenteelliset vaikutukset, ympäristöhäiriöiden torjunta sekä vaikutukset luonnonympäristöön ja ihmisten elinoloihin.

Kaavan käsittelyvaiheet kaaviona:

Oheisena kaavio asemakaavan käsittelyvaiheista, josta selviää, miten osallistumismahdollisuus jatkuu yhdyskuntalautakunnan käsittelyn jälkeen.
Asemakaavan käsittelyvaiheet

Työn tilaaja / kaavoitusviranomainen:
Tampereen kaupunki
Kaupunkiympäristön kehittäminen / kaupunkisuunnittelu
asemakaava-arkkitehti Sakari Leinonen

Kaavan laatija:
Tampereen kaupunki
Suunnittelupalvelut / asemakaavoitus
asiaa hoitaa projektiarkkitehti Juha Jaakola
puh. 5656 6528

Aineiston esíttely:
Asiakaspalvelu
Palvelupiste Frenckell
Frenckellinaukio 2 B
puh. 5656 6700

Mielipiteiden vastaanotto:
Yhdyskuntapalveluiden kirjaamo
PL 487, Tampere 33101
käyntiosoite Frenckellinaukio 2 B
kirjaamo@tampere.fi

LAHDESJÄRVEN KORTTELIT 6125 JA 6138 (NS. RETAIL PARK -ALUE) JA UUDEN ERITASOLIITTYMÄN MUODOSTAMINEN ETELÄPUOLISELLE ALUEELLE OSITTAIN PELTOLAMMIN PUOLELLE SEKÄ LAKALAIVAN TONTTI 6055-8, KAAVA NRO 7957


Mielipiteitä ja ehdotuksia suunnittelusta

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Nimistöä, paikallistietoa tai muuta mielenkiintoista alueesta:

 
 
 
 
 
 

Päivämäärä ja vastaajan nimi:
Osoite ja puhelinnumero:

Palautusosoite: Tampereen kaupungin yhdyskuntapalveluiden kirjaamo, PL 487, Tampere 33101, käyntiosoite Frenckellinaukio 2 B, tai sähköpostitse kirjaamo@tampere.fi