VARALÄMPÖKESKUKSEN TONTTI, ATALA, KATUALUETTA, NIKINVÄYLÄ, KARTTA NO 7918


Asemakaavan muutoksen selostus, joka koskee19. päivänä helmikuuta 2004 päivättyä asemakaavakarttaa nro 7918. Asian hyväksyminen kuuluu ympäristölautakunnan toimivaltaan.
Lisätietoja osoitteesta:
http://www.tampere.fi/cgi-bin/kaava/kaavadoc?7918


TIIVISTELMÄ

Asemakaavan muutos laaditaan Tampereen sähkölaitoksen aloitteesta. Vaikka muutettava alue on virkistysaluetta, asemakaavan hyväksyminen kuuluu ympäristölautakunnan toimivaltaan, sillä kyse on vähäisestä kaavan toteuttamista helpottavasta tarkistuksesta.

Kaavanmuutoksella on tarkoitus saada määräaikaisella luvalla lähivirkistysalueella toimivalle Atalan varalämpökeskukselle yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten tontti. Näin voidaan kyseinen lämpökeskus säilyttää pysyvästi paikoillaan. Samalla säilytetään entisestä bussin kääntöpaikasta muodostunut pysäköimispaikka.

Varalämpökeskus ja pysäköintialue sijaitsevat etäällä ympäröivästä asutuksesta eivätkä muodosta haittaa ympäristölleen.

Kaavan toteuttaminen vaatii vain hallinnollisia toimenpiteitä. Tonttijako tehdään sitovana ja kaavan yhteydessä. Alueeseen kuuluu maanmittauslaitoksen ylläpitämiä rekisteriyksiköitä.


1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT

1.1 Tunnistetiedot

Asemakaavan muutos koskee:
Tampereen kaupungin Atalan kaupunginosan
lähivirkistysaluetta.

Asemakaavan muutoksella muodostuu:
Atalan kaupunginosan korttelin nro 6895 tontti nro 1,
virkistys- ja katualuetta.

Tonttijaolla muodostuu:
Atalan kaupunginosan korttelin 6895 tontti nro 1.

Kaavan laatija: Tampereen kaupungin ympäristötoimi, kaavoitusyksikkö, apulaisasemakaava-arkkitehti Maire Väisänen.

Dno YVI:9171/2003/9.12.2003
Vireilletulo 19.2.2004

1.2 Kaava-alueen sijainti
Kaava-alue sijaitsee n. 8 km itäkoilliseen kaupungin keskustasta Aitolahdentien itäpuolella Nikinväylän varrella.

1.3 Kaavan nimi ja tarkoitus
Atala, Nikinväylä, varalämpökeskuksen tontti, katualuetta. Kartta no 7918.

1.5 Luettelo asiakirjoista

Tampereen Sähkölaitoksen hakemus 1.12.2004
Ympäristölupapäätös 18.2.2004
Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 19.2.2004
Asemakaavaluonnos 19.2.2004


3 LÄHTÖKOHDAT

3.1 Selvitys suunnittelualueen oloista

3.1.2 Luonnonympäristö
Alueen ympäristö on metsää. Kaava-alueelle on raivattu vain tarpeelliset kulkutiet.

3.1.3 Rakennettu ympäristö
Virkistysalueelle on sijoitettu määräaikaisella luvalla Atalan varalämpökeskus, joka käsittää kaksi öljysäiliötä ja kaksi lämpökeskusta.

Atalan varalämpökeskuksen tarkoituksena on turvata alueen lämpöhuolto kaukolämpöverkon häiriötilanteissa. Laitos on siirrettävä lämpökeskus ja kaukokäynnistettävissä Ratinan käyttökeskuksesta. Laitoksella on kevytöljykäyttöinen kattila, jonka polttoaineteho on 5,8 MW. Kattilan käyttöaika on keskimäärin 50 h/vuosi ja korkeintaan 330 h/vuosi. Kattilan keskimääräiseksi hyötysuhteeksi on arvioitu 85 %. Kattila on otettu käyttöön vuonna 1974.

Kattilalla on 17 m korkea piippu, jonne savukaasut johdetaan puhdistamattomina. Sisäpiipun halkaisija on 0,45 m piipun suulla. Kaasun virtausnopeus piipun suulla on 13 m/s ja kaasun lämpötila 240 °C. Piipun nuohous tehdään käsin kuivanuohouksena. Vähäisen käytön takia nuohouksia ei tehdä vuosittain.

Varalämpökeskuksella käytetään polttoaineena kevyttä polttoöljyä. Polttoöljyn varastointia varten on öljysäiliö, joiden tilavuus on 25 m3. Säiliö on teräksinen, makaava lieriösäiliö. Säiliö on varustettu 100 %:n suoja-altaalla. Säiliöalue on sorapintainen.

Polttoainetta laitokselle kuljetetaan säiliöautolla tyypillisenä toimintavuonna kerran vuodessa. Huolto- ja tarkastuskäyntejä varalämpökeskukselle tehdään vuosittain. Laitosta koekäytetään kuukausittain.

Varalämpökeskuksen arvioidut päästöt on esitetty seuraavassa taulukossa.

Päästö (t/a)
hiukkaset 0,008 - 0,052
SO2 0,056 - 0,371
NOx (NO2:na) 0,112 - 0,742
CO2FOSS 87,2 - 575,5

Laitosta ei ole liitetty vesi- eikä viemäriverkostoon. Päästöjä ei johdeta vesistöön, viemäriin, eikä maaperään.

Varalämpökeskuksen öljypolttimen puhaltimen aiheuttama melu on tasainen laitoksen käydessä. Melutaso tontin rajalla A-painotettuna ekvivalenttitasona (keskiäänitasona) on 55 dB klo 7-22 välisenä aikana ja 45 dB klo 22-7 välisenä aikana.

Laitoksen nuohouksessa syntyvä nuohoustuhka ja huoltotoiminnassa syntyvät öljyiset jätteet kuljetetaan Tampereen sähkölaitoksen Ratinan toimipisteen keräilypisteisiin. Mikäli nuohouspalvelu hankitaan alan yrittäjältä, tämä vastaa nuohousjätteestä.

Alueen eteläpuolelle on samoin virkistysalueelle rakennettu linja-auton kääntöpaikka, joka nyttemmin on käynyt tarpeettomaksi.

3.1.4 Maanomistus
Alue on Tampereen kaupungin omistuksessa.

3.2 Suunnittelutilanne

3.2.1 Kaava-aluetta koskevat suunnitelmat, päätökset ja selvitykset

Pirkanmaan 3. seutukaava on vahvistettu 6.6.1997. Sen mukaan alue on taajamatoimintojen aluetta. Pirkanmaalla on aloitettu maakuntakaavatyö. Maakuntavaltuusto teki päätöksen 22.10. 2001 kaavatyön käynnistämisestä. Kaavan valmisteluaineisto oli nähtävillä 1.9.-30.9.2003. Siitä jätettiin yli 200 mielipidettä.

Tampereen kantakaupungin yleiskaava on vahvistettu 12.12.2000. Siinä kaava-alue on luonnonmukaisen lähivirkistysalueen ja pientalovaltaisen asuntoalueen kulmassa.

Alueella on voimassa 12.9.1983 vahvistettu asemakaava nro 5996 ja 17.6.2985 vahvistettu asemakaava nro 5996. Niissä alue on osoitettu lähivirkistysalueeksi.

Pirkanmaan ympäristökeskus on myöntänyt ympäristöluvan Atalan varalämpökeskukselle. Siinä on yksilöity luvan edellytyksenä olevat toimintaa ja sen järjestämistä koskevat määräykset.

Pohjakartta on Tampereen kaupungin kaupunkimittausyksikön laatima ja se on tarkistettu v. 2004.

Alueeseen kuuluu maarekisterialuetta.


4 ASEMAKAAVAN SUUNNITTELUN VAIHEET

4.2 Suunnittelun käynnistäminen ja sitä koskevat päätökset

Suunnitelma laaditaan Tampereen Sähkölaitoksen aloitteesta.

4.3 Osallistuminen ja yhteistyö

4.3.1 Osalliset
Osallisia ovat mm. Atalan asukkaat, Atalan Omakotiyhdistys ry, muutoksen hakija Tampereen Sähkölaitos, kaupungin eri hallintokunnat, mm. ympäristövalvonta, kiinteistötoimi, pelastuslaitos, kaikki tekniset toimialat, Pirkanmaan ympäristökeskus.

4.3.2 Vireilletulo
Kaava on tullut vireille 19.2.2004.

4.3.3 Osallistuminen ja vuorovaikutusmenettelyt
Osallistumis- ja arviointisuunnitelma ja laadittu asemakaavaluonnos olivat nähtävänä 19.2. -11.3 .2004 välisen ajan.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma lähettiin kaupungin kiinteistötoimelle viikkoa ennen esillepanoa. Suunnitelma lähettiin nähtävillä oloaikana Tampereen Sähkölaitokselle, kuntatekniikka ja suunnitteluyksikölle, Atalan Omakotiyhdistys ry:lle sekä Pirkanmaan ympäristökeskukselle. Siitä ei jätetty mielipiteitä.

Laaditusta asemakaavaehdotuksesta pyydettiin lausunnot asianomaisilta kaupungin hallintokunnilta ja muilta viranomaistahoilta. Samat asiakirjat lähetettiin tiedoksi aloitteen tekijälle. Huomautuksia ei jätetty.

4.4 Asemakaavan tavoitteet

Kaavanmuutoksella on tarkoitus kaavoittaa Atalan varalämpökeskukselle yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten tontti. Näin voidaan kyseinen lämpökeskus säilyttää paikoillaan.

Koska bussin kääntöpaikkaa käytetään pysäköintiin, se halutaan säilyttää.

4.4.1 Lähtökohta-aineiston antamat tavoitteet
Varalämpökeskus ja pysäköintipaikka sijaitsevat etäällä ympäröivästä asutuksesta eivätkä muodosta haittaa asukkaille.
Laitoksen tekniset ratkaisut on ympäristöluvassa määritelty sellaisiksi, ettei myöskään ympäristöhaittoja esiinny.

4.5 Asemakaavaratkaisun vaihtoehdot ja niiden vaikutukset

4.5.1 Alustavien vaihtoehtojen kuvaus ja karsinta
Asemakaavan laatimisen vaihtoehtona on se, ettei asemakaavaa muuteta ja lämpökeskus joudutaan sijoittamaan uuteen paikkaan. Valmista tonttia ei ole muuallakaan. Laitos on toiminut nykyisellä paikallaan v. 1990 lähtien eikä sen ole todettu aiheuttaneen ympäristölleen häiriötä. Samoin on kääntöpaikan laita.


5 ASEMAKAAVAN KUVAUS

5.3 Aluevaraukset

5.3.1 Korttelialueet
Nykyinen lämpökeskuksen alue osoitetaan yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten korttelialueeksi nro 6895. Sen pinta-ala on 500 m2 ja rakennusoikeus 200 m2, joten nykyiset laitteet voidaan sijoittaa rakennukseen. Kerrosluku on yksi. Rakennusala kattaa lämpökeskuksen alueen.

5.3.2 Muut alueet
Bussin kääntöpaikka merkitään katualueeksi. Sen ja muun Nikinväylän väliin jää pieni puistokaista.

5.4 Kaavan vaikutukset

5.4.1 Vaikutukset rakennettuun ympäristöön ja kaupunkikuvaan
Kaava antaa mahdollisuuden lämpökeskuksen sijoittamiseksi rakennukseen, jolloin kaupunkikuva paranee.

5.4.2 Vaikutukset ihmisten elinympäristöön, luontoon ja luonnonympäristöön
Kaavassa osoitettu rakentaminen sijoittuu jo nykyisellään käytössä olevaan alueeseen, joten se ei muuta ihmisten elinympäristöä eikä luonnonympäristöä.

5.4.3 Muut vaikutukset
Koska kyse on varalämpökeskuksesta, joka on käytössä vain tilapäisesti, ovat sen aiheuttamat ilmastolliset muutokset vähäisiä. Laitos on yhdyskuntarakenteellisesti sopivassa paikassa ja välttämätön alueen energiatalouden hoitamisen kannalta.

Katualueen laajennus ei aiheuta haittaa liikenteelle, mutta sallii isojenkin autojen pysäköinnin sopivan matkan päässä asutuksesta.

6 ASEMAKAAVAN TOTEUTUS

6.2 Toteuttaminen ja ajoitus

Tontin lohkomisen jälkeen Atalan varalämpökeskukselle haetaan rakennuslupa. Kaavan totuttaminen ei välttämättä vaadi muita toimenpiteitä.

Asemakaavan seurantalomake on selostuksen liitteenä.

.