HYHKY-1137-14, RAHTIMIEHENKATU 2, LIIKE-, TOIMISTO-, TEOLLISUUS JA VARASTORAKENNUSTEN KORTTELIALUEEN MUUTOS ASUINRIVITALOALUEEKSI

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 3.10.2003

Aloite:

Aloitteen asemakaavan muuttamiseksi on tehnyt Hartela Kiinteistömyynti Oy.

Suunnittelualue:

Kaava-alue sijaitsee Hyhkyn kaupunginosan tontilla 1137-14 (Rahtimiehenkatu 2) ja osin Lielahden kaupunginosassa tontin 14 pohjoispuoleisella rautatiealueella. Alue rajoittuu lännessä Rahtimiehenkatuun, etelässä Pispalan valtatiehen, idässä tonttiin 1137-5 ja pohjoisessa Lielahden vanhalle asemalle johtavaan tiehen.

Suunnittelualue on Epilänharjun etelään viettävällä rinteellä vilkasliikenteisen Pispalan valtatien ja Porin radan välissä. Pispalan valtatietä rajaavat rakennukset poikkeavat toisistaan tyylillisesti ja ajallisesti, mutta tietyiltä osiltaan ne muodostavat katutilasta melko yhtenäisen kokonaisuuden. Haapalinnan alueen muutos kerrostaloalueeksi on lähes valmis. Varsinaisella suunnittelualueella ei ole rakennuksia.

Asemakaavoituksen lähtökohdat:

Kantakaupungin yleiskaavassa, jonka ympäristöministeriö on vahvistanut 12.12.2000, alue on osoitettu palveluvaltaisen yritystoiminnan alueeksi.

Tontilla 1137-14 on voimassa 30.3.1988 vahvistettu asemakaava no 6643. Sen mukaan tontti on liike-, toimisto-, teollisuus- ja varastorakennusten korttelialuetta. Rakennusoikeutta tontilla on 2400 kem2. Kaava-alueen pohjoisosassa on voimassa 27.6.1985 vahvistettu asemakaava no 6208, joka mukaan alue on rautatiealuetta.

Tavoitteet:

Hakijan tavoitteena on rakentaa alueelle tiivis ja urbaani II kerroksinen asuinrivitaloalue. Suunnittelualue on laajuudeltaan n. 1,06 ha, sille suunniteltu kerrosala on n. 4400 m2 ja asuntomäärä n. 36. Karkeasti arvioiden alueelle tulisi n. 120 uutta asukasta.

Kaavoituksen tavoitteena on suunnitella alueelle viihtyisä, rakennettuun ympäristöön sopiva asuinalue, joka huomioi alueen maastomuodot ja sijainnin Pispalan valtatien ja Porin radan välissä. Saastuneen maa-aineksen poisto ja liikennemelun huomioiminen ovat myös suunnittelun ja myöhemmin toteutuksen tavoitteita.

Vaikutusten arviointi:

Ympäristövaikutusten arviointi tehdään osana asemakaavan laatimista. Suunnitelmasta arvioidaan asemakaavan muutoksen vaikutukset luonnonympäristöön ja rakennettuun ympäristöön sekä sosiaaliset, yhdyskuntataloudelliset, liikenteelliset ja kaupunkikuvalliset vaikutukset. Kaavoitustyön yhteydessä suoritetaan myös yleiskaavallinen tarkastelu, jonka laadinta toimenpide-ehdotuksineen on jo käynnistetty. Lisäksi Golder Associates Oy on tehnyt ympäristöteknisen maaperätutkimuksen, Promethor Oy on laatinut ympäristömelun laskennallisen mallinnuksen ja Geotesti Oy on kirjoittanut lausunnon tärinämittauksista.

Osalliset:

Hartela Kiinteistömyynti Oy
Ratahallintokeskus
Naapurikiinteistöt ja niiden asukkaat
Hyhkyn Kyläyhdistys Ry
Epilä-Seura Ry
Muut alueella toimivat yhdistykset
Viranomaiset, joiden toimialaa kaavamuutos koskee
Kaupungin eri hallintokunnat, mm. kiinteistötoimi, ympäristövalvonta, koulutustoimen hallintopalvelukeskus, sosiaali- ja terveystoimen päivähoidon tehtäväalue sekä kaikki tekniset toimialat

Osallistumisen ja vuorovaikutuksen järjestäminen

Aloitus ja alustavat vaihtoehdot
Kaavamuutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma kuulutetaan nähtäväksi 16.10.-6.11.2003 väliseksi ajaksi mielipiteiden saamista varten. Ilmoitus julkaistaan sanomalehdissä sekä kaavoituksen internet-sivuilla. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma lähetetään yhdessä alustavan luonnossuunnitelman kanssa tiedossa oleville osallisille kaupungin hallintokuntia lukuun ottamatta. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmaa voidaan täydentää tarpeen mukaan kaavahankkeen edetessä.

Luonnosvaihe
Vaihtoehtojen pohjalta alueelle laaditaan asemakaavaluonnos, jotka mahdollisimman hyvin vastaavat asetettuja tavoitteita. Tarvittaessa järjestetään neuvotteluja kaavahankkeesta eri osapuolten kanssa ja/tai yleisötilaisuus. Saadut mielipiteet käsitellään kaavoitusyksikössä.

Ehdotusvaihe
Luonnoksen pohjalta laaditaan asemakaavaehdotus, josta pyydetään tarvittavat eri viranomaistahojen ja kaupungin hallintokuntien lausunnot. Ympäristölautakunta käsittelee ehdotuksen ja asettaa sen yleisesti nähtäville. Nähtävillä olosta kuulutetaan sanomalehdissä ja ilmoitetaan kirjeitse mielipiteensä asiasta esittäneille. Asemakaavakartta ja -selostus sekä havainnepiirros ja muut mahdolliset liitteet ovat nähtävillä 30 vuorokauden ajan palvelupisteessä osoitteessa Frenckellinaukio 2 B ja kaavoitusyksikössä osoitteessa Aleksis Kivenkatu 14-16 C sekä kaavoituksen internet-sivuilla osoitteessa www.tampere.fi/ytoteto/aka.

Päätös:
Asiasta päättäminen kuuluu kaupunginvaltuuston toimivaltaan.

Yhteyshenkilö

Asiaa hoitaa kaavoitusyksikössä arkkitehti Jouni Mäkinen, puh. 3146 5313.